Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 23 Грудень 2016 00:55

«Приватбанк» став державним

Rate this item
(0 votes)

Ка­бі­нет Мі­ніс­трів Ук­раї­ни на за­сі­дан­ні в не­ді­лю 18 груд­ня роз­гля­нув пи­тан­ня за­без­пе­чен­ня ста­біль­но­сті у фі­нан­со­вій сис­те­мі кра­їни. Бе­ру­чи до ува­ги ре­зуль­та­ти за­сі­дан­ня Ра­ди на­ціо­наль­ної без­пе­ки і обо­ро­ни Ук­раї­ни, уряд під­три­мав про­по­зи­цію На­ціо­наль­но­го бан­ку та Ра­ди фі­нан­со­вої ста­біль­но­сті про пе­ре­хід ПАТ «При­ват­банк» у сто­від­сот­ко­ву дер­жав­ну влас­ність.
Пе­ред­ба­че­но, що дер­жа­ва в осо­бі Мі­ніс­тер­ства фі­нан­сів ста­не влас­ни­ком 100% ак­цій ПАТ «При­ват­банк» та га­ран­тує без­пе­ре­бій­не функ­ціо­ну­ван­ня цієї ус­та­но­ви та збе­ре­жен­ня кош­тів йо­го клі­єн­тів.

Держава гарантує клієнтам «Приватбанку» недоторканність і цілісність їхніх грошей.
Про це заявив Президент України Петро Порошенко в коментарі щодо переходу «Приватбанку» у власність держави, опублікованому на сайті Глави держави.
«Держава бере на себе відповідальність і гарантує клієнтам «Приватбанку» недоторканність і цілісність їхніх грошей. В основі нашого рішення — порятунок банку та гарантування права власності на свої фінансові ресурси для всіх, хто розмістив їх у цій установі», — заявив Президент.
Він зазначив, що вважає своїм прямим обов’язком роз’яснити суть тих кроків, що здійснені щодо «Приватбанку». «Попри те що йдеться про приватну банківську установу, ці рішення не є чиєюсь приватною справою. Вони безпосередньо стосуються приблизно половини дорослого населення України — фізичних осіб, які є його клієнтами. Рівно як і понад п’ятдесятьох відсотків усіх юридичних осіб, зареєстрованих в Україні», — зазначив П. Порошенко.
За його словами, опосередковано від стану справ у цьому банку залежить уся фінансовоекономічна ситуація в країні — «настільки він великий чи, як кажуть фахівці, системний».
«Через це його не можна помістити в прокрустове ложе стандартних технологій оздоровлення банків. Саме тому ми вдаємося до безпрецедентного рішення — його переходу в cтопроцентну державну власність», — наголосив Президент.
* * *
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення щодо переходу ПАТ «Приватбанк» у стовідсоткову державну власність заради забезпечення стабільності у фінансовій системі країни, заявив Прем’єрміністр Володимир Гройсман у своєму зверненні до співвітчизників.
Він нагадав, що, за оцінками НБУ, розрив між сформованими резервами та кредитними ризиками станом на сьогодні сягнув майже 150 млрд грн, що поставило під загрозу подальше обслуговування клієнтів банку.
«У першу чергу йдеться про понад 3 млн пенсіонерів, понад 5 тис. студентів та 1 млн 600 тис. соціально незахищених громадян. Мова також про понад 3,5 млн зарплатних рахунків з обслуговування 500 тисяч фізичних осібпідприємців», — підкреслив глава уряду.
Зрозуміло, наголосив прем’єр, що ситуація з «Приватбанком» могла мати вкрай негативні наслідки для всієї фінансової та банківської системи України. «Таким чином, учорашнім рішенням ми захистили майже 20 млн клієнтів банку, громадян України, а також фінансову стабільність нашої держави», — підкреслив прем’єр.
«Зараз у «Приватбанку» працює спільна команда, яка складається з представників НБУ, Фонду гарантування вкладів і представників Мінфіну», — сказав В. Гройсман.
За його словами, ця команда технічно забезпечує передачу банку в державну власність. «Власники та менеджмент «Приватбанку» пообіцяли максимально сприяти цьому процесу», — додав прем’єр.
* * *
Для того щоб виставити «Приватбанк» на продаж, слід його стабілізувати, на що може піти не менше року.
Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева в ефірі одного з телеканалів.
«Думаю, «Приватбанк» буде мати вартість і його можна буде продати. Але 9 місяців — це дуже оптимістичний прогноз. За моїми підрахунками, це займе не менше року, але не більше 3 років», — заявила глава НБУ.
Окрім того, Гонтарева зазначила, що до наглядової ради банку, яка зараз формується, увійдуть міжнародні фахівці.
* * *
Народні депутати ухвалили внесений Президентом України законопроект № 5553 «Про внесення зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність» щодо гарантування державою вкладів фізичних осіб».
Документом вносяться зміни до статті 57 Закону України «Про банки і банківську діяльність». Згідно з цією зміною держава бере на себе обов’язок із гарантування відшкодування фізичним особам — вкладникам державних банків тієї частини суми вкладу, що перевищує граничний розмір відшкодування коштів за вкладами, встановлений у відповідності із Законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».
При цьому для цих фізичних осіб також зберігаються передбачені Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» гарантії за вкладами у сумі, що не перевищує граничного розміру відшкодування коштів за вкладами.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».