Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 13 Жовтень 2016 00:10

Вони боронять кожного з нас

Rate this item
(0 votes)

14 ЖОВТНЯ — ДЕНЬ ЗАХИСНИКА УКРАЇНИ І ДЕНЬ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА

День за­хис­ни­ка Ук­раї­ни — свя­то, що від­зна­чає­ть­ся в Ук­раї­ні 14 жовт­ня у свя­то По­кро­ви Прес­вя­тої Бо­го­ро­ди­ці вод­но­час із Днем ук­ра­їн­сько­го ко­зац­тва. З 2015 ро­ку є дер­жав­ним свя­том і не­ро­бо­чим днем.

Козак в уявленні українця — це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України.
Унікальність нашої історії і нашого народу полягає в тому, що в козацтві виявився творчий і волелюбний дух наших предків. Багато хто з нас сьогодні має козацькі прізвища. Через козацтво створювалася наша історія, і кожен із нас не тільки причетний, але й відповідальний за неї.
Невипадково святкування Дня українського козацтва збігається зі святом Покрови Пресвятої Богородиці. З давніхдавен Богородиця є покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Запорожці мали на Січі церкву на честь Покрови Пресвятої Богородиці з її іконою.

Козацтво відіграло у становленні нашої держави роль, історичне значення якої важко переоцінити. Тому й ставлення до козаків особливе — з повагою та любов’ю, бо вони — символ мужності, честі, людської і національної гідності.
У наш час традиції українського козацтва не просто живі, але й лягли в основу єднання нації, служать провідним символом у борні за рідну землю, за Батьківщину.
В українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії підсилилися проєвропейські тенденції декомунізації — відмови від попередніх символів і свят, зокрема від Дня захисника Вітчизни, що відзначався 23 лютого ще з радянських часів.
Нескорені наші герої: захисники Донецького аеропорту — кіборги, Небесна сотня Майдану, бійці Іловайська віднині й навіки з нами, в наших серцях і пам’яті. Це їм завдячуємо сьогодні стабільністю й впевненістю у завтрашньому дні, це вони, нинішні козаки, бережуть нашу землю від хтивого загарбника.
Свято встановлено указом Президента України Петра Порошенка з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій українського народу, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві.
Цього дня в усій Україні відбудуться численні різноманітні акції.
День захисника Вітчизни, дякуючи Богу, таки стає одним із головних свят року, даючи могутній імпульс формуванню національної історичної пам’яті та української ідентичності, вкоріненого в усі шпаринки душі патріотизму.
Ярослав ШЛАПАК, Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».