Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 27 Квiтень 2018 15:37

Американський досвід нам не завадить

Rate this item
(0 votes)

Історію американського військового резерву можна поділити на два періоди: до початку 90х років і після. Доти американці уявляли собі службу в резерві приблизно так: раз на місяць дорослі дядьки збираються в навчальних пунктах, щоб трохи повправлятися в різних військових премудростях і провести вікенд із друзями в незвичайній обстановці.

Перелом стався 1991 року, коли резервістів призвали для участі в операції «Буря в пустелі». Тоді було задіяно 250 тисяч осіб цієї категорії військовослужбовців.
Далі були Гаїті, Єгипет, Саудівська Аравія, Йорданія, Боснія, Косово, знову Ірак, Афганістан. Наприклад, під час операції в Боснії брали участь близько 33 тисячі резервістів — більше, ніж за всю війну у В’єтнамі.

Оскільки служба в ЗС США відбувається на контрактній основі, а терміни, на які укладають контракти, нетривалі, тих, що відслужили, зараховують у мобілізаційний резерв. Тож усі резервісти мають військовий досвід.
Варто зауважити, що резервні сили США — то не просто кадри, бо за частинами закріплено їхнє штатне озброєння, яке мало відрізняється за класом від озброєння діючої армії або взагалі не має жодних відмінностей. В Америці кожного резервіста приписано до його військової частини, і в її складі він проходить перепідготовку.
Підготовка резервістів також мало чим відрізняється від підготовки кадрових військових, а значну частину резерву становлять висококласні фахівці. Вони мають прослужити у військовому формуванні щонайменше 39 діб щороку.
Однак на практиці тривалість військової служби значно перевищує визначені норми й може сягати 120–180 днів на рік із перервами. Зазвичай особовий склад, який служить набагато більше за норму, проходить службу в спеціалізованих бойових підрозділах, де потрібна висока виучка та постійне підтримування навичок (пілоти й персонал Повітряних сил, сили спеціальних операцій), або ті, яких відряджають у гарячі точки.
Під час служби резервісти отримують грошове забезпечення, мають ті ж самі пільги, що й особовий склад регулярних військ. Для підтримання бойової та мобілізаційної готовності резервних формувань на потрібному рівні існує особлива категорія військовослужбовців — постійний склад організованого резерву.

Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».