Земля і люди
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 19 Жовтень 2018 12:02

У Полтаві оголосили війну наркоторгівцям

Rate this item
(1 Vote)

У Пол­та­ві жи­те­лі за­би­ли на спо­лох: на сті­нах май­же кож­но­го місь­ко­го бу­дин­ку і вже на­віть шкіль­них бу­ді­вель що­дня з’яв­ляю­ть­ся но­ві й но­ві на­пи­си з та­єм­ни­чи­ми елек­трон­ни­ми ад­ре­са­ми.

Кот­рі, як уже зна­ють біль­шість пол­тав­ців — як мо­ло­дих, так і на­віть по­важ­но­го ві­ку, є не чим ін­шим, як ад­ре­са­ми так зва­них сто­лів за­мов­лень для по­куп­ки... нар­ко­ти­ків.
Та­кі на­пи­си, зроб­ле­ні фар­бою з ба­ло­нчи­ка, вже мож­на по­ба­чи­ти на­віть по­під но­га­ми, адже їх­ні ав­то­ри по­ча­ли при­кра­ша­ти цією ін­фор­ма­цією вже й тро­ту­ари та пі­шо­хід­ні до­ріж­ки...

З ква­чем у ру­ках на нар­ко­діл­ків
Графіті з електронними адресами та пояснювальними написами на зразок «фен», «проба», «тільки дим», «органіка» тощо в обласному центрі почали з’являтися понад рік тому. Але сьогодні їх можна побачити практично по всьому місту.
Частково вже зафарбовані, але в більшості своїй вони в первісному, авторському вигляді, тижнями прикрашають стіни міських будівель, паркани, тротуари тощо.
Ситуація не на жарт стурбувала свідомих городян, адже в місті, яке ще донедавна вважалося спокійним, раптом виявилося, що наркоторговці почуваються тут доволі впевнено, якщо вже відкрито сповіщають електронні адреси тих, хто торгує дурманом. Не лякаючись ані правоохоронців, ані громадського осуду.
Правда, кілька місяців тому місцева поліція разом із комунальниками та громадськими активістами провела широко розрекламовану акцію із зафарбування написів на будинках. Утім, очікуваного ефекту полісмени не отримали.
Навпаки, багато хто з містян, дізнавшись про ініціативу поліції, відверто дивувався методам роботи правоохоронців із запобігання розповсюдженню наркотиків у місті та виявлення і покарання тих, хто ними торгує.
Мовляв, не справа правоохоронців бігати містом з квачем у руках і замазувати фарбою адреси, які, за логікою, можуть вивести поліцію на слід наркоторговців.
Ситуацією зацікавились і в міській раді, де група депутатів виступила з ініціативою все ж розібратись із причинами, через які наркоділки вільно пропонують полтавцям свій убивчий «товар».
Заразом і поговорити про сумнівні і неефективні методи роботи поліції, де замість рішучої боротьби з тими, хто розмальовує стіни електронними адресами, сварять пальцями та перебирають на себе функції комунальників, лише зафарбовуючи написи на стінах.
Тему майже вільного розповсюдження наркотиків в обласному центрі днями таки обговорили на міжгалузевій нараді у Полтавській міськраді. Заступник міського голови з гуманітарних питань Людмила Бойченко поінформувала присутніх, що, за офіційними даними, сьогодні в Україні кількість наркоманів може перевищувати п’ять мільйонів.
Тривожить те, що п’ята частина всіх наркозалежних — школярі, а 60% — це молодь віком 16–30 років. Аналітики зазначають, що серед українців попитом користуються як традиційні наркотики — героїн, гашиш, марихуана, так і відносно нові синтетичні — різноманітні солі, спайси, фени, марка, «земляника» тощо.
Цей дурман особливо популярний поміж молоді через свою доступну ціну — від 150 гривень за дозу.
Назвати точну кількість наркоманів у Полтаві, схоже, ніхто не береться. Представник обласного наркологічного диспансеру заявив, що на офіційному обліку там нині перебуває понад тисячу наркоманів, але реальна цифра наркозалежних в обласному центрі значно більша. Не менше ніж у чотири рази, припустив лікар...
Стурбованості ситуацією з поширенням наркоманії в місті не приховувала і директор Полтавського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Ольга Буднікова. Вона розповіла, що цього року працівники центру вперше зустрілися з фактом, який наочно ілюструє катастрофічний масштаб поширення наркоманії в обласному центрі: шість молодих породіль виявилися наркоманками зі стажем.
Тобто почали вживати наркотики ще підлітками і не облишили цю пагубну звичку навіть тоді, коли потрапили до пологового будинку і стали матерями. Ситуація настільки загрозлива, що О. Буднікова визнала, що резервів міських чиновників для боротьби вже не вистачає...

