Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 25, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 31 Травень 2018 17:35

Замах на правду

Rate this item
(0 votes)

Співробітники Служби безпеки України попередили замовне вбивство спецслужбами РФ російського журналіста Аркадія Бабченка. Про це голова СБУ Василь Грицак повідомив на спільному брифінгу з Генпрокурором Юрієм Луценком та керівником Нацполіції Сергієм Князєвим.

За отриманими СБУ даними, вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка замовили російські спецслужби. «Цинізм російських «чекістів» дійшов до того, що вже за годину після першого інформаційного повідомлення про замах на життя Бабченка слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу», — наголосив голова СБУ. За його словами, росіяни почали вимагати від України швидкого розслідування «вбивства російського громадянина», у тому числі на засіданні Радбезу ООН.

Оперативники СБ України встановили, що підготовка до терористичного акту щодо Бабченка є лише одним елементом операції російських спецслужб, яка націлена на фізичне знищення громадян РФ, які через свої політичні переконання були змушені покинути територію Росії та проживають в Україні та інших державах Євросоюзу, насамперед з числа громадських активістів та журналістів, які публічно критикують діючу владу РФ.
Українською спецслужбою задокументовано, що для реалізації цього цинічного плану спецслужбами РФ був завербований громадянин України «Г», який отримав завдання знайти за грошову винагороду виконавців для скоєння низки терористичних актів з численними жертвами.
«На виконання завдання російських спецслужб він запропонував своєму знайомому — колишньому учаснику АТО на Сході України — за 30 тисяч доларів США здійснити вбивство російського журналіста Аркадія Бабченка, причому як завдаток ним було передано 15 тис. доларів США», — повідомив Василь Грицак.
Крім грошей, організатор злочину отримав від спецслужб РФ та передав виконавцю досьє на Аркадія Бабченка з детальною інформацією про його журналістську діяльність та особисте життя, включаючи персональні дані на самого Бабченка, дружину, батьків та дітей, номери їх телефонів та банківські рахунки, акаунти у соціальних мережах, паспортні дані.
«Російськими спецслужбами було поставлено ще одне завдання для організатора: нелегально закупити за кошти російських спецслужб зброю та боєприпаси із району проведення АТО та організація схронів на території Київського регіону», — уточнив голова СБУ.
Службі безпеки України під час спецоперації вдалося не тільки зірвати цинічну провокацію, але й задокументувати підготовку російськими спецслужбами цього зухвалого злочину. Служба завчасно отримала інформацію про підготовку замаху на життя Аркадія Бабченка та пошуки виконавців вбивства.
«Було прийнято рішення щодо проведення оперативної комбінації, завдяки якій нам вдалося зібрати беззаперечні докази терористичної діяльності російських спецслужб на території України», — підкреслив Василь Грицак.
Генеральний прокурор України Юрій Луценко подякував співробітникам СБУ та іншим правоохоронним органам за професіоналізм. «Ми в черговий раз викрили російських шпигунів та найманців на організації терактів та замовних вбивств на території України», — зауважив він.
Слідчими СБУ підготовлена підозра організатору злочину в пособництві на замовлення російських спецслужб до вчинення терористичного акту, застосування зброї, вчинення вибуху та інших дій, які створювали небезпеку для життя чи здоров’я людини з метою порушення громадської безпеки та залякування населення, що могло призвести до загибелі людини, тобто у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1
ст. 14, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 258 Кримінального кодексу України.
Служба безпеки України показала затримання підозрюваного в організації «вбивства» журналіста Аркадія Бабченка.
Відповідний ролик оприлюднений на каналі СБУ у Youtube.
Також спецслужба оприлюднила запис розмови в момент передачі грошей можливим організатором замаху його «виконавцю», роль якого виконував чоловік, з яким слідству, за словами Генпрокурора Юрія Луценка, «вдалося домогтися співробітництва».
Раніше повідомлялося, що 41-річний журналіст Аркадій Бабченко був смертельно поранений у вівторок трьома пострілами у спину в Києві на порозі власної квартири.
За фактом убивства журналіста відкрили кримінальне провадження. Однією з версій убивства у поліції назвали професійну діяльність журналіста.
* * *
Аркадій Бабченко народився в Москві 18 березня 1977 року, здобув освіту юриста-міжнародника. Однак відомим став насамперед як журналіст. Працював військовим кореспондентом у «Московському комсомольці», «Новій газеті», потім на якийсь час перейшов на телебачення.
Під час Революції Гідності Бабченко підтримував Україну, був на Майдані, навіть зняв про це фільм. Від початку війни на Донбасі неодноразово бував у зоні бойових дій.
За опозиційні погляди журналіста неодноразово переслідували у Росії. У 2017 році Бабченко через погрози та небезпеку для свого життя виїхав за межі Росії. Спочатку мешкав у Празі, згодом у Києві, де став ведучим програми «Prime: Бабченко» на кримськотатарському телеканалі ATR.
* * *
Президент України Петро Порошенко привітав Службу безпеки України з блискучою операцією зі збереження життя Аркадію Бабченку і доручив надати російському журналістові та його родині цілодобову охорону.
Про це Глава держави написав у Facebook.
«Вітаю Службу безпеки України з блискучою операцією зі збереження життя російському журналістові Аркадію Бабченку», — зазначив він.
За словами Президента, українські правоохоронні органи з кожним днем стають сильнішими у протидії російській агресії та всім проявам гібридної війни в Україні.
