Проблема
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Березень 29, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 10 Квiтень 2015 19:35

ГУРТУЮТЬСЯ, ЩОБ НЕ ЗАГИНУТИ ПООДИНЦІ

Rate this item
(1 Vote)

Пер­шо­квіт­не­ве під­ви­щен­ня та­ри­фів на енер­го­но­сії не на жарт стри­во­жи­ло не тіль­ки прос­тих укра­їн­ців, чиї га­ман­ці від­те­пер від­чут­но по­лег­ша­ють, але й ке­рів­ни­ків міст і се­лищ, кот­рі так са­мо ни­ні су­шать го­ло­ви над тим, як спла­чу­ва­ти ко­му­наль­ні по­слу­ги для бю­джет­них ус­та­нов. Проб­ле­ма ду­же сер­йоз­на, бо міс­це­ві бю­дже­ти де­да­лі на­пов­ню­ва­ти все важ­че, то­му що дже­ре­ла над­хо­джень до них украй об­ме­же­ні і що­ро­ку ско­ро­чую­ть­ся.

За умов, коли тарифи зросли в рази, вже не доводиться говорити про розвиток територій: аби уберегти те, що ще там залишилося, та зуміти сплатити комунальникам за їхніми захмарними рахунками. У цій складній ситуації керівники органів самоврядування все частіше не лише покладаються на заходи жорсткої економії, але й шукають альтернативні джерела фінансування, які можуть допомогти пережити шокову терапію...


