Безпека
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
П'ятниця Квiтень 19, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 04 Травень 2018 11:55

Мінна війна проти України

Rate this item
(0 votes)

Міни та інші вибухонебезпечні предмети, встановлені на Донбасі російськими найманцями, за 4 роки неоголошеної війни забрали 2558 людських життів. Із цієї ж причини загинули 273 військовослужбовці, а близько тисячі зазнали поранень...
Жертв було б значно більше, коли б наші сапери не знешкодили майже 350 тисяч смертоносних «іграшок».

Кількість мінних жертв зростатиме
З початком неоголошеної війни, яку ось уже п’ятий рік поспіль веде проти нас путінська Росія, територія Донецької та Луганської областей усіяна вибухонебезпечними предметами.
За оцінкою фахівців, площа таких районів становить близько 7 тисяч кв. км на підконтрольній Україні території та приблизно 9 тисяч кв. км — на окупованих територіях.
За словами начальника управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України полковника Максима Комісарова, на сьогодні наша країна є однією з найбільш забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами держав у світі.
Жертвами мінної війни стають не лише українські солдати й офіцери: за інформацією Верховного комісара Організації Об’єднаних Націй з прав людини, з 14 квітня 2014 року по 15 серпня 2017-го загинули щонайменше 2558 цивільних осіб.
Серед основних причин жертв цивільного населення — міни, снаряди, що не вибухнули, міни-пастки та саморобні вибухові пристрої. Вони спричинили близько 30% смертей і поранень від їх загальної кількості.
Експерти з протимінної безпеки, українські військовики кажуть, що кількість постраждалих продовжуватиме зростати. І не лише під час збройного конфлікту, а й після: міни, що причаїлися в землі, будуть повністю знешкоджені нескоро.
Звісно, що українська влада не є мовчазним спостерігачем того, як гинуть люди: на сьогодні на Донбасі працюють 50 саперних розрахунків загальною кількістю близько 300 осіб. Перевірено близько 26 тисяч гектарів територій і знищено майже 350 тисяч вибухонебезпечних предметів.
У критичному стані перебувають також об’єкти інфраструктури, оскільки доступ до пошкоджених обстрілами об’єктів часом неможливий через забруднення снарядами, які не вибухнули, і саморобними вибуховими пристроями.
— Лише минулого року та протягом першого кварталу поточного року сапери ЗС України, Державної служби України з надзвичайних ситуацій і Державної спеціальної служби транспорту відреагували на більш як тисячу заявок про небезпеку, — говорить полковник Максим Комісаров.
Найбільші зусилля були зосереджені на відновленні елементів інфраструктури (газопроводи, водогони, лінії електромереж, залізничні колії).
Водночас найважливішими завданнями, які наразі реалізовує Міністерство оборони України та які мають стратегічні наслідки для перспектив реалізації протимінної діяльності в Україні, є розробка законодавства й національних стандартів у сфері протимінної діяльності.
Світ нам допоможе
Не залишається осторонь цієї проблеми і міжнародна спільнота. Так, починаючи з 2016 року у виконанні заходів протимінної діяльності беруть участь міжнародні неурядові організації The HALO Trust, Данська група з розмінування (DDG), Швейцарський фонд протимінної діяльності (FSD).
З ініціативи Міністерства оборони України неурядова організація The HALO Trust підготувала 30 осіб зі складу Об’єднаних центрів військово-цивільного співробітництва для сучасних методів проведення занять з інформування щодо ризиків від вибухонебезпечних предметів залежно від категорії населення.
До заходів інформування громадськості про ризики, пов’язані з мінами та вибухонебезпечними предметами (ВНП), залучають усіх операторів протимінної діяльності — як національних, так і міжнародних.
Значних зусиль у напрямку навчання населення ризиків від ВНП докладають Міжнародний Комітет Червоного Хреста, UNISEF та інші гуманітарні організації. 2017 року таким інформуванням було охоплено понад 100 тисяч жителів Донбасу.
Також із метою автоматизації процесів планування та звітування у сфері протимінної діяльності МО України спільно з ДСНС та ДССТ за сприяння Координатора проектів ОБСЄ в Україні здійснюється робота щодо створення в Україні чіткої та продуктивної організації управління інформацією протимінної діяльності за допомогою програмного забезпечення IMSMA.
Влітку минулого року Франція передала саперам Центру розмінування Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України (Хмельницька обл.) 25 комплектів костюмів для розмінування Protecop, 25 шоломів із захисним забралом Visorv50 і 10 пар спеціального взуття Matramines.
Загальна сума захисного спорядження була вартістю 3,7 млн грн. Наприкінці 2017 року уряд Японії також подарував ДержСНС георадари-детектори та бронеавтомобілі.
Українські сапери часто виявляють міни, які виробляють винятково в Росії — Російська Федерація застосовує міни радянського виробництва, які вже не існують на території нашої держави. Зокрема, на визволених територіях Донецької та Луганської областей наші сапери знаходять ПМН-2, які в Україні давно знищені.
Російські найманці діють підло і цинічно: українські сапери неодноразово знешкоджували осколкові міни спрямованої дії МОН-50, під якими були встановлені ще й міни-пастки МЛ-8, які виробляються виключно в Росії. Подібні «штучки» відібрали не одне людське життя...
Задля мінімізації втрат на території Донецької та Луганської областей створено 10 стабілізаційних пунктів на базі центральних районних лікарень та 4 військових мобільних госпіталів. Загальна ліжкова місткість усіх вищезгаданих закладів становить понад 4 тисячі.
Коли ж очистимося від мін?
Відповідь на це запитання сьогодні хвилює багатьох жителів Донбасу. Насамперед тих, які живуть у районі бойових дій і де земля буквально нашпигована вибухонебезпечними предметами. Для цього потрібні кілька умов. Головна — закінчення цієї неоголошеної війни і виведення російських військових із території Донбасу, а також припинення з боку Росії надання бойовикам будь-якої допомоги.
З настанням миру роботи, пов’язані зі знешкодженням вибухонебезпечних предметів, вестимуть більш інтенсивно. Але для цього потрібне і належне фінансування.
Експерти називають різні суми, але більшість вважають, що це приблизно 700–800 мільйонів американських доларів. А то й більше: очищення території від мін, фугасів, що не вибухнули, є справою дуже дорогою.
Наприклад, за словами міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадима Черниша, Хорватія свого часу витратила понад 800 мільйонів «зелених» на розмінування своєї території. Втім, як би там не було, а вирішувати цю проблему доведеться.
Допомогти нам є кому: про готовність посприяти у розмінуванні Донбасу вже заявили в НАТО, ЄС, ОБСЄ, ООН, Женевському міжнародному центрі гуманітарного розмінування, а також представники деяких країн світу.

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».