Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 22 Лютий 2018 16:58

Вічна пам'ять героям

Rate this item
(0 votes)

Чет­вер­та річ­ни­ця ма­со­вих роз­стрі­лів на Май­да­ні обій­шла­ся без будь-яких пом­пе­зних за­хо­дів. Упро­довж чо­ти­рьох днів — з 18-го до 21 лю­то­го — в цен­трі Ки­єва ма­ли змо­гу зі­бра­тись як учас­ни­ки тих тра­гіч­них по­дій, так і прос­то лю­ди, для кот­рих Ре­во­лю­ція Гід­но­сті не є по­рож­нім зву­ком.
Зреш­тою, та­ке вша­ну­ван­ня пам’­яті Ге­ро­їв Не­бес­ної Сот­ні має знач­но біль­ше пе­ре­ваг...

А ще — саме 20 лютого було оголошено результати конкурсу проектів Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності.

Пальму першості виборов проект архітекторів Ірини Волинець і Марії Процик. Тепер до 25 лютого включно громадяни можуть надсилати свої пропозиції щодо удосконалення проектупереможця. Їх за згоди авторів врахують у завданні на проектування.
За задумом архітекторів, Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні «має бути простором, який допомагає зрозуміти історію української боротьби за світле майбутнє, але при цьому бути вільним від політичних амбіцій, соціальних та економічних викликів. Криволінійна форма комплексу відображає нелегкий шлях боротьби українського народу за свободу», — йдеться в презентаційному повідомленні.
Отже, якщо нічого не зміниться і саме згаданий проект уже невдовзі почнуть реалізовувати, то на початку шляху, зі сторони Майдану та Хрещатика, розташують меморіальну стелу, яка аркою врізатиметься в пагорб.
На ній будуть нанесені імена Героїв Небесної Сотні. На бруківці, котра чотири роки тому найрясніше була полита кров’ю жертв режиму, встановлять світлові квадрати — символ продовження шляху.
По обидва боки алеї висадять 107 лип — на згадку про кожного Героя Небесної Сотні. При цьому у найвіддаленішій точці алеї, де нині стоїть каплиця, буде місце тиші та мовчання.
Символічним кінцем меморіального шляху буде сад, який створить місце відпочинку між майбутнім Музеєм Революції Гідності та Міжнародним центром культури та мистецтв.
Пагорби на Алеї Героїв Небесної Сотні пропонують засадити квітами білого кольору, а вздовж пішохідних стежок установити лавки. «Основна мета меморіалу — нагадати про швидкоплинність людського життя у прагненні кращого», — наголошують автори проекту.
Нагадаємо, ще торік у жовтні було оголошено Міжнародний відкритий архітектурний конкурс проектів на кращу проектну пропозицію щодо об’єкта «Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні — Музей Революції Гідності». У конкурсі визначено дві номінації: «Меморіал Героїв Небесної Сотні» та «Музей Революції Гідності».
Загалом на конкурс у номінації «Меморіал Героїв Небесної Сотні» було подано дев’ять проектів із різних країн світу. Попри те що попередньо переможця визначено, громадські обговорення ще триватимуть. Зокрема, відучора і до 22 березня у столичному Будинку архітектора триватиме виставка оригіналів конкурсних проектів.
«Після підведення остаточних підсумків конкурсу в номінації «Меморіал Героїв Небесної Сотні» та громадського обговорення конкурсних пропозицій результати конкурсу будуть затверджені, укладено договір із переможцем конкурсу та розпочато роботи з розробки проектнокошторисної документації», — пояснюють у Міністерстві культури.
При цьому важливо зазначити, що втілення результатів конкурсу планується на лютий наступного року. Себто до ювілейної п’ятої річниці трагічних подій на Майдані Незалежності.

Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».