Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Субота Квiтень 20, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

Четвер, 08 Лютий 2018 19:29

Міграційні трудові процеси можуть посилитися

Rate this item
(0 votes)

Міг­ра­цій­ні тру­до­ві про­це­си з Ук­раї­ни мо­жуть по­си­ли­ти­ся в най­ближ­чі ро­ки, зок­ре­ма до Поль­щі.
Про це йдеть­ся в що­квар­таль­но­му «Ін­фля­цій­но­му зві­ті» за сі­чень 2018 ро­ку, по­ві­дом­ляє прес-служ­ба НБУ.

«Міграційні процеси можуть посилитися в найближчі роки, зокрема до Польщі. Додатковим ризиком активізації трудової міграції з України є збільшення кількості студентів, що здобувають освіту за кордоном», — інформують у НБУ.

Зазначається, що найбільше українці виїжджали на заробітки до Польщі, Росії, Італії та Чехії. Причому в останні роки потоки українських мігрантів до Польщі суттєво зросли (на тлі зростання економіки Польщі, спрощення правил працевлаштування, надання низки переваг та можливостей для українців, що мали карту поляка, зрештою, спрощення перетину кордону через введення безвізового режиму з країнами ЄС).
Натомість міграція до Росії зменшилась, у тому числі через складні міждержавні відносини.
«В Україні в останні кілька років посилилась як внутрішня, так і зовнішня трудова міграція, що серед інших чинників було зумовлено військовою агресією, макроекономічною кризою та погіршенням добробуту домогосподарств, високим рівнем молодіжного безробіття», — пояснюють причини міграції в Нацбанку.
Зокрема, НБУ наводить дані Eurostat, відповідно до яких 87% дозволів на проживання, які українці отримали в ЄС у 2016 році, їм надала Польща. Крім того, за даними Міністерства сім’ї, праці та соціальної політики Польщі, 95% усіх дозволів на працевлаштування, виданих Польщею у першому півріччі 2017 року, отримали українські громадяни.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».