Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 01 Лютий 2019 19:23

Олег Наливайко назвав "Укрпошту" головним ворогом реформованих ЗМІ

Rate this item
(0 votes)

«Зараз головний ворог реформованих ЗМІ є «Укрпошта» і її тарифна політика. І відповідні заяви і виступи медіаспільноти, наше звернення, навіть наше прохання надати підсумки передплатної кампанії для того, щоб можна було зробити аналіз, керівництво «Укрпошти» проігнорувало.
Це абсолютно антидержавна політика, політика на те, щоб знищити друковані видання. Ми чекаємо останні дні, коли мала би розрахуватись «Укрпошта» за ті гроші, які отримала від передплати», — сказав голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

Він зазначив, що з багатьох регіонів надходить інформація про те, що цими коштами «Укрпошта» планує закривати свої бюджетні «діри», не розраховуючись із редакційними колективами. І пообіцяв разом зі Спілкою журналістів та медіаспільнотою захищати інтереси ЗМІ.
«Друга проблема — це поява так званих нових ЗМІ. Це — бюлетені, які під себе роблять місцеві керівники. Тут своє слово має сказати Генеральна прокуратура», — наголосив Наливайко.
Він констатував, що більшість видань державної форми власності, де цифра реформованих ЗМІ значно відстає від комунальних, виходили як бюлетені «і бюлетенями вони і залишаться».
Щодо залежності інтенсивності процесу реформування від розміру дотацій із місцевих бюджетів він додав, що редакції, які тривалий період не мали суттєвих фінансових надходжень, реформувались одними з перших, і навпаки — ті, що отримували значні кошти, не реформувалися взагалі або відтерміновували реформу до останнього моменту.
«Не буду називати ці видання, але коли наклад менше тисячі примірників з року в рік, а дотація до 100 тисяч гривень, треба говорити, що це просто проїдалися гроші платників податків», — зауважив голова Держкомтелерадіо.
«31 грудня закінчився трирічний термін реформування. Можемо сказати, що реформа вже завершена. Хоча бюрократичний процес іще триває», — сказав Наливайко.
Він нагадав, що це одна з головних реформ, яка була наслідком міжнародних зобов’язань перед ПАРЄ та була покликана в першу чергу обмежити вплив держави на ЗМІ. А також констатував, що газети в Україні вже стали зовсім іншими.
«Це не бойові листки, не газети з десятьма світлинами місцевого керівника. Зовсім інші показники і найголовніше — зовсім інше мислення наших колег — редакторів цих видань», — підкреслив голова Держкомтелерадіо.
Щодо статистики він нагадав, що на сьогодні до Зведеного переліку об’єктів реформування внесено 760 державних і комунальних друкованих ЗМІ. З них 662 комунальних, 98 державних.
«На кінець 2018 року реально виходило 607 комунальних і 81 державний друкований ЗМІ. Станом на 21 січня 2019 року реформовано 507 друкованих ЗМІ та редакцій. А саме 480 комунальних, що становить понад 80% від загальної кількості видань, які реально виходять, та 27 державних, що становить близько 30% від загальної кількості видань, що реально виходять», — поінформував Наливайко.
Він додав, що на кінець минулого року лідерами процесу реформування були Кіровоградська, Житомирська, Хмельницька, Миколаївська, Полтавська, Тернопільська, Рівненська області. Аутсайдерами протягом усього періоду — Київська і Закарпатська області та місто Київ.
Водночас голова комітету зазначив, що більше статистики буде в кінці лютого, але, враховуючи позитивну для редакційних колективів позицію Мін’юсту, будуть зареєстровані і нові видання — там, де не вдалося переконати владні органи і Мін’юст піде назустріч і «з чистого листа» проведе реєстрацію видань.
Наливайко також нагадав, що Держкомтелерадіо розроблено проект Порядку адресної фінансової допомоги реформованим друкованим ЗМІ місцевої сфери розповсюдження.
«На сьогодні завершується процедура погодження із заінтересованими центральними органами виконавчої влади проекту відповідного нормативно-правового акта Кабінету Міністрів... Але говорити про допомогу з бюджету можемо тільки в змінах, які необхідно буде внести в цьому році.
Держкомтелерадіо надав пропозиції Мінфіну в частині передбачення в Державному бюджеті України на 2019 рік відповідних видатків у розмірі 37 млн грн», — сказав голова Держкомтелерадіо.
Як повідомляв Укрінформ, процес реформування державних і комунальних ЗМІ в Україні фактично завершено. Реформовано 507 комунальних та державних видань.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».