Розмаїття
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 30 Сiчень 2015 12:58

Сучасна енциклопедія вітчизняної культури

Rate this item
(0 votes)

ФАКТ

Редакція інтернет-платформи Cultprostir почала роботу над створенням сучасної енциклопедії вітчизняної культури. Проект під назвою «Слава України. Культурний простір» вийде друком у першій половині 2015 року, повідомляє radiokultura.org. До створення книги Cultprostir залучив авторитетних журналістів, провідних фотографів і дизайнерів. Героями «Слави України» стануть вітчизняні митці, які роблять вагомий внесок у розвиток сучасної культури. Автор і керівник проекту — відомий арт-менеджер і галерист Юрій Комельков, який 2003 року видав каталог «200 імен. Декоративне мистецтво України кінця ХХ століття».
«В основі проекту — книга величезного формату й несподіваного оформлення. Її не обов’язково читати підряд, її треба мати вдома як об’єкт, час від часу перегортати, роздивлятися, відчуваючи причетність до чогось більшого, ніж кожен з нас окремо, — до України та її культури. Послідовність статей — алфавітна», — розповів Костянтин Донін, керівник редакторської групи проекту.


«СПЕЦФОНД» ДОСТУПНИЙ ДЛЯ ЗАГАЛУ

Національний художній музей України у співпраці з ICOM України та за сприяння Галузевого державного архіву СБУ представили проект-реставрацію «Спецфонд», до якого входять твори спеціального фонду 1937–1939 рр., повідомляє i-pro.kiev.ua. Деякі провідні музеї на теренах колишнього СРСР мали особливі зібрання, відомі музейникам як «спецфонди». Артефакти, яким «пощастило» потрапити в такі зібрання, як мінімум, мали бути схованими подалі від людських очей, як максимум — знищеними.
У Національному художньому музеї України Спеціальний секретний фонд сформувався у 1937–1939 рр. До нього з музеїв Харкова, Одеси, Києва, Полтави та зі спецфондів Української художньої виставки завозили твори «ворогів народу», «формалістів», «націоналістів» — тих, хто, на думку партійних ідеологів, «спотворював дійсність» і був загрозою «новому суспільству». Так до Спецфонду НХМУ потрапили роботи Олександри Екстер, Олександра Богомазова, Давида Бурлюка, Віктора Пальмова, Олекси Грищенка, Онуфрія Бізюкова, Неоніли Гриценко, Семена Йоффе та багатьох інших художників.
Своїм порятунком твори мистецтва «завдячують»... війні, яка відсунула на другий план боротьбу з «ворожим» мистецтвом, та відданості музейників своїй справі. Із 1987 року розпочалася робота по переведенню творів до основного фонду. Робота триває, виставковий проект «Спецфонд» є лише етапом на шляху з реставрації та реабілітації забутих сторінок українського мистецтва.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».