Військо
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 21 Серпень 2015 11:50

Покарання за зрив мобілізації

Rate this item
(1 Vote)

Вій­сь­ко­ва про­ку­ра­ту­ра Львів­сько­го гар­ні­зо­ну ви­яви­ла низ­ку фак­тів по­ру­шень, до­пу­ще­них під час про­ве­ден­ня п’ятої-шос­тої хвиль мо­бі­лі­за­ції на Львів­щи­ні. Про це роз­по­вів за­ступ­ник вій­сь­ко­во­го про­ку­ро­ра Львів­сько­го гар­ні­зо­ну За­хід­но­го ре­гіо­ну Ук­раї­ни Мак­сим Пан­дяк.

По­віст­ка для не­діє­здат­них осіб
— Па­не Мак­си­ме, роз­ка­жіть, скіль­ки по­ру­шень ви на­ра­ху­ва­ли?

— За перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань передбачена кримінальна відповідальність. Зокрема, санкція ст. 114-1 КК України передбачає покарання у вигляді позбавлення волі. Військова прокуратура посилено контролює проблеми мобілізації та активно працює, аби викривати такі факти порушень, а їх у 2015 році було 15. Відомості про кожен такий факт внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, а всі матеріали скеровані за визначеною процесуальним законодавством підслідністю до УМВС України у Львівській області.


