КРИМІНАЛ

КІНЕЦЬ БАНДИ

Правоохоронці Донецької області знешкодили небезпечну злочинну групу, на рахунку якої — 25 розбійних нападів і пограбувань. Її очолював 40-літній чоловік, котрий мав дві вищі освіти і судимість за незаконне зберігання зброї.

Почалося з того, що він звернув увагу на зграю молодиків віком 20–25 років, які жили в Донецьку і займалися примітивним видом злодійства — викрадали з автомобілів жіночі сумочки. Хлопці полювали на жінок і дівчат, котрі на своїх машинах стояли на перехрестях чи в дорожніх заторах. Якщо поруч із ними лежали їхні сумочки, один із грабіжників швидко відчиняв дверцята, хапав здобич і кидався навтьоки. Інший страхував його на випадок, коли пограбована особа наважиться наздоганяти сама або підніме лемент і почне кликати на допомогу.
Ознайомившись з цією нехитрою схемою, чоловік запропонував модернізувати її. По-перше, він посадив хлопців на «колеса», надавши їм у користування свою автівку. По-друге, переконав обирати майбутніх жертв не на перехрестях, а на автостоянках супермаркетів, куди приїздить безліч жінок на машинах, і всі не з порожнім гаманцем. По-третє, не чекати, коли вона зупиниться, а спиняти її самим.
Нападники вели «жіночу» машину до більш-менш безлюдного місця, там притискували до узбіччя, блискавично відкривали дверцята, виривали сумочки і зникали на автомобілі. Чоловік призвичаїв молодиків брати тільки гроші — мобільні телефони, якими б вони не були дорогими і привабливими, безжально треба викидати на смітник. Тільки так можна лишитися невловимими.
Утім, ватажок зграї розумів, що для більшої невловимості варто якомога частіше міняти автівку, оскільки нехай не кожна, але все-таки котрась жертва пограбування повідомить міліцію про свою пригоду і дасть прикмети нападників. Тому з часом банда почала відбирати у людей машини.
Один із таких злочинів було скоєно у Луганську, куди хлопці разом зі своїм лідером виїхали на «гастроль». Біля великого торгового центру вони напали на 38-річну жінку: наділи їй на голову мішок, силоміць посадили до салону своєї машини і відібрали ключі від її джипу «Тойота». Коли заволоділи й самим автомобілем, вивезли бідолашну на безлюдну околицю й відпустили.
Згодом доля звела їх з одним невдахою, котрий спробував озолотитися на валютній спекуляції, але швидко прогорів. Звичайно, від його «фінансових схем» користі було мало, зате корисними були наводки на своїх більш щасливих колег по бізнесу, котрі він давав бандитам.
Так їхньою жертвою став іноземець, що мав у Донецьку свої пункти обміну валюти. Отримавши відомості про нього і постеживши за ним кілька днів, нападники вирішили «брати» його рано-вранці біля під'їзду будинку. Коли той вийшов із дому, сів у свою машину і поклав на пасажирське сидіння портфель, один з хлопців відкрив двері, схопив портфель і майже на ходу вскочив до «Ланосу», що чекав його з невимкненим двигуном. Результат виявився напрочуд вдалим — сума викраденого становила 290 тисяч гривень і 50 тис. американських доларів. Це, до речі, був єдиний випадок, коли безпосередній виконавець «працював» без маски. У подальших злочинах грабіжники ретельно маскували зовнішність.
Через деякий час у поле зору банди потрапив росіянин, котрий приватно (тобто нелегально) обмінював валюту. Хлопці кілька разів користувалися його послугами і знали, що валютник працює з вузьким колом клієнтів, із якими зустрічається після попередньої домовленості по телефону. Злодії запросили його на зустріч нібито для обміну грошей.
Бандити прибули на призначене місце двома автомобілями: «Ланосом» і «Мерседесом». В одному з них сиділа вагітна молода жінка — сестра одного з нападників. Ватажок правильно розрахував, що, побачивши «ділових партнерів» у компанії з такою особою, валютник розслабиться і втратить пильність. Під час переговорів до салону зненацька влетіло троє осіб у масках, котрі одягли йому на голову мішок і відібрали всю готівку. Якщо у гривнях, то на суму майже 200 тисяч. Можна було б на цьому завершувати, але бандитам здалося мало. Наносячи удари, вони відібрали ключі від квартири, і, погрожуючи розправитися з дружиною й дитиною, змусили зізнатися, де в будинку заховано гроші. Побоюючись за життя близьких, чоловік усе розповів.
Тож розбійникам дісталося ще 100 тисяч гривень, але й вони й потрапили в поле зору міліції. Пограбований валютник писати офіційно заяви, звісно, не наважився, але про свою пригоду кому треба розповів. Ватажок і сам розумів, що його хлопці достатньо «наслідили» на Донеччині, тому варто хоча б тимчасово перебратися до іншого міста. Однак для переїзду, міркував він, треба дістати трішки грошей, тому слід наостанку пограбувати який-небудь банк.
Грабіжники знайшли для цього одне з відділень у Калінінському районі Донецька, для чого увійшли в контакт із деякими його співробітницями. Одначе там на них чатували працівники карного розшуку, які встановили за ними оперативне спостереження і дізналися про точну дату і час запланованого нападу.
Зловмисники прибули до об'єкта рівно о 12.30 на тому самому джипі «Тойота», відібраному у необачної луганчанки. Та ледь вони одягли маски, як до машини підійшли працівники міліції. Тут сталося несподіване: на пропозицію вийти з салону водій «Тойоти» миттєво заблокував усі двері, натиснув педаль газу і почав своїм корпусом таранити машини, що перекрили йому дорогу. Розчистивши таким чином собі вихід, потужний позашляховик вирвався з кільця і на шаленій швидкості помчав багатолюдними вулицями міста. Його вирішили не переслідувати, аби не ризикувати життям перехожих.
Згодом «Тойоту» знайшли покинутою в сусідньому районі. Злодії так поспішали, що залишили у машині речові докази, котрими так і не змогли скористатися: два газові балончики, дві бейсбольні бити, спецкостюми з написами «Охорона» і «Охорона комплекс», дві маски чорного кольору з прорізами для очей і маски з жіночих панчохів.
Та недовго бандити розгулювали на свободі: оперативники хоч і упустили їх, але мали певні відомості про їхні контакти і протягом тижня поодинці переловили усіх п'ятьох. Ватажка затримали в Одесі. Це сталося на набережній, де він спокійно прогулювався з подругою. Побачивши сищиків, чоловік спробував розкидати їх і втекти, але йому скрутили руки, хоча для цього довелося добряче поборотися з ним у холодних хвилях осіннього моря. Під час обшуку в орендованому ним у Донецьку гаражі вилучили три одиниці вогнепальної зброї: мисливську рушницю, гвинтівку з оптичним прицілом і карабін.
На бандитів чекає лава підсудних.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ХРОНІКА ПРИГОД
  • ПРИГОДА НА ВОКЗАЛІ
  • СПІЙМАЛИ ЗА ДАВАННЯ ХАБАРА