Розмаїття
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Вiвторок, 06 Сiчень 2015 20:48

Обличчя сапера прикрасило марки

Rate this item
(0 votes)

Українська пошта започаткувала серію марок із зображенням військових, повідомляє tsn.ua. Обличчя одного з найкращих саперів Збройних Сил України з позивним «Француз» тепер можна побачити на поштових марках. Серія марок із зображенням військовослужбовця має назву: «За честь! За славу! За народ!»
За повідомленням Міноборони, «Француз» брав участь у битві під СавурМогилою, створюючи мінні загородження. Незважаючи на обстріли ворожої піхоти, розміновував переправи і мости, даючи можливість українським військам для маневру. Встановлені ним міни зупинили колони бойовиків під Маріуполем.


ПЕРЕМОЖНА ТРЕМБІТА

Мешканець Путильського району Чернівецької області Роман Пилатюк підтвердив, що буковинці досі майстерно вміють грати на старовинній гуцульській трембіті. Він переміг у Міжнародному конкурсі гри на пастерських інструментах, що відбувся в польському місті Цехановец, повідомляє Укрінформ. Відзначився й колектив «Яблунчани» з Буковинських Карпат. Члени журі конкурсу подякували учасникам колективу за збереження самобутності гуцульського краю, гуцульських пастуших інструментів і майстерності виконання творів.
Трембіта — народний духовий мундштуковий музичний інструмент, виготовлений із громовиці: смерекового дерева, в яке влучила блискавка, із мундштуком із явора та покритий березовою корою. Її занесено до Книги рекордів Гіннесса як найдовший духовий інструмент (бувають до восьми метрів). Споконвіку трембіта була єдиним засобом зв’язку чабана із селом, незамінним сигнальним інструментом, обов’язковим атрибутом гуцульських обрядів і свят.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».