Суспільство
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 13 Лютий 2015 00:02

«Шокова терапія» у генпрокуратурі?

Rate this item
(0 votes)

По­са­да ге­не­раль­но­го про­ку­ро­ра уже здав­на вва­жа­єть­ся в Ук­раї­ні до­во­лі зна­ко­вою. То­му є кіль­ка при­чин. Од­на з них — не над­то афі­шо­ва­на у ЗМІ: своє про­фе­сій­не свя­то пра­ців­ни­ки про­ку­ра­ту­ри від­зна­ча­ють 1 груд­ня, тоб­то у день про­ве­ден­ня Все­ук­ра­їн­сько­го ре­фе­рен­ду­му на під­твер­джен­ня Не­за­леж­но­сті.

Інша причина зводиться до того, що згідно з чинною редакцією Конституції працівники прокуратури мають неабиякий вплив на більшість процесів, котрі відбуваються в нашій державі.
Попри такі «привілеї» колишнє керівництво Генеральної прокуратури досі так і не зуміло назвати суспільству конкретні імена винних у масових розстрілах на Майдані Незалежності в лютому минулого року. Сяка-така активізація процесу почалася буквально кілька тижнів тому, коли в парламентських коридорах на повну збиралися підписи за відставку Віталія Яреми.
Обізнані люди твердять, що така активізація була пов’язана передусім із бажанням пана Яреми зберегти за собою прокурорське крісло першої величини. Ще одна причина буцімто прив’язувалася до наближення першої річниці масових розстрілів. Що б там хто не говорив про таємниці слідства та бажання «прискіпливо вивчити всі матеріали», але без символізму в сучасному світі жити неможливо — річниця наближається, значить, хтось та й мусить бути покараний...


Нині важко сказати, чому нерви у Віталія Яреми не витримали саме після недавньої парламентської обструкції. Досі екс-генпрокурор почувався вельми впевнено. Особливих успіхів у роботі помітно не було, однак його діяльність, підкріплена діяльністю голови СБУ Валентина Наливайченка і особливо міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, скажемо так, впадала в очі громадськості.
Однак цього тижня пан Ярема вирішив піти зі своєї посади. Таке його бажання було дуже легко задоволене як Президентом, так і народними обранцями, що в принципі не викликало особливого подиву.
А от постать наступника Віталія Яреми уже кілька днів не сходить із перших шпальт. Навіть попри те, що в Україні та світі саме в ці дні є і явно важливіші питання, пов’язані з подальшою ситуацією на сході держави...
Нового генерального прокурора Віктора Шокіна можна стовідсотково назвати людиною системи. У ввіреній йому 318 депутатами структурі він пропрацював понад 20 років. І, за великим рахунком, зумів уникнути звання одіозної фігури. Відтак нинішні напади з боку багатьох спостерігачів далеко не завжди є обґрунтованими. Зокрема, тому, що саме з ім’ям Шокіна свого часу пов’язували зрушення з мертвої точки справи Георгія Гонгадзе.
В очах прибічників нового генерального Шокін — людина більш-менш незаангажована і водночас дуже жорстка й рішуча. А саме цих рис так не вистачало Віталію Яремі, котрого, на думку ініціаторів його відставки, система почала «перетравлювати» ще десь так починаючи з осені.
Під час свого парламентського спічу Віктор Шокін також не минув нагоди нагадати, що він був відсторонений від роботи за часів правління Віктора Януковича. Тому до прокурорського беззаконня, що коїлося під час необмеженої влади у ГПУ Віктора Пшонки, Шокін нібито й непричетний...
Ярослав ГАЛАТА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».