Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 26 Квiтень 2018 23:38

«Невидимі» виборці

Rate this item
(0 votes)

В ук­ра­їн­сько­му пар­ла­мен­ті при­па­дає пи­лом за­ко­но­про­ект, кот­рий до­зво­лить пе­ре­се­лен­цям та внут­ріш­нім міг­ран­там го­ло­су­ва­ти на міс­це­вих ви­бо­рах там, де во­ни фак­тич­но меш­ка­ють.

Попри те що така ініціатива поки що не набула аж надто великого розголосу (можливо, тому депутати й не поспішають виносити її на порядок денний), переоцінити її значення вкрай складно. Адже згідно з чинним законодавством на місцевих виборах в Україні можна проголосувати тільки за місцем реєстрації — саме до нього прив’язана виборча адреса.

Так само українцям не можна голосувати в одномандатних округах на виборах народних депутатів, якщо людина не зареєстрована в цьому окрузі. Місце голосування можна тимчасово й одноразово змінити (без зміни виборчої адреси) лише для волевиявлення на загальнонаціональних виборах.
Проте в державі є велика кількість мобільного населення, яке живе не там, де зареєстроване. Воно позбавлене права обирати місцеву владу в місцях свого фактичного проживання.
До такої категорії, наприклад, належать внутрішні трудові мігранти, яких, за останніми даними Міжнародної організації міграції, 1,6 мільйона.
Крім того, станом на лютий у країні зареєстровано майже 1,5 мільйона переселенців із Донбасу та Криму. Згідно з дослідженням аналітичного центру CEDOS за 2016 рік від 15 до 30% українців живуть не там, де зареєстровані.
Звісно, в першу чергу тут доцільно говорити саме про вимушених переселенців. «Чотири роки ці люди проживають у нових громадах, але не почуваються повноцінними громадянами, тому що вони позбавлені виборчих прав на місцевих виборах і не можуть обирати депутатів в одномандатних округах на парламентських виборах.
Для вирішення цієї проблеми був розроблений законопроект 6240, який пропонує конкретні механізми забезпечення виборчими правами внутрішніх переселенців та інших осіб, які мешкають не за місцем», — наголошує керівник Громадського холдингу «Група впливу» Тетяна Дурнєва.
Показово, що перша редакція законопроекту готувалася ще в 2015-му, але тоді він був орієнтований суто на переселенців. Зараз документ актуалізували ще й для внутрішніх мігрантів — людей, які працюють не в тих територіальних громадах, в яких зареєстровані.
«Чинний законопроект передбачає можливість громадян, які проживають у громадах, звернутися до органу ведення Державного реєстру із заявою про зміну виборчої адреси, пояснює аналітик мережі ОПОРА Олександр Клюжев.
Для того щоб ця заява була обґрунтована, необхідно додати один із шести передбачених законопроектом документів, наприклад для внутрішньо переселених осіб це — довідка про взяття на облік.
Для інших категорій громадян це може бути договір оренди тощо. Орган ведення Державного реєстру виборців має можливість із залученням інших інституцій перевірити обґрунтованість цієї заяви й ухвалити рішення про зміну виборчої адреси громадянина.
Такий підхід відповідає всім міжнародним стандартам і, що не менш важливо, враховує специфіку внутрішнього переміщення, яка виникла внаслідок російської агресії на Донбасі та анексії Криму».
Якщо такий законопроект буде ухвалено, належність громадянина до територіальної громади буде визначатися його виборчою адресою, а не зареєстрованим місцем проживання, як зараз.

Руслан ІВАНІВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».