Однак він висловив думку, що «навряд чи Москва заспокоїться», а тому доручив надати Бабченку і його родині цілодобову охорону.
* * *
Україна — це не місце, де Російська Федерація буде безкарно організовувати теракти.
Про це сказав Генеральний прокурор України Юрій Луценко на брифінгу в СБУ, присвяченому затриманню виконавця замаху на вбивство журналіста Аркадія Бабченка, повідомляє Укрінформ.
«Я хочу сказати усім критиканам: ні, це неправда, що в Україні не розкриваються теракти, ні, це неправда, що Україна стала місцем, де Росія може безкарно проводити теракти.
Правда полягає в тому, що правоохоронна система, у першу чергу СБУ, разом із ГПУ та іншими підрозділами Нацполіції або службами розслідування ГПУ розкрили вбивство Вороненкова, замах на народного депутата Мосійчука, теракт, де загинув офіцер наших спецслужб Хараберюш, розкрито та вже відбувається судовий процес над убивством журналіста Бузини», — сказав Луценко.
* * *
Слід зазначити, що інсценування вбивства журналіста було неоднозначно сприйнято в Європі і світі.
* * *
Польські ЗМІ обережно оцінюють спецоперацію СБУ з порятунку журналіста Аркадія Бабченка, визнаючи: якщо всі наведені Києвом доводи підтвердяться, вона буде значним успіхом українських спецслужб у боротьбі з Росією.
Зокрема, Вацлав Радзівінович із видання Gazeta Wyborcza зазначає, що нині складно однозначно оцінити ситуацію.
«Якщо СБУ вдалось організувати таку інтригу і нічого не «витекло» до російських спецслужб, які прекрасно інфільтрують Київ, то українські спецслужби досягли значного успіху, набрали професійної ваги», — підкреслив він.
З іншого боку, зауважив журналіст, не слід виключати і того, що такий сценарій виник на хвилі резонансу справи про спробу вбивства екс-працівника ГРУ Сергія Скрипаля у Великій Британії. Проте Радзівінович висловив сподівання, що правдивою виявиться перша версія.
Директор Польського інституту міжнародних справ Славомир Дембський в ефірі телеканалу Polsat News висловив думку, що у цій справі важливою є сама постать Аркадія Бабченка.
На переконання Дембського, Бабченко є чесним і авторитетним журналістом і навряд чи він погодився б узяти участь у якійсь незрозумілій спецоперації, якби не був переконаний, що дійсно є загроза з боку російських спецслужб для нього і багатьох інших людей в Україні.
* * *
Преса Британії оцінила спецоперацію СБУ і назвала її наслідки.
Оглядач Guardian Шон Уокер назвав це чудовим трюком, гідним вуличного фокусника. «Якщо говорити про драматичні сюжети, то цей був просто першокласним: зітхання подиву всіх присутніх на прес-конференції про розслідування вбивства, а зіркою вистави виявляється сама жертва — анітрохи не мертва.
Сміливий і суперечливий журналіст-бунтар Аркадій Бабченко не був застрелений убивцею, як стверджувала українська влада, а жахливі фото змусили всіх повірити в його смерть», — пише він, передає Бі-бі-сі.
Бабченко насправді був змушений покинути Росію з побоювань, і, можливо, на його життя і справді готувався замах. Питання в наступному: намагаючись запобігти вбивству (якщо насправді так воно і було), чи не завдала українська влада більше шкоди, ніж користі, і чи були менш провокаційні способи досягнення мети, розмірковує автор.
З Уокером солідарний і кореспондент газети Олівер Керролл. Він вважає, що ця історія ставить під сумнів довіру до України. «Зрештою, це країна, яка стверджувала, що вона більш правдива, ніж її східний сусід», — зазначає він. Можливо, будуть надані серйозні свідчення за результатами цієї операції.
Але у цій історії є куди більш очевидні наслідки. По-перше, журналісти тепер перестануть серйозно сприймати офіційні заяви української влади. По-друге, новини про загрозу журналістам будуть постійно ставитися під сумнів. По-третє, у Кремля з’явилася козирна карта — тепер вигадує казки Україна, і не все, що говориться звідти, відповідає дійсності, зазначає Керролл.
* * *
Екс-високопосадовець Пентагона та директор аналітичного Центру Байдена при Пенсільванському університеті Майкл Карпентер заявив про можливі наслідки спецоперації «Бабченка» для української влади.
Про це він заявив в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки».
«Я думаю, будуть довготермінові наслідки, які стосуватимуться довіри до СБУ та загалом до інституцій уряду.
Бо віднині люди вагатимуться. На жаль, наступного разу, коли трапиться трагедія і журналіст чи дисидент буде вбитий, кожен візьме паузу і задумається, чи ця новина є правдивою. І це прикрий наслідок у довготривалій перспективі», — сказав Карпентер.
За словами Карпентера, Росія безсумнівно експлуатуватиме цю ситуацію і ставитиме під сумнів загалом правдивість західних джерел інформації. Це особливо небезпечно в час, коли довіра до медіа у світі падає, — заявив експерт.
Він сподівається, що українські спецслужби у результаті цієї спецоперації справді зібрали достатньо доказів проти замовників та виконавців, які готували цей злочин.
* * *
В ОБСЄ розкритикували СБУ за неправдиві відомості через замах на Бабченка.
Обов’язок держави — надавати суспільству правдиву інформацію, заявив представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір, коментуючи інсценування смерті російського журналіста Аркадія Бабченка.
«Щасливий, що Аркадій Бабченко живий. Я висловлюю жаль через поширення неправдивої інформації про долю журналіста. Обов’язок держави — надавати суспільству коректні відомості», — зазначив Дезір.
* * *
Комітет захисту журналістів закликав українську владу пояснити «надзвичайні заходи» у справі Бабченка.
Про це заявила координатор Комітету Ніна Огнянова. «Ми з полегшенням дізналися, що Аркадій Бабченко живий. Тепер українська влада повинна розкрити, чому були необхідні такі надзвичайні заходи з інсценування вбивства російського журналіста», — зазначила Огнянова.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».