Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Березень 2018 10:11

На війну пішов не за орденами...

Rate this item
(0 votes)

Неділя. Сонячний ранок. Раптом над позиціями українських десантників з’являється безпілотник. Солдати відкривають по ньому автоматний вогонь, намагаючись збити.
Водночас група під командуванням сержанта «Краба» спішно залишає розташування підрозділу.
— У подібних випадках починалося прочісування навколишньої території, — говорить сумчанин Євген Щеглов, колишній боєць. — Мета — виявити і знешкодити терористів, які його запустили. Чим скоріше — тим краще, адже ті не лише отримували з «борту» інформацію про розташування наших військ, а й могли коригувати вогонь по них.

Наш взвод спільно з іншими підрозділами не раз і не два брав участь у завданнях із виявлення і знищення непроханих гостей. Особисто мені не вдалося поквитатися з тими, хто плюндрує нашу землю: побачивши нас, вони все кидали і втікали...
Батько Євгена, Володимир Олександрович, коли почалася російська агресія, з такими ж небайдужими сумчанами почав займатися волонтерством. Влітку 2014-го запропонував і сину поїхати на Донбас, теж у ролі волонтера. Той погодився.
— На той час уже багато чув і читав про АТО і захотілося на власні очі побачити бійців, які боронять нашу землю, — згадує Євген. — Бронежилети, продукти харчування, кевларові шоломи, взуття — все, що привезли, роздали військовослужбовцям 27-го полку реактивної артилерії, місцем постійної дислокації якого є місто Суми.
Після цієї поїздки були наступні: небайдужі сумчани відвезли понад 10 тонн гуманітарних вантажів. У середині січня 2015 року, повернувшись додому, Євген сказав батькові:
— Ти був на «афганській» війні, а я чим гірший?
Щеглов-старший не став заперечувати, побачивши перед собою справжнього чоловіка. Пройшовши у 95-й окремій аеромобільній бригаді курс молодого бійця, був зарахований до одного з підрозділів 81-ї десантно-штурмової бригади (на той час), яка дислокувалася в місті Дружковці, що на Донеччині.
Дізнавшись, що я хочу розповісти про нього на шпальтах газети, Євген зашарівся:
— Я ж ніяких подвигів не здійснював.
Можливо. Але служба там, де, як писав класик, твоє життя може обірвати куля, вже подвиг. А так могло статися безліч разів. Адже завдання, які виконував Євген разом зі своїми побратимами, носили в основному антидиверсійний характер.
Ворог постійно засилав на підконтрольні Україні території розвідувально-диверсійні групи, намагаючись дестабілізувати у нашому тилу обстановку. А ще — посіяти серед місцевого населення паніку. Євген згадує, як одного разу доводилося заспокоювати людей, особливо жінок із дітьми, серед яких хтось пустив чутки про ворожу РДГ.
Супроводжували також і колони з боєприпасами безпосередньо в район бойових дій, ризикуючи нарватися на міну чи фугас. Але доля і Господь Бог милували.
По закінченні служби Євген повернувся додому і сьогодні закінчує навчання у Сумькому державному університеті. Майбутній економіст планами на майбутнє не ділиться, але не виключає, що, отримавши диплом, поповнить лави захисників України. Особливо в разі загострення на фронті ситуації.
А поки що спільно з батьком і його товаришами продовжує допомагати нашим воякам як волонтер. Якщо говорити мовою цифр, то лише минулого року вони доставили українським воякам понад 20 тонн волонтерських вантажів.
Щеглов-старший при цьому дав десятки концертів на передньому краї, а також у Дружковці, Краматорську, Авдіївці, Очеретиному, на блокпостах і в полі. За будь-якої погоди.
Євген Щеглов нагороджений медалями «Учасник АТО», «За оборону рідної держави», Українська православна церква Київського патріархату удостоїла його медалі «За жертовність і любов до України». А ось бойових нагород у нього немає, але Євген не комплексує з цього приводу.
— Я пішов до війська не заради орденів і не за адреналіном, — каже він. — Мені хотілося бути поруч із тими солдатами, які захищають Україну від різної наволочі.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».