Наука і техніка
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Вiвторок Квiтень 16, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 25 Березень 2016 19:51

Модернізований «Фенікс» – для військових авіаторів

Rate this item
(0 votes)

Дня­ми у Ки­єві на за­вод­сько­му аеро­дро­мі дер­жав­но­го під­при­єм­ства «Ан­то­нов» від­бу­ла­ся це­ре­мо­нія пе­ре­да­чі од­ній з авіа­цій­них вій­сь­ко­вих час­тин на­шої дер­жа­ви лег­ко­го вій­сь­ко­во-транс­порт­но­го лі­та­ка «Ан-26», мо­дер­ні­зо­ва­но­го йо­го твор­ця­ми.

Мінлива похмура погода не зіпсувала піднесеного настрою багатьох людей, що прийшли до аеродромної злітнопосадкової смуги, на початку якої стояв «Ан26» із бортовим номером 05, написом «Збройні Сили України» на фюзеляжі та персональним найменням літака — «Фенікс» (у міфології народів прадавніх Греції, Єгипту, Аравії Фенікс — це птах, що відроджується, — символ вічного відродження. — Авт.).
З нагоди урочистої події на аеродромі зібралися фахівці ДП «Антонов», котрі здійснили модернізацію крилатої машини, та інші трудівники цього підприємства, військові авіатори, представники зацікавлених відомств і організацій та різних ЗМІ — телебачення, інформаційних агентств, газет, серед яких був і автор цих рядків — кореспондент «Демократичної України».

Перший віцепрезидент ДП «Антонов» Олександр Коцюба у своєму виступі на мітингу зазначив, що на підприємстві було виконано комплекс робіт із модернізації бортової радіоелектронної апаратури військовотранспортного «Ан26» та деяких інших його систем. Це дасть змогу літаку виконувати різноманітні завдання, використовуючи навігаційне, радіозв’язкове та посадкове обладнання не лише військових аеродромів, але й цивільних аеропортів, а також літати міжнародними авіаційними трасами.
Особливо було наголошено на тому, що підприємством «Антонов» прийнято рішення стосовно безоплатного надання військовій частині А2215, котрій належить літак «Ан26», послуг щодо розробки розрахункової і конструкторської документації та виконання робіт із відновлення і модернізації літака, встановлення на ньому нового обладнання та проведення наземних і льотних випробувань, які передували передачі машини військовим авіаторам для її подальшої експлуатації (до речі, підраховано, що згадані послуги оцінюються у сумі близько 2 мільйонів 86 тисяч гривень).
Враховуючи специфіку нинішньої ситуації в країні, яка зазнала агресії, та нагальну потребу військових авіаторів України в оновленні і удосконаленні їхньої техніки, роботи з модернізації літака були виконані фахівцями «Антонова» у досить стислі терміни. Цьому сприяли досвід, висока професійна майстерність та напружена праця трудівників конструкторських, виробничих та інших підрозділів підприємства його сервісного центру і льотновипробувальної бази ДП «Антонов».
На мітингу зі словами щирої вдячності до колективу авіабудівників звернулися командир авіаційної бригади — військовий льотчик першого класу полковник Дмитро Філатов, заступник генерального директора державного концерну «Укроборонпром» Володимир Кострицький та представник благодійного фонду «Крила Фенікса» Ярослав Макаренко.
Командир бригади Дмитро Філатов від імені військових авіаторів вручив грамоти тим працівникам ДП «Антонов», які найбільше відзначилися при виконанні робіт із модернізації літака «Ан26» «Фенікс». А від колективу підприємства комбриг отримав фірмовий прапор «Антонова» — як символ нинішньої плідної співпраці та майбутньої успішної взаємодії.
Відповідаючи після завершення мітингу на запитання кореспондента «Демократичної України» щодо перспектив використання модернізованого у ДП «Антонов» «Ан26», полковник Філатов зазначив, що ця машина разом з іншими літаками їхньої військової частини буде задіяна у виконанні різних завдань Міністерства оборони та Генерального штабу Збройних Сил України, в тому числі й у разі виникнення потреби — для польотів у зоні АТО на сході нашої країни.
У кабіні модернізованого й підготовленого до зльоту «Ан26» зайняв місця екіпаж літака, очолюваний його командиром — військовим льотчиком майором Сергієм Бережним. Закрився хвостовий люк з апареллю (похилим в’їздом, призначеним для завантаження і вивантаження 39 військовослужбовців з їхнім спорядженням або ж 24 поранених на ношах, або певного обладнання).
Запрацювала спочатку допоміжна силова установка, а за нею один за одним — обидва основних (маршових) двигуни. «Ан26» рушив із місця і, розігнавшись бетонною смугою заводського аеропорту, злетів у небо, а потім, зійснивши над нами вітальне коло й неначе прощаючись із підприємством, де літаку надали нове життя, взяв курс на свій базовий аеродром (розташований поблизу Борисполя на Київщині), де через певний час, як ми згодом дізналися, благополучно приземлився.
...Як повідомили у пресслужбі ДП «Антонов», на підприємстві розроблена й реалізується програма поетапної модернізації вітчизняних військовотранспортних літаків. За станом на сьогодні загалом продовжено терміни експлуатації 19 машин різних типів («Ан26», «Ан24», «Ан30»), що входять до складу Збройних Сил України. Також відновлено льотну придатність та модернізовано літак «Ан72», який належить Національній гвардії України, та літак «Ан72П» Міністерства внутрішніх справ України.
Вадим ФЕЛЬДМАН

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».