Грані історії
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Листопад 2015 05:59

Операція «ФРЕНТИК»: новий погляд із-за океану

Rate this item
(2 votes)

Стало доброю традицією в дні відзначення чергової річниці звільнення України від фашистської окупації (28 жовтня 1944 року. — Авт.) проводити заходи, котрі нагадують українцям про події тих далеких воєнних років і розповідають про мужню боротьбу нашого народу проти підступного та жорстокого загарбника — нацистської Німеччини.
Хоча від тієї далекої війни, яка двічі кривавим катком прокотилася територією України, наших співвітчизників відокремлює вже понад 70 років, в їхній пам’яті назавжди закарбовані найважливіші віхи того кровопролитного періоду. У тому числі події, пов’язані зі спільною боротьбою союзних держав — СРСР, Англії і США — проти гітлерівської навали на Європу. Одна з них — колись засекречена, а згодом широковідома операція «Френтик».
Жителі Полтави про цю масштабну повітряну операцію союзників знають, очевидно, чи не найбільше за інших українців. Адже саме в їхньому обласному центрі в червні-вересні 1944 року на військовому аеродромі базувалися стратегічні бомбардувальники ВПС США, яких прозвали за надпотужний бойовий потенціал «літаючими фортецями».

Бомбардувальники В-17 методом човникових польотів, злітаючи в Полтаві, завдавали нищівних бомбових ударів по військово-промислових об’єктах нацистів в Європі, а на зворотному маршруті сідали для дозаправки на аеродромах звільненої від фашистів Італії. Про операцію «Френтик» після війни було написано багато літератури як у СРСР, так і в США. Її результати по-різному оцінювали історики і політики.
Дискусії про доцільність такої масштабної повітряної операції США з території Радянської України тривають і нині. Радянська історіографія традиційно дотримувалася в оцінці доцільності і результатів операції незмінної точки зору: операція «Френтик» довела не лише свою ефективність, але й продемонструвала зближення інтересів СРСР і США. А от американські дослідники у своїх наукових працях оцінюють результати операції дещо неоднозначно.
Серед таких заокеанських авторів тепер відомий і в Україні і Марк Дж. Конверсіно — колишній майор ВПС США, професор історії і теорії військової авіації. Його книга «Fighting with the Soviets: The Failure of Operation FRANTIC, 1944–1945», котра вийшла друком у США ще 1997 року, була маловідома не тільки широкому загалу простих українських читачів, але й вітчизняним історикам.
Лише 2015 року за сприяння відділу преси, освіти і культури Посольства США в Україні її було перекладено українською мовою. Завдяки цьому українські читачі тепер дістали прекрасну можливість ще раз осмислити значення операції «Френтик» для остаточного розгрому нацистської Німеччини, зміцнення бойової співдружності двох великих держав — СРСР і США.
Презентацію книги в місті на Ворсклі, де в 1994 році на честь 50-ліття операції встановили єдиний в Україні пам’ятний знак, присвячений «Френтику», приурочили до днів Америки в Полтаві, які проходили на початку листопада 2015 року. У Полтавській обласній науковій бібліотеці на презентацію українського варіанта книги зібралися чимало людей, котрі цікавляться історією спільної радянсько-американської повітряної операції. Серед них — представники Посольства США в Україні, наукові співробітники Полтавського музею авіації і космонавтики, викладачі і студенти місцевих вузів, краєзнавці, історики, військовослужбовці тощо.
На презентації видання говорили про те, що книга американського автора присвячена маловідомим сторінкам Другої світової війни — радянсько-американській операції, в ході якої на полтавському аеродромі базувалися американські стратегічні бомбардувальники, котрі здійснювали масовані нальоти на об’єкти нацистської Німеччини в Європі.
Ця операція, розповідає автор, відвернула німецькі люфтваффе від завдання ударів по десанту союзників у Нормандії і забезпечила прикриття військ Червоної армії, яка з боями просувалася на Захід. Автор мальовничо описує Полтаву 1944 року, такою, якою побачили американські військовослужбовці. Вони були дуже вражені тим, що місто, в якому в 1944 році проживало 130 тисяч населення, було спалене фашистами на 90%.
