Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Травень 2018 11:49

Український солдат має право бути добре нагодований

Rate this item
(0 votes)

Серед реформ, проголошених Міністерством оборони, значиться і система харчування. Зауважимо, що вона давно потребує вдосконалення: на думку незалежних військових експертів, вона до недавнього часу була чи не найгіршою серед армій усіх країн Європи.

— Українському війську незабаром виповниться 27 років, але коли заходиш до солдатської їдальні, то таке враження, що потрапив до їдальні, де харчуються радянські солдати, — говорить підполковник Анатолій М., який зі зрозумілих причин не побажав бачити свого прізвища на шпальтах газети.

Свого часу мав змогу познайомитись із меню військовослужбовців деяких країн — членів НАТО. Порівняно з нашим раціоном — це небо і земля! Навіть солдати таких країн, як Чехія, Словенія, Польща, набагато краще харчуються за українців.
Але попри всі труднощі крига, схоже, починає скресати: останнім часом на нову систему харчування переведено більш як 20 частин, ще близько 50 буде переведено протягом поточного року.
— До кінця року за новою системою харчуватиметься близько 70 тисяч військовослужбовців українського війська, — повідомив під час брифінгу в МО України начальник Центрального управління продовольчого забезпечення тилу Збройних Сил України ЗСУ генерал-майор Микола Куклюк.
За словами генерала, ще торік у переході на нову систему продовольчого забезпечення пріоритет було віддано частинам Десантно-штурмових військ, Сил спеціальних операцій, Військово-Морських сил, військовим навчальним закладам та навчальним центрам, військово-медичним установам.
Стосовно переліку військових частин, запланованих до переведення на нову систему харчування 2018 року, він зазначив, що до нього входять як бойові частини (зокрема, всі бригади Десантно-штурмових військ), так і решта військових навчальних закладів.
— Перехід на нову систему 2018 року відбувається планово, на це виділено 820 мільйонів гривень. Триває підготовчий період, активна фаза розпочнеться у травні-червні, — зазначив він. — А завершиться перехід усіх військових частин на нову систему харчування наприкінці 2019 року.
Розповідаючи про переваги нової системи харчування, пан Куклюк наголосив, що нині діє гнучкий механізм замовлення продуктів, який дозволяє використовувати каталог, що містить майже 400 найменувань продуктів, не за нормами, а за ціною та калорійністю.
А також унеможливлює використання продуктів-замінників для здешевлення вартості добового раціону, забезпечує впровадження електронного обліку руху продовольства та складання набору продуктів. Електронна система розкладки продуктів не дозволить сформувати некалорійне або неякісне меню.
Новий каталог містить такі нові продукти харчування, як соки, гриби, кисломолочні продукти, кондитерські вироби, на 40% збільшено норму м’яса, яке повинен спожити військовослужбовець.
— Вартість харчування за каталогом майже така ж, що й була раніше, якщо не враховувати зарплати кухарів. Аутсорсінгові компанії не можуть надавати послуги під час висування військових частин із постійного місця дислокації.
Тому перехід на нову систему передбачає введення штатних посад кухарів, також і військових, що, у свою чергу, потребує ретельної підготовки цих фахівців для роботи як у польових умовах, так і на новому сучасному обладнанні.
На сьогодні вже введено приблизно 1300 посад кухарів та обслуговуючого персоналу. Із переходом військових частин на нову систему харчування цього року планується введення ще близько 3000 посад кухарів. Такий підхід до справи дозволяє не відволікати особовий склад від виконання основних завдань, тож жодних нарядів на кухню, як це було ще десять років тому, перехід на нову систему харчування не потребує.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».