8 серпня 2015 року військова прокуратура Львівського гарнізону Західного регіону України зафіксувала вісім фактів перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в умовах особливого періоду. Нами було встановлено, що шість голів місцевих сільських рад самоусунулися від виконання своїх обов’язків, передбачених законом України про мобілізацію та мобілізаційну підготовку, в результаті чого вони повною мірою не виконали можливості щодо мобілізації військовозобов’язаних, а також не здійснювали належним чином оповіщення, внаслідок чого протягом п’ятої та шостої хвиль мобілізації до відповідних військкоматів не було поставлено жодного військовозобов’язаного.
— Го­ло­ви яких сільсь­ких рад знех­ту­ва­ли сво­їми обо­в’яз­ка­ми?
— Упродовж п’ятої та шостої хвиль мобілізації із сіл Кривка та Присліп Турківського району Львівської області внаслідок неналежного оповіщення органами місцевого самоврядування громадян, які підлягали призову за мобілізацією, не поставлено до військкомату жодного військовозобов’язаного. Аналогічні порушення виявлені і в м. Судова Вишня, селах Пнікути та Маломокряни Мостиського району Львівської області, де мобілізаційний план з оповіщення та поставки людських ресурсів до військкоматів не виконаний.
Також не забезпечили належного оповіщення військовозобов’язаних і в селах Зубра, Пасіки Зубрицькі та Скнилові Пустомитівського району Львівської області. За всіма вказаними фактами військовою прокуратурою внесені відомості до Єдиного реєстру досудового розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України.
Не забезпечили належного оповіщення військовозобов’язаних службові особи окремих сільських рад, а саме: на Сокальщині — посадовці Боб’ятинської, Домашівської, Карівської, Лучицької сільських рад та на Сколівщині — посадовці Задільської та Хітарської сільських рад. Крім того, Хітарська сільрада за всі шість хвиль мобілізації не поставила жодного військовозобов’язаного громадянина до Сколівського РВК.
Варто зазначити, що минулого місяця військова прокуратура Західного регіону також виявила низку фактів, коли посадові особи окремих сільських рад (Турківського, Мостиського та Пустомитівського районів), самоусунувшись від покладених на них законодавством обов’язків, упродовж проведення чергового призову за мобілізацією не здійснювали належного оповіщення громадян, які підлягали призову за мобілізацією, що призвело до неповного виконання мобілізаційного плану.
Мобілізація йде до свого завершення. Військовослужбовці, які перебувають у зоні АТО, вже свій термін дослужують. Потрібно їх міняти. Однак через певні дії посадових осіб немає ким їх замінювати. Тому військовослужбовці в зоні АТО переслужують і не можуть повернутися до своїх домівок, до своїх сімей і рідних.
— Хі­тар­ська сіль­ра­да зі­рва­ла шість хвиль мо­бі­лі­за­ції. Що по­са­до­вій осо­бі за це бу­де?
— За всі хвилі вони повинні були поставити понад 70 військовозобов’язаних, однак жодного не поставили. Санкція статті передбачає до 8 років позбавлення волі. Зараз посадова особа виконує свої обов’язки в сільській раді. Ще підозру не оголошували, тому що триває досудове розслідування. Слідчими будуть встановлюватися всі об’єктивні дані, причинний зв’язок — чому не надавали повістки чи надавали лише непридатним особам, які не можуть проходити службу тощо.
— Яке по­ка­ран­ня чекає на ін­ших вин­них осі­б?
— Нами було зареєстровано 8 серпня 2015 р. вісім кримінальних проваджень за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 КК України, а саме: перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період. Санкція цієї статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.
Упродовж липня нами було зареєстровано сім подібних фактів. Кримінальне провадження щодо цих випадків триває. Ми будемо разом виявляти всі подібні факти. Немає різниці для правосуддя — чи ця посадова особа представляє органи місцевого самоврядування, чи це службові особи Збройних Сил України, а також військкоматів. Ми реагуємо на всі факти щодо перешкоджання виконання плану з мобілізації.
— Як ви­прав­до­вую­ть­ся ці по­са­до­ві осо­би за вчи­нен­ня зло­чи­ну?
— Існує термін — самоусунення. Він означає, що людина належним чином не оповістила громадян. На обліку однієї сільської ради перебуває 115 військовозобов’язаних. Повістки роздавалися 10 військовозобов’язаним. Проте посадові особи органів самоврядування достовірно володіли інформацією, що ті військовозобов’язані мають на утриманні трьох і більше дітей, або ж військовослужбовці, котрі непридатні до військової служби, з явними розладами здоров’я. Отже, вони зумисне давали повістки зазначеним військовозобов’язаним.
Іншим військовозобов’язаним, придатним до військової служби, вказані повістки не надавалися, а посадові особи давали пояснення в письмовій формі військовим комісарам, що ці військовозобов’язані відсутні за місцем проживання або перебувають за кордоном. Проте підтверджувальних даних, що вони там перебувають, вони не надавали, посилаючись на усні пояснення сусідів та родичів.
— Скіль­ки сільсь­ких го­лів бу­ло по­ка­ра­но?
— Судові розслідування тривають і ще нікого не покарано. Минуло лише два місяці, як ми зареєстрували кримінальні провадження. Поки встановлюються всі об’єктивні обставини, потім будуть їм оголошені підозри та вжито інших процесуальних заходів. Умовне покарання статтею не передбачено, лише реальне. Умовне покарання застосовує суд. Прокурор наполягатиме в кожному конкретному випадку, щоб була реальна міра покарань. Їх судитимуть за місцем проживання.
— Скіль­ки три­ва­ти­ме роз­слі­ду­ван­ня?
— Кримінальним кодексом зазначено, що в розумні терміни, тому у зв’язку із ситуацією, що склалася в нашій державі, необхідно вживати серйозних заходів. Ми будемо здійснювати всі процесуальні та слідчі дії щодо пришвидшення строків даного кримінального провадження.
— Скіль­ки лю­дей не бу­ло мо­бі­лі­зо­ва­но?
— План мобілізації по Львівській області виконаний наполовину. 1000 військовослужбовців не потрапили до військових комісаріатів і не були мобілізовані у військові частини. Оскільки у 80-й аеромобільній бригаді, 24 механізованій бригаді проходять службу службовці з усього регіону, тому скільки саме людей родом із Львівщини, я не можу сказати.
— За­раз при­зи­ва­ють жур­на­ліс­тів. Ва­ша дум­ка?
— Існує військовооблікова спеціальність. Коли людина потрапляє до навчального центру, там визначаються щодо її фаху. Якщо немає потреби в журналістах, то можуть перевчити на стрільця чи кулеметника, відповідно зважаючи на морально-ділові якості й згідно з потребами ЗС України. Служба в Збройних Силах України — це конституційний обов’язок усіх громадян України. Немає різниці, чи ти журналіст, чи прокурор, нотаріус чи помічник судді.
— Чи не­суть по­ка­ран­ня осо­би, які ухи­ли­ли­ся від мо­бі­лі­за­ції?
— Ухилення від мобілізації — це компетенція органів внутрішніх справ. Вони займаються подібними кримінальними провадженнями. А ми займаємося кримінальними провадженнями, якщо людина вже перебуває на території військової частини. Вона набуває статусу військовослужбовця і на неї накладаються певні обов’язки, передбачені статутом Збройних Сил України. Тоді особа є суб’єктом нашої діяльності.

 

