Безпека
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Квiтень 18, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 11 Вересень 2015 20:41

«Червоний півень» жалить боляче...

Rate this item
(0 votes)

НАЙЧАСТІШЕ ПОЖЕЖІ ВИНИКАЮТЬ
З ВИНИ ЛЮДЕЙ, ОСОБЛИВО ТОДІ, КОЛИ ВОНИ
ПЕРЕБУВАЮТЬ У НЕТВЕРЕЗОМУ СТАНІ

Сум­на ста­тис­ти­ка
Наша країна який рік поспіль потерпає від різних надзвичайних ситуацій техногенного характеру. Та найбільше — від пожеж: лише протягом першого півріччя поточного року їх виникло 31759, що на 5,5 відсотка більше, ніж за аналогічний період минулого. Нескладно підрахувати, що кожного дня виникало 177 пожеж, у яких гинуло п’ять і травмувалося троє людей. При цьому вогонь повністю знищував або пошкоджував більш як 70 будівель та 9 автомобілів.
За інформацією Державної служби з надзвичайних ситуацій України, найчастіше пожежі виникають через необережне поводження з вогнем, порушення правил монтажу та експлуатації електроустаткування і побутових електроприладів, а також пустощі дітей із вогнем. І все ж протягом першого півріччя цього року — порівняно з аналогічним минулого — кількість жертв «червоного півня» зменшилася на 12 відсотків: 1047 проти 1195. Поменшало і травмованих.


Пожежі завдають і матеріальних збитків. Наприклад, за 6 місяців поточного року вони становили 2 мільярди 75 мільйонів 294 тисячі гривень, а побічні — близько 1,5 млрд грн, завдаючи матеріальних втрат на більш ніж 11 млн грн.
За кількістю пожеж лідирують Харківська, Дніпропетровська, Одеська, Житомирська, Чернігівська області. Багато їх також і в Закарпатті, на Івано-Франківщині, Рівненщині, Львівщині, Черкащині.


При­чи­ни і на­слід­ки
Про те, що надмірна дружба із «зеленим змієм» часто призводить до трагічних наслідків, у тому числі і до виникнення пожеж і навіть загибелі людей, відомо всім і давно. Подібна доля ледь не спіткала одного із жителів Луганщини: добряче випивши, він зі своїм товаришем позасинали, кинувши недопалки на підлогу, що й спровокувало займання. На щастя випивох, сусіди, побачивши дим, що валив із хати, викликали рятувальників.
Ще подібний випадок. Двоє 70-літніх чоловіків святкували день народження одного з них. Добряче хильнувши оковитої, позасинали. Можливо, подальших неприємностей могло б і не бути, якби перед тим, як потрапити у полон Морфея, вони не вирішили покурити.
У цих випадках обійшлося без жертв, чого не скажеш про наступний. В один із червневих днів до чергової частини Костопільського райвідділу ДСНС, що на Рівненщині, надійшло повідомлення про пожежу в житловому будинку села Борщівка. Туди негайно виїхав черговий підрозділ пожежно-рятувальної служби. Прибувши на місце, рятувальники побачили чорний густий дим, що валив із хати. Поруч палали дерев’яний сарай, гараж та літня кухня. На місце пожежі збіглися сусіди, щоб загасити полум’я, але господар, озброївшись мисливською рушницею, відкрив по них стрілянину. Наслідки її страшні: один селянин загинув на місці, а інший від отриманих поранень помер згодом у хірургічному відділенні райлікарні.
Часто пожежі виникають і з вини дітей, точніше — їхніх батьків, які їх не контролюють. Наприклад, у селі Велика Севастьянівка, що на Черкащині, згоріла надвірна споруда та грубі корми, що зберігалися в приміщенні. Пожежа сталася через необережне поводження з вогнем 8-річної дівчинки, яка, поки батьки були в будинку, знайшла сірники і запалила тюк сіна. Злякавшись вогню, який швидко почав поширюватися, мала втекла з палаючого приміщення.
Подібний випадок стався і в районному центрі Христинівка. Дівчинка, яка гостювала у бабусі, знайшла залишені сірники та почала ними бавитися, що, врешті, призвело до загорання дерев’яного сараю та заготовлених на зиму дров.


Лю­ди муж­ньої про­фе­сії
Пожеж, що виникають у нас із різних причин, могло би бути ще більше, як, до речі, і жертв, коли б не рятувальники Державної служби з надзвичайних ситуацій. Вони — кажу це без найменшого перебільшення — рятують десятки, а то й сотні людських життів. Щороку. Не завжди забезпечені елементарними засобами пожежогасіння, ризикують своїм життям заради порятунку інших. Згадаймо пожежу на нафтобазі під Васильковом, яка відібрала життя трьох пожежників.
38-річний майор Максим Глазков обіймав посаду заступника командира пожежного загону, який дислокується в Білій Церкві. На пожежу приїхав одним із перших. Після загибелі у нього залишилися дружина і двоє дітей.
32-річний капітан Андрій Тарасенко прослужив 14 років, був заступником начальника аварійно-рятувального загону спеціального призначення.
24-літній молодший сержант Антон Басовський вирізнявся серед колег сміливістю, ніколи не ховався за спини інших. На момент вибуху ємкості поливав її піною.
Вони були молодими, добре підготовленими професіоналами. А ще — напрочуд сміливими, відважними людьми, які вступили в поєдинок з вогнем...
Пам’ятаймо їх!
Сергій ЗЯТЬЄВ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».