Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 26 Лютий 2016 00:04

Як об’їхати Росію? Різні погляди на транзитну проблематику

Rate this item
(0 votes)

На тлі чер­го­во­го за­гос­трен­ня си­ту­ації на Дон­ба­сі, во­че­видь, при­уро­че­но­го ро­сій­ськи­ми бо­йо­ви­ка­ми до дру­гої річ­ни­ці пе­ре­мо­ги Ре­во­лю­ції Гід­но­сті, мож­на кон­ста­ту­ва­ти й низ­ку ін­ших на­мі­рів з бо­ку на­шо­го аг­ре­сив­но­го су­сі­да на­шко­ди­ти Ук­раї­ні. Не­да­рем­но ж бо ни­ніш­ню вій­ну іме­ну­ють гіб­рид­ною...

Річ у тім, що вже кілька тижнів Росія, як завжди порушуючи багато міжнародних норм, суттєво обмежує транзитний рух власною територією. До такого кроку тамтешні посадовці вдалися, ймовірно, відповідаючи на європейські (а тепер уже й — українські) санкції, котрі стосуються блокування російських товарів.

Ще в січні українські підприємці отримали черговий «подарунок» із Москви. Тамтешній президент підписав указ, яким надзвичайно ускладнив можливість здійснення транзитних перевезень, зокрема до Казахстану. Щоб перевезти будь-який вантаж з української території (необов’язково — вітчизняного походження), потрібно спершу заїхати на територію Білорусі. Лише звідти через єдиний (!!!) пункт пропуску «Красне», що неподалік російського Смоленська, можна заїжджати на територію країни-агресора. Ну а вже далі — транзитом до Казахстану. За таких обставин довжина маршруту збільшується щонайменше вдвічі.
Паралельно нагніталося напруження і в польсько-російських транспортних відносинах. До початку лютого профільні відомства двох держав не домовилися стосовно обміну річними квотами на дозволи, котрі дають право транзитного перевезення вантажів. У результаті — польська влада ввела тимчасову заборону на в’їзд вантажівок із Росії. Аналогічний крок не забарився й від росіян.
Відтак російські перевізники масово рушили до країн Євросоюзу через українську територію. Що неабияк збурило громадськість. Ще б пак — представники країни-агресора безперешкодно колесять нашими автошляхами! На другий план відійшли такі «дрібниці», як завдання дорогам додаткових збитків та поновлення черг на кордонах. Головне — моральний фактор: бачити на рідній землі засилля вантажівок з номерами ворожої держави.
Першими на таке неподобство відреагували закарпатські громадські активісти, котрі заблокували на території області низку російських фур. За кілька днів таку ініціативу підхопили в більшості областей нашої держави.
Буквально за кілька днів російське керівництво відреагувало на таку ініціативу. Було вирішено взагалі заборонити українським перевізникам заїжджати на російську територію. А ті водії, котрі перебували там станом на 15 лютого, фактично опинилися в полоні.
«Міністерство закордонних справ України надіслало ноту до МЗС Росії з проханням пояснити мотивацію цього кроку. А на період до надання такого пояснення були введені тимчасові обмеження на дію тимчасових дозвільних документів для пересування транспортних засобів, зареєстрованих у РФ, через територію України», — не надто в райдужних тонах змалював ситуацію міністр інфраструктури нашої держави Андрій Пивоварський.
Відтоді конфлікт, що називається, перейшов в ендшпіль. Попри публічні заяви чиновників обох держав про розпочатий діалог і наміри домовитися, принаймні, про звільнення водіїв цей процес протікає дуже болісно. Навіть незважаючи на те, що акція з повернення додому хоча б тих українських водіїв, котрі на момент початку конфлікту перебували безпосередньо на російській території, мала завершитися вчора, 25 лютого.
