Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 23, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 16 Вересень 2016 11:09

Андрій Рева: ніхто ніколи не ставив під сумнів, що громадяни України по обидва боки лінії розмежування мають право на соціальні виплати. Проблема – в механізмі реалізації

Rate this item
(0 votes)

Від­по­ві­да­ючи на за­пи­тан­ня ве­ду­чих те­ле­ефі­ру що­до проб­лем со­ці­аль­них ви­плат і пе­ре­се­лен­цям, і гро­ма­дя­нам Ук­раї­ни, кот­рі за­ли­ши­ли­ся на тим­ча­со­во оку­по­ва­ній те­ри­то­рії Дон­ба­су, мі­ністр со­ці­аль­ної по­лі­ти­ки Ан­дрій Ре­ва за­зна­чив, що не­має єди­них да­них про кіль­кість внут­ріш­ньо пе­ре­мі­ще­них осіб (ВПО).

Так, за даними Міністерства соціальної політики, ВПО налічується 1 млн 700 тис. осіб; за даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій — 1 млн 100 тис. осіб, за даними ООН — близько 800 тисяч. Різниця відчутна. Через те й виникло чимало запитань, відповіді на котрі намагаються знайти усі причетні до цієї проблеми відомства. І одне з основних запитань: то скільки ж реально на території України перебуває переселенців? Звісно, ведуться верифікаційні роботи. Це достатньо складний і тривалий процес. До того ж не всім він подобається, але такий необхідний.

«У лютому СБУ оприлюднила списки 460 тисяч осіб, які значаться у нас як переселенці і які жодного разу не перетинали лінію розмежування, — повідомив міністр соціальної політики Андрій Рева. — Їм були припинені соціальні виплати й станом на сьогодні із цих 460 тисяч за відновленням соціальної допомоги звернулися 160 тисяч осіб. А нещодавно Служба безпеки України викрила сімох працівників так званого міністерства фінансів ЛНР, які рахувалися у нас як внутрішньо переміщені особи й отримували пенсійні виплати».
Тривалий час дискутується питання щодо соціальних виплат та пенсій тим, хто в 2014–2015 роках перетинав лінію розмежування на підконтрольну Україні територію, отримував кошти й повертався назад. Це було ще можливо, бо тоді в прифронтовій зоні працювали банки.
«І тоді, й сьогодні ніхто не ставить під сумнів питання, що всі громадяни України — і тут, і поза лінією розмежування — мають право на отримання соціальних виплат, — зазначив Андрій Рева. — Проблема — в механізмі реалізації цього права. Тоді, коли питання ставилося, що конфлікт може дуже швидко закінчитись, іноді закривали очі на те, що насправді людина мешкає в Донецьку, приїжджає на підконтрольну українській владі територію, отримує гроші і повертається назад. Але в прийнятому Законі про забезпечення прав і свобод ВПО є чітка норма: статус внутрішньо переміщеної особи мають ті, хто залишив місце проживання через відомі причини і перебуває на підконтрольній Україні території. Так, особа може перебувати на непідконтрольній Україні території, але не більше 60 днів».

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».