Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 15 Липень 2016 16:04

Вогневі випробування завершилися успішно

Rate this item
(0 votes)

Ракети-носії «Антарес» призначені для доставки вантажів на МКС (Міжнародну космічну станцію). Головним розробником «Антареса» є американська корпорація Оrbital. Основні конструкції першого ступеня цієї ракети розроблено в Україні — у КБ «Південне», а виготовляються вони в тому ж місті на Дніпрі, у виробничому об’єднанні «Південний машинобудівний завод імені О. М. Макарова», — в кооперації з низкою інших українських підприємств, серед яких — харківський «Хартрон-АРКОС», столичний «Київприлад», чернігівські «Рапід» і «Чезара», «Хартрон-ЮКОМ» із Запоріжжя.
Зокрема, до конструкцій першого ступеня ракети-носія, котрий має діаметр 3,9 метра, належать такі складові, як баки пального (ним є гас) і окислювач (рідкий кисень), пневмогідравлічна система, хвостовий відсік, системи контролю заправлення палива та управління його витрачанням, система контролю температур, елементи систем управління і вимірювання тощо.

Зазначимо, що здійснені у червні 2016-го вогневі випробування (термін «вогневі випробування» означає таку перевірку ракетної техніки, коли реально працюють її двигуни. — Àâò.) стали підсумком робіт з модернізації «Антареса», які тривали близько півтора року.
Нагадаємо, що перший (демонстраційний) пуск ракети-носія «Антарес» з космодрому «Уоллопс» відбувся 22 квітня 2013 року. Наступні два пуски таких ракет (уже з вантажними космічними кораблями «Сігнус») було здійснено 18 вересня 2013-го та 9 січня 2014-го — і доставлено на Міжнародну космічну станцію, відповідно близько 700 кг і 1000 кг вантажів.
Потреба ж у модернізації «Антареса» виникла після того, коли під час чергового пуску ракети — у жовтні 2014 року — сталася аварія, а її причиною, як з’ясувало розслідування, виявилися неполадки у двигуні АJ-26.
Тут варто пояснити: основні конструкції першого ступеня ракети створювалися в Україні, його маршові двигуни АJ-26 були американськими і вироблялися компанією Aerojet Rocketdyne (шляхом доопрацювання закуплених свого часу в Росії двигунів НК-33, розроблених конструкторським бюро імені Кузнецова).
Тому, оскільки жовтнева аварія 2014-го сталася саме через збій у функціонуванні двигуна, головний розробник «Антареса» — корпорація Orbital вирішила модернізувати космічного носія, а саме — зробити заміну згаданих маршових двигунів АJ-26 першого ступеня ракети на інші — нові.
Тож перед українськими фахівцями-ракетниками з КБ «Південне» і ВО «Південний машинобудівний завод» та їхніми партнерами постало справді унікальне інженерне завдання: у стислі часові терміни й при мінімумі доопрацювання матеріальної частини (основних конструкцій першого ступеня) забезпечити роботу нового двигуна у складі ракети, яку було спроектовано під зовсім інший двигун.
Та і без того важке завдання ускладнювалося ще й тим, що перші ступені для трьох ракет «Антарес», споруджені під двигуни АJ-26, уже були виготовлені й очікували на передпускову підготовку. Через це українські ракетники мусили частково розібрати конструкції готових виробів, доопрацювати все, що потрібно, і знову зібрати їх так, щоб вони могли надійно працювати вже з новим двигуном, — пояснили нам у Центрі інформаційних зв’язків КБ «Південне». І справді не буде перебільшенням, якщо цю вельми складну і філігранну роботу в чомусь порівняти з операцією з трансплантації серця.
Українські фахівці з конструкторського бюро «Південне» та їхні суміжники з інших підприємств успішно впоралися з поставленим завданням, що й підтвердили вогневі випробування. І тепер модернізована ракета-носій «Антарес», оснащена новими двигунами, вже готова до її наступного транспортування на стартовий майданчик космодрому «Уоллопс».
Як очікується, перший пуск модернізованого «Антареса» має відбутися у другій половині серпня нинішнього року.

Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».