У по­лі­ції проб­ле­му зна­ють, але...
Палку дискусію на нараді викликала відносно нова для обласного центру форма вільного продажу наркотиків через Інтернет. Місцеві наркоділки, говорили представники поліції, продають свій «товар» через систему так званих закладок.
Потенційний покупець дурману бачить намальоване на стіні оголошення з адресою в соцмережах, зв’язується з адресатом, перераховує гроші на його банківську картку і отримує на свою електронну пошту адресу місця закладки та фотографію з позначеним місцем. Залишається тільки дійти до схованки та непомітно забрати посилку.
Знають про проблему і в ГУ Нацполіції в Полтавській області, де кореспонденту «ДУ» прокоментували ситуацію.
«За нашою інформацією, такі написи здійснюються переважно молодими людьми — підлітками. Або навіть ще дітьми, які не можуть бути притягнені до відповідальності через замалий вік. І це на сьогодні є проблемою, бо прекрасно розуміємо, що поліцейського у кожний двір або закуточок ми не поставимо...
Нанесення цих написів забирає кілька секунд: у них заздалегідь уже заготовлені трафарети, тож будьде в нічний час зробити напис не становить проблеми...» — розповів начальник відділу комунікацій поліції Полтавщини полковник Юрій Сулаєв.
За його словами, ті, хто критикує правоохоронців за те, що вони власноруч замальовують написи на стінах, не розуміють важливості проблеми протидії наркоманії.
«Будьяка робота із запобігання розповсюдженню наркотиків, особливо в молодіжному середовищі, є виправданою. Незалежно від того, які методи використовують. У даному випадку один із методів, який популярний не лише в Полтаві, але й в Україні.
До нас звернулися представники громадських організацій і запропонували задіяти молодь, спортсменів, активних громадян тощо, щоб вони разом із поліцейськими внесли свій вклад у зменшення інформаційного простору для тих, хто хоче купити наркотики через підпільні інтернетмережі...» — зауважив речник обласної поліції.
За спостереженнями поліції, написи на стінах у Полтаві, Кременчуці і райцентрах Полтавщини почали з’являтися близько двох років тому. За словами Ю. Сулаєва, всі вони уважно вивчаються правоохоронцями і обов’язково беруться в оперативну розробку.
Є і результати: у поліції Полтавщини не без гордості розповідають про результати недавньої операції із затримання наркоділка — громадянина Туреччини.
Через закладки той розповсюджував наркотики, з якими полтавські полісмени зустрілися вперше. Зокрема, у вигляді... наліпок на тіло. Наче поштові марки, які просякнуті наркоречовиною, яка після наклеювання на ділянки шкіри всмоктувалася в організм...
«Чимало з номерів контактних телефонів, які розповсюджуються у вигляді написів на стінах, недійсні. Розповсюджувачі таким чином конспіруються: із 10 перевірених номерів тільки один може бути реально діючим, через який можна замовити наркотик. Але всі ці дані, всі телефони ретельно відстежуються Управлінням протидії наркозлочинності...» — говорить полковник Ю. Сулаєв.

Зно­ву пла­ни і зві­ти?
І все ж у депутатів виявилося дуже багато запитань до правоохоронців, які, на їхню думку, часто імітують боротьбу з наркоділками, а подекуди і самі «кришують» торгівлю зіллям. Як було в Полтавському управлінні ще тодішньої міліції, де весь відділ, що займався боротьбою з розповсюдженням наркотиків, було заарештовано і їхні справи передані до суду, бо міліціонери самі, як виявилося, координували роботу місцевих наркодилерів.
Схоже, не допомогла і реорганізація управлінь поліції по боротьбі з наркотиками. Як відомо, їх кілька років тому вивели з підпорядкування обласних управлінь поліції, але це аж ніяк не сприяло ефективній боротьбі з розповсюдженням наркозілля.
Нині управління протидії наркозлочинності повернули у підпорядкування обласних управлінь поліції. Начебто є і результати.
«Лише за вісім місяців 2018 року працівниками поліції Полтавщини зареєстровано 772 злочини, пов’язаних із наркотиками. 573 особи уже затримані, їм оголошено підозри і матеріали надіслано до суду.
Звісно, ми скажемо, що це замало, — погоджується полковник Ю. Сулаєв. — На жаль, нині суспільство досить сильно вражене наркотичними засобами, починаючи від вирощування конопель у сільській місцевості або маку. Тільки за незаконний посів конопель відкрито понад 100 кримінальних проваджень.
Але є ще інші психотропні речовини, які злочинці отримують не тільки з України, але й зза кордону. Над цим також працюють оперативники разом із керівництвом Департаменту з протидії наркозлочинності на рівні центрального апарату.
Тобто є відповідна практика, є аналіз, оперативна робота, про яку ми не можемо прилюдно говорити... Проте поліція працює, і результати є і будуть...»
Міжгалузева нарада у Полтавській міськраді, де обговорювали протидію розповсюдженню наркотиків в обласному центрі, завершилася на підвищених тонах.
Медикам дорікали за так звану замісну терапію, яку застосовують при лікуванні наркоманів. На думку деяких учасників наради, цей метод, який у Полтаві використовують уже кілька років поспіль, не лікує, а збільшує кількість наркозалежних.
Громадським активістам, які говорили про готовність долучитися до боротьби з наркотиками і допомогти позбутися наркозалежності тим, хто цього хоче, закидали те, що вони працюють лише тоді, коли їм платять із бюджету.
Поліція, у свою чергу, критикувала тих, хто пропонував заходи лише, як водиться у чиновників, для окозамилювання, а не для реальної боротьби з поширенням наркоманії в місті.
Урештірешт, зійшлися на тому, що боротьбу з поширенням наркоманії в обласному центрі необхідно активізувати. Для цього скласти черговий план роботи, після знову зустрітись і ще раз обговорити ситуацію тощо.
Сама нарада та її неконкретне рішення викликали у полтавців чимало зауважень. У соціальних мережах можна було прочитати багато критичних відгуків щодо рішень чиновників, які, на думку їхніх авторів, критичну ситуацію з наркоманією в місті не виправлять.
Як би там не було, але в Полтаві на офіційному рівні оголосили війну наркоділкам і тим, хто «прикрашає» фасади будинків адресами, за якими можна вільно купити наркотики. Чекаємо результатів...

Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ, 
м. Пол­та­ва
Фо­то ав­то­ра

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».