Ке­рів­ни­ки під­при­ємств чи­нять опір
— Чи до­пус­кають вій­сь­ко­вих ко­мі­са­рів під­при­єм­ства на свою те­ри­то­рію для ви­ко­нан­ня пе­ред­ба­че­них за­хо­дів?
— Нами було виявлено, що два суб’єкти господарювання на Львівщині чинили перепони службовим особам військових комісаріатів, а саме: не допускали представників військових комісаріатів на територію своїх підприємств, не здійснювали належним чином обліку військовозобов’язаних, унаслідок чого також не було поставлено жодного військовозобов’язаного з цих підприємств на військову службу за мобілізацією.
— Чи пус­кають вас на те­ри­то­рію при­ват­них під­при­ємств, адже мо­жуть і не пус­ти­ти?
— Ухвалено закон України про мобілізацію. Згідно з нормами, під час дії особливого періоду всі підприємства, незалежно від форм власності, виконують покладені на них обов’язки, а саме: облік, поставка техніки, здійснення оповіщення на місцях військовозобов’язаних, які в них працюють. Згідно з нормами цього закону, немає різниці між формами власності. Всі зобов’язані пускати. Це обов’язок всіх громадян, а також посадових осіб.
— Які під­при­єм­ства не пус­ка­ли на свою те­ри­то­рію пра­ців­ни­ків військ­ко­ма­тів?
— Виявлені факти перешкоджання військкоматам здійсненню заходів, пов’язаних із частковою мобілізацією, з боку суб’єктів підприємницької діяльності у трьох районах Львівщини — Жовківському, Сокальському та Сколівському. Посадові особи Жовківського РВК з метою виконання плану з мобілізації людських ресурсів на шосту хвилю мобілізації прибули на початку серпня з приписом до одного із суб’єктів підприємницької діяльності, що в смт Куликів, аби вручити повістки військовозобов’язаним працівникам та провести звірки персонального військового обліку військовозобов’язаних і призовників, який ведеться на підприємстві. Однак виконати свої обов’язки військовому комісаріату завадили посадовці, які своїми діями перешкоджали працівникам військкомату і зірвали план мобілізації. За вказаним фактом до Єдиного реєстру досудового розслідування внесено відомості за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань в особливий період) КК України.
Аналогічний випадок вчинення перешкод на підприємстві було зафіксовано в Сколівському районі. Так, наприкінці липня посадовці Сколівського РВК вручили представнику підприємства 8 розпоряджень щодо прибуття наступного дня до військкомату 8 працівників — військовозобов’язаних. Але і тут дії працівників військкомату також було проігноровано і до військкомату не забезпечено явку жодної особи (ч. 1 ст. 114-1 КК України).
— Згід­но із за­ко­ном про мо­бі­лі­за­цію, за по­тре­би ви­лу­чає­ть­ся тех­ні­ка під­при­ємств для зо­ни АТО. Чи бу­ли тут за­фік­со­ва­ні по­ру­шен­ня?
— Як встановлено військовими прокурорами, керівництво одного з державних підприємств Рівненщини відмовилося виконати рішення про переміщення техніки, що належить армії та зберігалась на території підприємства, до однієї з військових частин Рівненського гарнізону для її відновлення і спрямування в район проведення антитерористичної операції. За даним фактом військовою прокуратурою Рівненського гарнізону зареєстровано кримінальне провадження за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 114-1 (перешкоджання законній діяльності Збройних Сил України в особливий період). Розпочато досудове розслідування.


Арешт з утриманням на га­упт­вах­ті
— Які за­хо­ди вжи­ваю­ть­ся що­до вій­сь­ко­вих ко­мі­са­рів, які не ви­ко­на­ли пла­ну з мо­бі­лі­за­ції?
— Військовою прокуратурою Львівського гарнізону Західного регіону України складено протоколи про вчинення адміністративних правопорушень, передбачених ст. 172-15 Кодексу України про адміністративні правопорушення, стосовно двох районних військових комісарів Львівщини, які, внаслідок недбалого ставлення до військової служби, не забезпечили повною мірою виконання поставлених завдань під час проведення п’ятої черги часткової мобілізації.
За результатами розгляду протоколів судом, військові комісари визнані винними і на них накладено адміністративне стягнення у вигляді арешту з утриманням на гауптвахті строком на 6 та 7 діб відповідно. Дані протоколи були розглянуті і судом було визначено покарання у вигляді тримання на гауптвахті Ужгородського зонального відділу Військової служби правопорядку. Військові комісари відбули покарання і повернулися до виконання своїх обов’язків.
— Як були по­ка­ран­і?
— Арешт та тримання на гауптвахті. Це йдеться про Турківський та Стрийський військкомати.
— А якою є си­ту­ація що­до ха­ба­рів?
— Військовою прокуратурою Хмельницького гарнізону Західного регіону України спільно з працівниками Управління протидії злочинності у сфері економіки УМВС України в Хмельницькій області задокументовано факт отримання неправомірної вигоди у розмірі 700 доларів США офіцером відділу комплектування Хмельницького об’єднаного міського військового комісаріату Хмельницької області від громадянина за вирішення питання щодо не призову останнього на військову строкову службу.
Військовослужбовця затримано та повідомлено йому про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 КК України (одержання неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням). Вирішується питання про обрання запобіжного заходу — тримання під вартою та відсторонення від посади. Санкція ч. 3 ст. 368 КК України — позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна та зі спеціальною конфіскацією.
Інна БОРИСОВА

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».