* * *
На Полтавщині про енергозберігаючі технології та відновлювальні джерела енергії говорять давно. Дещо вже і зроблено для того, щоб розумною економією енергоносіїв не перевантажувати місцевих бюджетів та не пускати гроші дарма за димом котелень та в газову трубу. За умов дуже обмежених власних можливостей керівники органів самоврядування більше цікавляться проектами з енергозбереження та грантами закордонних організацій, які заохочують їх до економії енергоресурсів та використання альтернативних джерел енергії.
У регіоні першим містом, де серйозно зайнялися реалізацією одного з таких проектів, який дасть змогу опалювати ледь не третину міста за допомогою котельні на біопаливі — соломі, став Миргород.
Про досвід керівництва міста-курорту вчасно переорієнтуватися і спрогнозувати зиск від переобладнання міської котельні з газу на біопаливо за допомогою іноземних інвесторів, зокрема проекту USAID «Місцеві альтернативні джерела енергії: м. Миргород», нині відомо багатьом керівникам органів місцевого самоврядування. Більшість з яких, до речі, так само намагаються залучити інвесторів або потрапити до міжнародних проектів із грантами, які виділяють на енергозбереження. Правда, часто безрезультатно, адже посадовці нерідко не мають досвіду співпраці з міжнародними проектами.
Щоб скоординувати зусилля очільників міст регіону в цьому напрямку, керівництво Полтавської облдержадміністрації як територіальний координатор днями долучилося до ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів — Схід», уклавши угоду з Генеральним директоратом з енергетики Європейської комісії. Це — провідна ініціатива, започаткована ЄС, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, що беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.
Утім, приєднання до Угоди не лише відкриває містам привабливі перспективи, але й накладає певні зобов’язання. Зокрема, підписанти Угоди мають до 2020 року скоротити на своїй території викиди вуглекислого газу не менш ніж на 20%, таким чином сприяючи розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.
Результатом такої системної роботи всіх, хто приєднався до «Угоди мерів — Схід», буде не тільки заощадження енергії, але й надання екологічно чистих і фінансово доступних енергетичних послуг, створення нових робочих місць, підвищення фінансової та соціальної стабільності, оздоровлення довкілля, покращення якості життя, зростання економічної конкурентоспроможності за рахунок розвитку бізнесу і інновацій тощо. Саме те, що сьогодні вкрай потрібно українцям.
Перед підписанням Угоди в Полтаві наприкінці березня провели навчальний семінар для керівників територіальних громад області на тему «Спроможність міст керувати місцевою енергетикою — основа енергетичної незалежності». На заході, де презентували Угоду і участь у якому взяв керівник проекту «Угода мерів — Схід» Святослав Павлюк, його учасників поінформували, що проект охоплює місцеві органи влади з майже 50 країн світу та вже налічує понад п’ять тисяч підписантів. У тому числі з п’ятьох регіонів України — загалом 92 українських міста. Від Полтавської області Угоду підписали представники місцевого самоврядування міст Миргорода, Пирятина, Комсомольська та двох селищних рад Полтавського та Кременчуцького районів.
«Угода, яку підписали представники Полтавщини, дає змогу ефективніше підключати європейські гранти для вирішення наших проблем, — заявив перший заступник голови Полтавської ОДА Олег Пругло. — А найголовніше — це інструменти, план дій кожного міста щодо підвищення енергоефективності, покращення економічного стану міст...»
У свою чергу, керівник проекту «Угода мерів — Схід» С. Павлюк, позитивно оцінивши прагнення полтавської влади приєднатися до Угоди, навів приклад Черкас, де встановили котел, який працює на тирсі і опалює цілий мікрорайон місцевим паливом. Окупність проекту черкащан — два роки. У Черкасах, розповів керівник проекту, також введено щоденний моніторинг споживання енергоносіїв. Це дало змогу скоротити споживання води, електроенергії і тепла на 30%, 49% і 6% відповідно. Чотири місцеві школи, в яких реалізують пілотний проект з енергозбереження, встановивши індивідуальні теплові пункти, вже досягли економії до 40%.
«Угода мерів — не просто чергова кампанія, а серйозне зобов’язання з боку місцевих органів влади, яке базується на надійних та таких, що піддаються кількісній оцінці, цілях у сфері енергетики і пом’якшення наслідків зміни клімату, — зазначив С. Павлюк. — Зобов’язання міст та просування в напрямку досягнення цілей суворо контролюються Об’єднаним дослідним центром — внутрішньою науковою службою Європейської комісії. Усе це робить Угоду унікальною ініціативою, яка заохочує ініціативу на місцевому рівні відповідно до національних пріоритетів...»
Для учасників Угоди завдання скоротити викиди вуглекислого газу на 20% цілком по силах, підкреслив С. Павлюк. За його спостереженнями, учасники Угоди, які активно до неї долучилися, вже мають відчутні результати. Як показує досвід українських міст, активна робота з утеплення будівель житлового сектора дає скорочення витрат тепла майже на 50%, робота з будівлями бюджетної сфери — дитячими садочками, лікарнями, школами тощо — до 70–75% економії споживання енергоносіїв, наголосив він.
З інтересом учасники семінару вислухали виступ заступника миргородського міського голови Максима Верещаки. Там ще до приєднання до «Угоди мерів — Схід» активно залучали кошти інвесторів для розвитку технологій енергозбереження. Приміром, із початку 2012 року у місті-курорті використали сім мільйонів гривень інвестиційних коштів на проекти енергозбереження. З них близько 60% — кошти грантів, пільгових кредитів тощо. Тобто кошти, які були додатково залучені до місцевого бюджету, підкреслив М. Верещака.
Крім того, місцева влада постійно працює над тим, як допомогти миргородцям скоротити витрати на оплату комунальних послуг, зокрема за тепло. Торік у Миргороді встановили п’ять лічильників тепла в будинках комунальної власності, 13 лічильників установлять цього року. Ще в 14 будинках люди самі збирають гроші і до опалювального сезону і там встановлять лічильники. Уже перший аналіз витрат мешканців будинків, де є лічильники, доводить, що мешканці, котрі перейшли з оплати за нормами споживання тепла на розрахунки за показниками лічильників тепла, зекономили відчутні суми.
«Угода мерів — в принципі не грантова програма. Вона безпосередньо коштів не дає, — констатував М. Верещака. — Підписання «Угоди мерів — Схід» надасть містам змогу брати участь у конкурсах, в яких ті, хто не приєднався до Угоди, не можуть брати участі.
Так, завдяки приєднанню до Угоди торік 11 українських міст отримали грантову підтримку за різними проектами на рівні 7,6 млн євро. Це, напевно, більше, ніж наша держава виділила на проекти з енергетики. Тобто Угода — своєрідний інструмент довгострокового планування, вибудовування структури енергоменеджменту, який дає змогу, зробивші певні кроки, в перспективі залучати інвестиції і кредити. Угода дає нам вудку, а не рибу...»
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ,
м. Полтава

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».