Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 29 Сiчень 2016 11:49

Процедури – медичні та бюрократичні

Rate this item
(0 votes)

У цен­трах ме­дич­ної ре­абі­лі­та­ції та са­на­тор­но­го лі­ку­ван­ня МО лі­ку­ють і ре­абі­лі­ту­ють ти­ся­чі учас­ни­ків АТО, але для са­на­тор­но­го від­по­чин­ку бій­ців, яко­го во­ни теж по­тре­бу­ють, з 30 по­діб­них за­кла­дів за­ли­ши­ло­ся тіль­ки чо­ти­ри...
Ни­ні де­сят­ки ти­сяч сол­да­тів та офі­це­рів Зброй­них Сил, ін­ших вій­сь­ко­вих фор­му­вань Ук­раї­ни бе­руть участь в ан­ти­те­ро­рис­тич­ній опе­ра­ції, від­сто­юючи те­ри­то­рі­аль­ну ці­лі­сність кра­їни. Чи­ма­ло з них за­зна­ли і про­дов­жу­ють за­зна­ва­ти по­ра­нень, у то­му чис­лі й важ­ких. Піс­ля лі­ку­ван­ня ба­га­то хто по­тре­бує і ре­абі­лі­та­ції, яка сприяє по­вер­нен­ню до пов­но­цін­но­го жит­тя.

