Традиції і звичаї
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Липень 2014 03:00

Чи вируватиме сорочинський ярмарок-2014?

Rate this item
(0 votes)

До­лю все­світ­ньо ві­до­мо­го Со­ро­чин­сько­го яр­мар­ку, який 2014-го пла­ну­ють про­вес­ти з 18-го по 24 серп­ня, вже не­од­но­ра­зо­во остан­ні­ми дня­ми об­го­во­рю­ва­ли в Пол­тав­ській обл­держ­ад­мі­ніс­тра­ції. Си­ту­ація до­сить су­пе­ре­чли­ва, бо оста­точ­но чи­нов­ни­ки так і не ви­рі­ши­ли — чи ви­ру­ва­ти­ме ус­лав­ле­ний Ми­ко­лою Го­го­лем яр­ма­рок цьо­го­річ на Пол­тав­щи­ні. І це при то­му, що до від­крит­тя ве­ли­ко­го фольк­лор­но-роз­ва­жаль­но­го за­хо­ду за­ли­ши­ло­ся не­ба­га­то ча­су, а за­яв­ки на участь в яр­мар­ку вже по­да­ли по­над пів­ти­ся­чі ко­мер­сан­тів, у то­му чис­лі з-за меж Пол­тав­щи­ни.

Наріжним каменем навколо цьогорічного Сорочинського ярмарку стала ситуація в країні та протест деяких громадських організацій Полтавщини, котрі вважають: недоцільно проводити торжище за умов, коли на сході країни тривають бойові дії і там щодня гинуть люди. Чи до веселощів тут?
Крім того, наголошують громадські активісти, які буквально по крихтах збирають пожертви на гуманітарну допомогу учасникам АТО, підготовка та проведення торжища потребує виділення з обласного бюджету 4,5 млн грн на організаційні заходи. Зокрема, на проведення санітарного контролю продуктів, якими в спекотну погоду традиційно торгують підприємці на ярмарку. Чи зайві нині ці гроші для Полтавщині, де на більш важливі речі (програму територіальної оборони) депутати облради ледь спромоглися виділити п’ять млн грн?


На додачу підкреслювали: на недавній нараді в Полтавській ОДА, де радилися, чи бути Сорочинському ярмарку, існує загроза небезпеці для відвідувачів торжища, яких уже традиційно там «проходить» біля мільйона за дні його роботи. Говорили навіть про терористичні акти, які стають реальністю в нашому житті у світлі останніх подій в Україні.
Представник УМВС України в Полтавській області на нараді повідомив, що міліція може впоратися з підтриманням правопорядку на ярмарку, але... лише сил полтавських правоохоронців, понад дві сотні з яких відряджені в зону АТО, недостатньо. Доведеться просити допомоги в УМВС інших областей. Але й там така сама ситуація і зайвого правоохоронця нині не знайти. До того ж організаційні заходи мають бути спрямовані й на забезпечення зустрічі та супроводження перших осіб держави, делегацій областей України та численних іноземних делегацій, які традиційно відвідують Сорочинський ярмарок. Тож гарантувати безпеку під час ярмарку міліціонери, очевидно, не зможуть...
На недоречності збирати зараз велику кількість людей на такий масштабний захід, як Сорочинський ярмарок, наголошували й представники Миргородської районної адміністрації:
«Миргород — це не Полтава. Так звані відпочивальники зі східних регіонів на сьогодні мають різні настрої. Зафіксовані прояви сепаратистських висловлювань та вчинків», — зазначив Юрій Коваленко — голова Миргородської РДА.
Інша суттєва проблема — підприємці на ярмарку користуються для приготування їжі газовими балонами. Але сучасне законодавство забороняє їх використання під час масових заходів. Адже газові балони в пекучі серпневі дні в центрі велелюдного торжища — наче міни уповільненої дії і становлять реальну небезпеку для гостей ярмарку.
Чимало зауважень від учасників наради в ОДА довелося вислухати директору ТОВ «Сорочинський ярмарок» Юлії Єрмаковій. Приміром, підприємці нарікали на високу плату за торгове місце та організаційний внесок за участь у ярмарку. Станом на 1 липня 2014 року через це від суб’єктів підприємницької діяльності Машівського, Новосанжарського, Козельщинського районів, міст Лубни та Комсомольська заявки на участь в ярмарку не подали взагалі.
Ю. Єрмакова заявила: розуміючи складне фінансове становище області, розцінки на послуги ТОВ «Сорочинський ярмарок» залишаться на рівні минулого року. Для підприємців Полтавщини передбачена 10-відсоткова знижка. За її інформацією, уже погодилися на участь у ярмарку такі відомі підприємства області, як Миргородський завод мінеральних вод, «Полтавакондитер», м’ясопереробна компанія «Кременчукм’ясо», загалом — більше 400 суб’єктів підприємницької діяльності з усієї України (з них 267 — з Полтавської області).
Отже, чи бути цього року Сорочинському ярмарку? Громадські активісти та керівники Миргородського району запропонували відкласти проведення цієї події у нинішньому році у зв’язку з нестабільною ситуацією на Сході України, загрозами терористичних дій у місцях великого скупчення людей та зважаючи на необхідність дотримання морально-етичних норм. Цю пропозицію підтримали і депутати Полтавської облради, котрі на засіданні профільної комісії доручили голові обласної ради Петру Вороні порушити відповідне клопотання перед урядом України. Що скаже Кабмін?
Олек­сандр БРУ­СЕН­СЬКИЙ,
м. Пол­та­ва

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».