Безпека
Всеукраїнський громадсько-політичний тижневик
Четвер Березень 28, 2024

Шановні читачі! 15 червня 2018 року газеті "Демократична Україна"

(до жовтня 1991р. - "Радянська Україна") виповнилося 100 років!

 

П'ятниця, 20 Березень 2015 14:19

Занепад українських газет – загроза інформаційній безпеці держави

Rate this item
(0 votes)

Склад­на еко­но­міч­на си­ту­ація в Ук­раї­ні, а від­так не­га­тив­ні про­це­си, по­в’яза­ні з па­дін­ням кур­су грив­ні, пов­ною мі­рою тор­кну­ли­ся й ви­дав­ни­чо-ре­дак­цій­ної га­лу­зі. Осо­бли­во важ­ко ни­ні міс­це­вим дру­ко­ва­ним ви­дан­ням, біль­шість з яких ні­ко­ли не ма­ли ані ве­ли­ких над­хо­джень від своєї ді­яль­но­сті, ані по­туж­них фі­нан­со­вих за­сно­вни­ків та спон­со­рів, які мог­ли б по­м’як­ши­ти фі­нан­со­вий удар.

З такими словами Чернівецька обласна організація НСЖУ звернулася до Національної спілки журналістів України — довести до уряду стурбованість станом справ у видавничо-редакційній галузі.
Так, передплата на газети, йдеться, зокрема, у зверненні, проводилася восени минулого року за цінами, які склалися на той час. Нині ж через різкі валютні коливання суттєво зросли ціни на папір, який в основному імпортується з-за кордону, інші комплектуючі, що спричинило подорожчання поліграфічних послуг. Падає ринок реклами — ще одне джерело підтримки редакційних бюджетів. Чимало газет і видавництв змушені скорочувати штати, зменшувати обсяги і періодичність виходу.


Реальність така, що фактично йдеться про виживання газет і журналів. Негативна тенденція, закладена ще у 2014 році, коли порівняно з попереднім роком обсяг доставки газет і журналів скоротився в Україні більш як на 26 відсотків, на жаль, зберігається. Тим часом саме місцеві видання стоять найближче до пересічного українця, який опинився у прицілі антиукраїнської інформаційної атаки російських ЗМІ.
У Чернівецькій області саме місцеві газети становлять вагому частку ринку друкованих ЗМІ. Їх трудові колективи від самого початку російської агресії проти України зайняли активну патріотичну позицію — відрядили у зону АТО та на полігони своїх журналістів, готують спецвипуски, відкрили спеціальні рубрики про східний фронт, де розповідають про героїзм українських військових, їх підтримку в тилу — допомогу волонтерів, простих буковинців.
Розуміємо, що важко всій країні, але вважаємо, що інформаційна складова війни, розв’язаної проти України, є вагомою причиною для того, аби уряд звернув увагу на економічний захист видавничо-редакційної галузі, без підтримки якої перемогти ворога буде нелегко. Зокрема, вважаємо, що потрібно терміново звільнити від ПДВ папір та інші поліграфічні комплектуючі, які завозяться з-за кордону. Необхідно також зберегти практику, коли видавцям друкованих періодичних видань та книжкової продукції залишають пільги у сплаті ПДВ (Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» (№ 71-VIII від 28 грудня 2014 року).
Потрібна більш чітка та послідовна позиція уряду та місцевої влади й у питанні дотримання однакових правил гри на ринку друкованих ЗМІ. Йдеться про так звану «адміністративну» передплату друкованих видань, засновниками яких за бюджетні кошти виступають районні державні адміністрації та райради, а також про фінансування створених підрозділами облдержадміністрації тих фахових освітянських, медичних, юридичних та інших газет-вісників, які фактично є обов’язковими до передплати працівниками відповідних галузей, що в умовах, коли країна вишукує кошти для захисту свого суверенітету та проведення реформ, виглядає щонайменше незрозумілим.
Занепад, руйнація, скорочення українських видань пробиває інформаційну броню держави. Тому не забуваймо влучного вислову І. Франка: «...огонь в одежі слова», що може принести не менше користі перемозі й протидії військовій агресії, ніж сила зброї та вправність військових.
Укрінформ

Останнi новини


Використання матеріалів «DUA.com.ua» дозволяється за умови посилання (для інтернет-видань – гіперпосилання) на «DUA.com.ua».
Всі матеріали, розміщені на цьому сайті з посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню
та / чи розповсюдженню у будь-якій формі, окрім як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».