За словами експертів, тепер заручниками ситуації продовжують лишатися ті далекобійники, котрі поверталися в Україну з більш віддалених місць — Молдови, Казахстану, Туркменістану, Узбекистану... Якою буде їхня подальша доля, поки що не надто зрозуміло. Та й узагалі повернути цих водіїв в Україну — лише половина справи. Потрібно якось вирішувати питання подальшої можливості доставки товарів до азійських держав. Адже транспортна галузь — це сотні тисяч робочих місць і важливий сегмент вітчизняної економіки, котра нині й так перебуває, м’яко кажучи, в далеко не найкращому стані.
За найскромнішими підрахунками, наданими в Асоціації міжнародних автомобільних перевізників України, в разі втрати східного транзиту самими лише автомобілістами втрати обчислюватимуться понад чотирма мільярдами гривень.
Цього тижня проблема відновлення нормального транзиту як через Росію, так і через Україну докотилася до найвищих владних кабінетів. Спершу міжнародні перевізники провели пікетування Міністерства інфраструктури, вимагаючи посприяти у відновленні транзиту.
А вже наступного дня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про поновлення дозволу на проїзд російських вантажівок транзитом через Україну з 25 лютого. «Ми готові повернути в дію тимчасові дозволи і таким чином повернути на територію України транзит, який останні десять днів був фактично заблокований на території України», — заявив міністр інфраструктури нашої держави Андрій Пивоварський.
Показово, що таке рішення було ухвалено у відповідь на пропозицію російського уряду. Крім того, міністр пояснив, що РФ уже має домовленості з Білоруссю та Польщею про переорієнтацію вантажних транспортних коридорів, тож Україна ризикує втратити статус держави-транзитера.
«Якщо найближчим часом ми не ухвалимо рішення про транзит Україною, враховуючи, що наші колеги з Польщі вже домовилися з росіянами про співпрацю щодо транзиту, транзитні коридори просто переорієнтуються, — додав Андрій Пивоварський. — Підуть не територією України, а територією Білорусі, Польщі, Прибалтики тощо. Україна просто може випасти з транзитних потоків. Основні євразійські коридори проходять територією України. Коли фура під російськими номерами йде територією України, це не означає, що там російський водій, це не означає, що вона везе товари російського походження, більше того, це не означає, що ця фура перебуває у власності росіянина».
Глава уряду Арсеній Яценюк також прокоментував це рішення, заявивши, що проїзд російських вантажівок буде поновлено, а відповідальність за це візьмуть на себе МВС та Нацгвардія. «Тобто ми росіянам відповіли на їхні недружні дії, вони відкривають свою територію, ми на умовах взаємності так само вживаємо відповідних заходів, і МВС та Національна поліція забезпечують на перший період відновлення транспортних перевезень і відповідну безпеку», — зазначив Прем’єр-міністр.
Щоправда, тут назріває ще одна потенційна проблема. Адже активісти, котрі розпочали блокування російських вантажівок, сприйняли позавчорашнє урядове рішення без особливого ентузіазму. І як би не сталося так, що розблокування переросте в сутички активістів із працівниками правоохоронних органів. В такому разі виграє лише наш ворог, що мають усвідомити всі в Україні.
А взагалі, за таких умов виникає нагальна потреба пошуку альтернативних шляхів доставки товарів. Маршрути в обхід Росії уже розробляються. Зокрема, варто згадати про пілотний рейс вітчизняного поїзда з України до казахстансько-китайського кордону. Подолавши два моря — Чорне й Каспійське — на поромі та пройшовши територіями чотирьох країн — України, Грузії, Азербайджану й Казахстану — він дістався до кордону з Китаєм за 15 діб.
Саме в ці дні поїзд готують до відправлення у зворотному напрямку. Згаданий маршрут іменується Південним Шовковим шляхом. Єдиний станом на сьогодні його недолік — дорожча вартість фрахту. Втім, за словами організаторів, є можливості здешевлення такого маршруту. Що абсолютно необхідно, враховуючи непередбачуваність наших агресивних сусідів.
Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».