СПОРТ

«ДИНАМО» — ПОЗА ЛІГАМИ
Лише донецький «Шахтар» представлятиме Україну в плей-оф європейських футбольних клубних турнірів. Київському «Динамо» в «групі смерті» Ліги чемпіонів не вистачило п’яти хвилин до рятівної нічиєї в поєдинку з «Барселоною», ще раніше — в домашньому протистоянні з «Інтером» — «біло-сині» спочатку втратили перемогу, що могла вивести до наступної стадії Ліги чемпіонів, а згодом і нічию, якої цілком вистачило б для того, аби залишити позаду російський «Рубін» у боротьбі за право перебувати в Лізі Європи.

Чи мала команда Валерія Газзаєва можливість виступити краще в окремо взятому матчі шостого туру Ліги чемпіонів проти чинних чемпіонів Європи? Певно, що так, але насправді це залежало не так від господарів поля, як від команди в рожевих футболках (саме такий колір «гостьової» форми має «Барселона»). Каталонці могли на 85-й хвилині не забити гол, а далі спокійно катати м’яч на трьох чвертях поля стадіону «Динамо». Володар «Золотого м’яча» міг би й не пробити так майстерно — не всі ж свої штрафні Ліонель Мессі забиває. Та поразку з рахунком 1:2 несправедливою назвати навряд чи наважиться найвідданіший фанат «біло-синіх»...
В останньому в нинішньому сезоні єврокубковому матчі все для господарів починалося чудово. Уже в першій атаці Андрій Ярмоленко на лівому фланзі заробив штрафний біля кута штрафного майданчика. У головах десятків тисяч уболівальників промайнула думка: «Це ж точка Андрія Шевченка!» Інтуїція не зрадила прихильників «Динамо»: форвард пробив у своїй найкращій манері — сильно, точно, незручно для голкіпера. Хтозна, чи впорався б зі складним ударом воротар каталонців Віктор Вальдес, та на його біду політ м’яча мінімально скоригував ще й Артем Мілевський, і мокра від грудневої мжички сфера по-зрадницькому пірнула під рукою голкіпера.
Таким чином, уже на другій хвилині динамівці отримали рахунок, який точно виводив їх до плей-оф Ліги Європи, а в разі нічиєї в паралельному матчі «Інтер» — «Рубін» (на той момент так і було) — навіть до наступного раунду Ліги чемпіонів.
На жаль, футбольний поєдинок триває не три хвилини, тож гравці «Барселони» мали ще півтори години ігрового часу, щоб виправити ситуацію. І гості методично стали розхитувати захист «Динамо», намацувати слабкі місця, хоч до певного часу «щільна» гра господарів давала результат і до справжніх загострень поблизу воріт Шовковського не доходило. У середині першого тайму ледь не «привіз» собі гол сам Олександр, коли вибив м’яч просто в ноги Мессі. Аргентинець вийшов сам на сам з воротарем, та голкіпер не дав себе переграти. І все ж до перерви динамівці не дотерпіли. На 34-й хвилині Абідаль отримав передачу на лівому фланзі нападу, зробив чіткий простріл, і Хаві в падінні з кількох метрів проштовхує кулю під Шовковським.
Гра каталонських «удавів» з київськими «кроликами» не зазнала змін і після відпочинку. Гості володіли м’ячем понад три чверті ігрового часу, а господарям найчастіше не вдавалося зробити бодай двох-трьох точних передач. Розв’язка настала на 85-й хвилині, коли Мессі не залишив Шовковському жодного шансу, пробивши метрів з 23-х зі штрафного під поперечину.
Після матчу Валерій Газзаєв визнав закономірність результату: «Ми прагнули показати гарний результат у всіх іграх, прагнули вийти з групи, але нам не вистачило талану, вміння, досвіду. У нас була дуже сильна група, але ми боролися до кінця і зробили все, що могли. На цей момент ми на більше не здатні.
Працюватимемо, щоб виправити помилки, готуватимемося до наступного сезону. Докладемо зусиль, щоб виграти національну першість. Бажаю «Барселоні» вдруге поспіль виграти Лігу чемпіонів. Це найкраща команда на планеті.
Узимку ми проведемо посилення, але не кардинальне, дві-три позиції».
В іншому матчі нашого квартету «Інтер» очікувано переграв «Рубін» з рахунком 2:0. На 31-й хвилині забив Ето’О, на 64-й зміцнив перевагу команди в чорно-синій формі Балотеллі. Підсумкове розташування команд у групі F стало таким: «Барселона» — 11 очок, «Інтер» — 9, «Рубін» — 6, «Динамо» — 5.
«Динамо» в Лізі чемпіонів у нинішньому сезоні вже не буде, та без українця цей турнір не залишиться. Ідеться про Анатолія Тимощука, який у складі «Баварії» на стадіоні «Ювентуса» відправив італійського гранда до Ліги Європи. В останньому турі в групі А мюнхенців влаштовувала тільки перемога. Коли на 19-й хвилині Трезеге відкрив рахунок, шанси німців стали примарними. Та підопічні Луї ван Гаала ще в першому таймі відновили рівновагу (своєму опонентові з пенальті забив голкіпер Ганс-Йорг Бутт), а по перерві зусиллями Олича, Гомеса і Тимощука, який вийшов на заміну на 77-й хвилині, довели рахунок до розгромного — 4:1. В іншому матчі цього квартету достроковий переможець — французький «Бордо» оформив мінімальну виїзну перемогу над аутсайдером — хайфським «Маккабі». Підсумкове становище: «Бордо» — 16 очок, «Баварія» — 10, «Ювентус» — 8, «Маккабі» — 0.

Стисло про інші групи.
Група В. «Бешикташ» — ЦСКА 1:2, «Вольфсбург» — «Манчестер Юнайтед» 1:3. «Манчестер Юнайтед» — 13 очок, ЦСКА — 10, «Вольфсбург» — 7, «Бешикташ» — 4.
Група С. «Цюрих» — «Мілан» 1:1, «Олімпік» — «Реал» 1:3. «Реал» — 13, «Мілан» — 9, «Олімпік» — 7, «Цюрих» — 4.
Група D. «Челсі» — АПОЕЛ 2:2, «Атлетико» — «Порту» 0:3. «Челсі» — 14, «Порту» — 12, «Атлетико» — 3, АПОЕЛ — 3.
Група Е. «Ліверпуль» — «Фіорентина» 1:2, «Ліон» — «Дебрецен» 4:0. «Фіорентина» — 15, «Ліон» — 13, «Ліверпуль» — 7, «Дебрецен» — 0.
Група G. «Штутгарт» — «Уніря» 3:1, «Севілья» — «Рейнджерс» 1:0. «Севілья» — 13, «Шттутгарт» — 9, «Уніря» — 8, «Рейнджерс» — 2.
Група Н. «Олімпіакос» — «Арсенал» 1:0, «Стандард» — «Алкмаар» 1:1. «Арсенал» — 13, «Олімпіакос» — 10, «Стандард» — 5, «Алкмаар» — 4.
також у паперовій версії читайте:
  • «ЦЕ БУДЕ ВЕЛИКА БИТВА»
  • АФРИКАНСЬКІ РОЗКЛАДИ
  • РЕЗУЛЬТАТ ЗАБУДЕТЬСЯ, СТАДІОН — ЗАЛИШИТЬСЯ