Інтерес учасників презентації викликало твердження автора, яке червоною ниткою проходить у книзі, про те, що операцію «Френтик», незважаючи на її важливість, було провалено. Для полтавців, у чиєму місті традиційно відзначають річницю цієї операції і де дбайливо зберігають усе, що з нею пов’язане, такий висновок Марка Дж. Конверсіно виявився дещо несподіваним. У залі навіть розгорнулася дискусія про те, наскільки правий автор, котрий взяв на себе відповідальність поставити під сумнів результат такої масштабної операції, яку готували на рівні президентів і урядів СРСР і США.
Владлен Орлов — кандидат історичних наук, науковий співробітник Полтавського музею авіації і космонавтики, зазначив у своєму виступі: «Кожен має право на власну позицію. Автор монографії, достатньо відомий історик у США, аналізуючи на підставі величезної кількості документів — переважно англомовної історіографії, наголошує, що насправді ця операція не досягла своєї мети. Це правда! Адже ще в 1943 році головною стратегічною метою країн антигітлерівської коаліції було повне домінування в Східній та Центральній Європі.
Чи досягли цього під час цієї операції американська та радянська армії? Відповідь однозначна: — «Ні!». Однак значний відсоток промислових об’єктів у ході цієї операції впродовж червня-вересня 1944 року в Німеччині, Румунії, Угорщині було знищено. І частково це послабило економічну та політичну могутність Третього рейху...»
Разом із тим, зазначив історик, автор монографії акцентує увагу читачів не на надто високому рівні підготовки радянських військ під час операції «Френтик». Зокрема, військ протиповітряної оборони. Одночасно досить виважено показує співробітництво американських та радянських воїнів на побутовому рівні. Цікаві враження американців від воєнної Полтави, які потрапили на сторінки видання. Але акцент усе ж зроблено на відсутності повної довіри між союзниками, бо сам Сталін не надто бажав успішної реалізації цієї операції. Також у книзі досить реально показано тодішнє протистояння на ідеологічному ґрунті. Ідеологічний момент домінував і, на жаль, певною мірю розділяв американців і радянських людей у роки війни.
І все ж, констатували учасники дискусії на презентації книги Марка Дж. Конверсіно, в США справді вважають операцію «Френтик» не надто успішною, бо під час базування у Полтаві американські стратегічні ВПС зазнали найбільших утрат за всі роки Другої світової війни. Сталося це під час масованого нальоту німецьких бомбардувальників у ніч на 22 червня 1944 року на американську базу в Полтаві.
Результат нальоту виявився жахливим: 44 американських бомбардувальники було знищено повністю, 25 — пошкоджено. Американці тоді звинуватили радянське командування у погано організованому протиповітряному захисті їхньої бази. Після цього нальоту активність операції впала, і незабаром «Френтик» згорнули.
Серед тих, хто розповів учасникам презентації книги про події, пов’язані з вшануванням учасників операції «Френтик» у Полтаві, був і генерал-майор авіації у відставці Геннадій Котляр. Він командував авіаційною дивізією, яка дислокувалася в Полтаві в той час, коли в цей обласний центр України на урочистості, присвячені 50-літтю операції «Френтик», прилетіла чимала делегація американських військовослужбовців.
Це була велика і важлива подія не лише для міста, але й для незалежної України, оскільки молодій державі в спадок від СРСР передалися і традиції розглядати кожного американця як агента імперіалізму. Тоді не могло бути і мови про те, щоб на військовому аеродромі, де стояли секретні на той момент літаки Ту-22М3, які американці прозвали «бекфайерами», висадився такий великий десант військовослужбовців США. Але завдяки курсу нової української влади на відвертість і партнерство з арміями Заходу такий візит у травні 1994 року відбувся, зазначив генерал Г. Котляр.
За декілька днів, котрі американські військовослужбовці перебували в Полтаві, військовий аеродром відвідали майже 70 тисяч полтавців. Вони приходили, щоб роздивитися на власні очі американські літаки, котрими військовослужбовці США прилетіли до Полтави з однієї з американських баз у Німеччині.
Співробітники американського посольства передали полтавцям два десятки примірників книги Марка Дж. Конверсіно. Частина з них зберігатиметься в місцевому Музеї авіації і космонавтики, де вже є багато експонатів, присвячених «Френтику». Решта займе свої місця на полицях обласної бібліотеки і стане доступною всім, хто захоче ще раз перегорнути сторінки історії спільної боротьби союзних військ і дізнатися про новий погляд заокеанського автора на результати відомої операції ВПС США. Операції, учасників якої і сьогодні пам’ятають у Полтаві.
Олександр БРУСЕНСЬКИЙ, м. Полтава

Фото автора

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».