За­хис­ни­ки кра­їни — по­над усе
— Для цього у підпорядкуванні Міністерства оборони України є 2 центри медичної реабілітації та санаторного лікування, — говорить Олександр Авраменко, полковник медичної служби запасу, головний фахівець Військово-медичного департаменту МО України,— «Трускавецький» на 600 ліжок і «Пуща-Водиця» на 250 ліжок.
Маємо також Центральний військовий клінічний санаторій «Хмільник», здатний приймати до 450 осіб, а також санаторне відділення Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону на 100 ліжок. Нескладно підрахувати, що разом вони спроможні прийняти одночасно 1400 осіб.
Бійців, які дістали поранення в районах проведення антитерористичної операції, за необхідності після лікування у госпіталях направляють саме до цих закладів. Приміром, у «Трускавецькому» оздоровлення і реабілітацію пройшли, за словами його начальника Василя Вовчанського, понад 600 учасників АТО, безкоштовно. Бувають тут і члени їхніх сімей, сплачуючи 50 або 100% від вартості путівки залежно від доходу сім’ї.
— Сучасна лікувально-діагностична база Центру дозволяє проводити складні клініко-біохімічні та імунологічні дослідження, рентгенологічне, ультразвукове, ендоскопічне обстеження та обстеження серцево-судинної системи, головного мозку, печінки, нирок, нижніх кінцівок, — говорить Василь Вовчанський. — А крім того, надавати консультативну допомогу спеціалістів, зокрема стоматолога, уролога, гінеколога, невропатолога та інших.
Під час проходження бійцями заходів медичної реабілітації широко використовують озокеритолікування, водолікування у різноманітних формах: мінеральні, хвойні, радонові, валеріанові, сірководневі, бішофітні ванни, підводний душ-масаж, душ Шарко, циркулярний і висхідний душі, а також зрошення кишечника лікувальною мінеральною водою, відварами лікарських трав, гідроколонотерапію.
До послуг пацієнтів і доріжка Кнейппа. Це — ходіння босоніж по камінцях різного розміру у ванночках із прохолодною та теплою водою, що чергуються. СПА-процедура допомагає зняти фізичну втому і нервову напругу, поліпшує роботу судин, м’язів і суглобів. Основна ідея методики — існування людини в єдиному ритмі з природою. Камінці, що є у ваннах, впливають на більш ніж 5000 акупунктурних точок стопи, легко і м’яко масажують ноги.
У Центрі широко застосовується і гірудотерапія (лікування п’явками). Біологічний секрет гірудин, який виділяє п’явка, складається з величезної кількості цілющих компонентів, котрі покращують деякі властивості крові людини, підсилюють кровообіг та мікроциркуляцію. Він має протиішемічну, антигіпоксичну, гіпотензивну (нормотензивну), протинабрякову, дренуючу, анальгезуючу дії. Ефект цього методу вже відчули на собі сотні військовослужбовців, які отримали поранення в зоні проведення АТО: їхні рани почали швидше загоюватися.
Нещодавно впроваджено апітерапію (сон на вуликах у спеціальному павільйоні). Повітря у вулику насичене біологічно активними речовинами прополісу, який має антимікробні властивості. Цей природний антисептик діє на мікроорганізми, що співіснують з людиною, а також сприяє нормалізації обміну речовин.
Низькочастотний звук гудіння бджіл дає можливість значно покращувати психологічний стан пацієнтів. Особливо вояків, які під час проведення антитерористичної операції побували в різних стресових ситуаціях, що негативно впливали на їхню нервову систему.
Вченими доведено — якщо психологічна реабілітація не проводиться, то в найближчі 20 років колишні вояки можуть одержати серйозні проблеми. Наприклад, у 1970-х роках у 25% американців, які воювали у В’єтнамі і не були навіть поранені, загострилися різні психічні та психологічні порушення, а серед поранених і покалічених таких було 60%. При цьому близько 100 тисяч із них у різний час наклали на себе руки...
У фізіотерапевтичній клініці Військово-медичного клінічного центру Центрального регіону, що у Вінниці, теж проходять лікування та реабілітацію військовослужбовці — учасники АТО. Лікування тут здійснюється із широким застосуванням бальнеологічних, фізіотерапевтичних, нетрадиційних та реабілітаційних комплексів, методів та методик.
— Електролікування, магнітолікування, світлолікування, лазеротерапія, механотерапія, баротерапія, грязелікування, ЛФК — це далеко не повний перелік того, що ми використовуємо для лікування та реабілітації учасників АТО, — каже начальник клініки полковник медичної служби В’ячеслав Сивак. — Лише цього року з’явилися вісім нових методик для лікування військовиків, які отримали кульові та міновибухові поранення, черепно-мозкові травми, різноманітні переломи.
Лікувально-реабілітаційна база військових медичних закладів поступово розширюється. За словами Олександра Авраменка, нещодавно на базі відділення відновлювального лікування клініки нейрохірургії та неврології Військово-медичного клінічного центру Західного регіону відкрили кабінет-басейн із підводним витягненням хребта. Він призначений для пацієнтів із тяжкими ураженнями опорно-рухового апарата та нервової системи, зокрема для військовиків з АТО. Одночасно в басейні ведуть заняття з пацієнтом два реабілітологи. Ще один хворий може перебувати на підводному витягненні.
За день басейн може пропускати близько восьми осіб на підводне витягнення та 4–5 з ураженням нервової системи. Керівництво госпіталю має в планах облаштувати першу в Україні кімнату для ерготерапії — відновлення дрібної моторики м’язів уражених верхніх кінцівок. Такий кабінет дав би змогу хворим максимально відновитися після ушкоджень і бійцям, які воюють на Донбасі.
— Всі зусилля військових медиків спрямовані на якісне лікування солдатів і офіцерів, які нині захищають територіальну цілісність України, — говорить директор військово-медичного департаменту МО України генерал-майор медичної служби Андрій Верба. — Ми робимо все, що в наших силах, аби кожен боєць, який цього вимагає, пройшов реабілітацію в наших медичних закладах. У 2015 році реабілітаційне лікування у санаторно-курортних закладах МО України одержали понад 1900 учасників АТО, а близько 100 зараз перебувають у цих закладах.
Сьогодні реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів Збройних Сил України переобладнують під потреби осіб з обмеженими можливостями щодо пересування, забезпечують новими меблями, предметами догляду за хворими, медичним устаткуванням. До штатів відділень введено додаткові посади психологів та фахівців з фізичної реабілітації.
Демобілізованих учасників бойових дій із числа учасників АТО забезпечують безоплатними санаторно-курортними путівками органи соціального захисту за місцем перебування на військовому обліку відповідно до Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою уряду від 31.03.15 № 200. Для цього Державна служба — у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції укладає відповідні угоди із санаторно-курортними закладами різних форм власності, перелік яких можна дізнатися на інтернет-сайті відомства та в органах місцевого самоврядування.
Для одержання путівки особи повинні перебувати на обліку в органах соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання, а такі, що переселилися з тимчасово окупованої території чи районів проведення антитерористичної операції, — за фактичним місцем проживання відповідно до довідки про взяття на облік особи, яка переміщується з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції.
Для взяття на облік особа чи її законний представник подає заяву, медичну довідку лікувальної установи, копію посвідчення учасника бойових дій або інваліда війни та документ, що підтверджує безпосереднє залучення особи до виконання завдань антитерористичної операції в районах її проведення.
Відділення, де бійці можуть пройти реабілітацію, створені при багатьох цивільних медичних закладах, зокрема в обласних госпіталях ветеранів війни. Скажімо, є воно і у Чернігівському обласному госпіталі ветеранів війни, розраховане на 20 ліжок. До проведення фізичних процедур залучають фахівців обласної лікарні, тут функціонують фізіотерапевтичний кабінет та кабінет лікувальної фізкультури. Крім того, на базі Чернігівської обласної психоневрологічної лікарні створено Центр психіатричної реабілітації.


