УКРАЇНА І СВІТ

ЧИ ПОТЕЧЕ «ПІВНІЧНИЙ ПОТІК»?
Газопровід «Північний потік», імовірно, ніколи не буде побудовано. Така сама доля, певніше за все, спіткає й інший масштабний проект «Газпрому» — «Південний потік». Цього висновку дійшли фахівці Центру економічних досліджень Інституту глобалізації і соціальних рухів (ІГСО), оцінивши перспективи розвитку кризи у країнах ЄС, повідомили Укрінформ у прес-службі дослідницької установи.

На думку аналітиків, причиною згортання робіт може стати подальше зниження споживання газу в Європі. Будівництво нових, дорожчих транспортних магістралей утратить сенс. Грандіозні проекти провідної корпорації Росії залишаться нереалізованими пам’ятками епохи, яким є амбітний план будівництва «вежі Газпрому». Подолання кризи вимагає створення нової, дешевшої енергетики.
Будівництво «Північного потоку» має початися в першій половині 2010 року. Керівництво проекту переконане, що зможе укластися в окреслені терміни. Разом із колегами з Німеччини і Нідерландів «Газпром» продовжує просуватися в отриманні необхідних дозволів. «Створюється враження, що з «Північним потоком» усе йде добре. Проект має звести до нуля «транзитні ризики». У «Газпромі» розраховують на майбутнє зростання споживання газу, попри поточне його зниження. Очікується відновлення попиту в 2011-2012 роках. Проте європейські споживачі можуть невдовзі зажадати перегляду контрактів, що стане довготривалим чинником»,— вважає директор ІГСО Борис Кагарлицький. Згідно з його оцінкою дорогі проекти будівництва морських газогонів опиняться під питанням.
За підсумками 2009 р. падіння споживання газу в Європі може перевищити 9%. З січня до серпня воно становило 7,5%, не припинившись і восени. «Висока вірогідність того, що споживання газу у 2010 році знижуватиметься значним темпом. У результаті виникне питання про зменшення цін при скороченні постачань. Будівництво нових ліній втратить економічний сенс. Їхня експлуатація обіцятиме лише великі збитки. «Газпром» буде змушений відкласти свої проекти на невизначений термін»,— вважає керівник Центру економічних досліджень ІГСО Василь Колташов.
За його словами, економічна криза лишається «довгограючим» чинником. Її пікову фазу ще не пройдено.
Промислове, а з ним і побутове споживання газу й нафтопродуктів падатиме найближчими роками, переконаний аналітик, роблячи висновки, що його колегам у «Газпромі» доведеться у 2010-му переглянути прогнози з відновлення попиту. Плани корпорації буде зірвано.
Передбачувана протяжність «Північного потоку» сягає 1220 км. Газогін має пройти по дну Балтійського моря від російського порту Виборг до території Німеччини (Грайфсвальд). За планами «Газпрому» введення в експлуатацію першої «нитки» газопроводу планується на 2011 рік. Її пропускна спроможність має становити 27,5 млрд кубометрів газу на рік. За масштабом і складністю здійснення «Північний потік» поступається «Південному потоку». Будівництво обох ліній є дорожчим, ніж створення наземного газогону порівняної протяжності. Існує думка, що поява газових магістралей, які обходять територію сусідніх із Росією держав, зробить останні поступливішими. «Газпром» зможе добитися підвищення плати за газ, що постачається, і знизити транзитні витрати.
також у паперовій версії читайте:
  • ПОСПІШАЮТЬ!