Пу­ті­вки на ва­гу зо­ло­та
Сьогодні згідно з чинним законодавством на медичному та санаторно-курортному забезпеченні у лікувально-оздоровчих закладах Міністерства оборони України перебуває близько 1165 тисяч осіб. З них військовослужбовців — близько 250 тисяч, пенсіонерів МО — майже 330 тисяч, членів сімей військовослужбовців та військових пенсіонерів — близько 585 тисяч, а також майже 46 тисяч працівників ЗС України. У зв’язку з продовженням антитерористичної операції на сході країни і видачею посвідчень «учасника бойових дій» кількість пільгових категорій осіб постійно збільшується.
У 2015 році собівартість санаторно-курортної путівки на 21 день лікування становила майже 6 тисяч гривень, а з 1 лютого поточного року вона коштуватиме 7,14 тисячі. Військовослужбовці та ветерани військової служби сплачують за санаторне лікування 25% від собівартості, а члени їх сімей — 50. Цією пільгою можуть скористатися військовики та члени їх сімей, якщо сукупний дохід сім’ї за останні шість місяців з розрахунку на 1 особу не перевищує трьох прожиткових мінімумів. При більшому доході сім’ї путівка сплачується за собівартістю.
Охочих одержати якісне санаторне лікування саме у цих закладах завжди вистачало. У кожному такому закладі є фанати, які роками та навіть десятиліттями приїжджають сюди. Всі вони задоволені якістю медичної допомоги та відзначають зміни на краще в умовах проживання та харчування, що відбулися останнім часом в усіх закладах.
Завдяки цьому в 2015 році попит на путівки до санаторно-курортних закладів Міноборони зріс і в них пролікувалося 10405 осіб пільгових категорій. Зокрема, 2528 військовослужбовців, з яких 1911 учасників АТО пройшли тут безоплатне реабілітаційне лікування. Також пролікувалися 3720 ветеранів війни, 2221 ветеран військової служби та 1604 членів сімей військовиків та ветеранів військової служби.
Санаторно-курортні заклади могли б надати лікування й більшому числу військовослужбовців та ветеранів, але, на превеликий жаль, проблеми сьогодення переорієнтували увагу людей на більш пріоритетні за їх розумінням речі, ніж санаторно-курортне лікування та організований відпочинок.
Однак Міноборони з упевненістю дивиться в завтрашній день і тому планує у найближчі роки ввести до ладу додаткові санаторні корпуси, збільшивши загальну ліжкову місткість санаторно-курортних закладів майже удвічі.
À â³ç ³ íè­í³ òàì
У 2014 році військове відомство неодноразово зверталося до керівництва держави щодо сприяння у вирішенні питання повернення колишніх військових санаторіїв — «Моршинський», «Шкло», «Одеський», які у 2003 році були передані Міністерству з надзвичайних ситуацій та деяким відомствам.
Ці звернення за дорученнями Кабінету Міністрів України опрацьовувалися Міністерством економічного розвитку і торгівлі спільно із зацікавленими установами. Але ті структури, яким свого часу Міноборони змушене було передати ці заклади, фактично відмовили у їх поверненні.
Зважаючи на таке «розуміння» з їхнього боку, міністр оборони генерал армії України Степан Полторак звернувся до Ради національної безпеки і оборони України з проханням включити зазначене питання на розгляд її засідання.
12 березня 2015-го Президент України — Верховний головнокомандувач Збройних Сил України, опираючись на рішення Радбезу, підписав указ, яким передбачив проведення заходів щодо створення належної матеріально-технічної бази для лікування, реабілітації та оздоровлення військовослужбовців та інших осіб, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції.
На виконання цього документа Міноборони протягом 2015 р. зверталося до Державного управління справами України, Державної судової адміністрації України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій щодо перегляду своїх попередніх рішень стосовно неможливості повернення до Міноборони колишніх військових оздоровниць. Не переповідатимемо всіх нюансів цієї бюрократичної тяганини, а скажемо лише, що віз і нині там: ніяких зрушень у вирішенні зазначеної проблеми немає...
Сер­гій ЗЯТЬ­ЄВ
Фото надано автором

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».