СПОРТ

ПОЧАТОК ЗИМОВОЇ КАЗКИ
У шведському місті Остерсунді триває перший етап Кубка світу з біатлону.

Тепер протягом майже чотирьох місяців прихильники одного з естетично довершених зимових видів спорту матимуть особливий календар — довго тягнутимуться дні між етапами, швидко минатимуть «червоні дати» змагань. Найголовніша подія сезону й усього чотирирічного циклу розпочнеться в середині останнього зимового місяця — Ванкувер прийматиме зимові Олімпійські ігри.
Уже перше змагання сезону додало оптимізму українським шанувальникам біатлону. За підсумками жіночої індивідуальної гонки троє наших співвітчизниць опинилися в чільній десятці, а збірна в цілому вийшла на друге місце в Кубку націй. Шведки, які очолили список, мають 410 очок, українки відстають усього на один бал, далі розташувалися росіянки (395 очок) і німкені (381).
У найзручнішому для багатьох наших співвітчизниць виді програми українські біатлоністки й виступили добре: одразу троє з сімох наших учасниць потрапили до чільної десятки. Такої щільності результатів не продемонструвала жодна інша команда. Шведок на перше місце в Кубку націй вивів подвійний успіх лідерів збірної: чинна переможниця Кубка світу Хелена Йонссон довела небезпідставність свого успіху, а досвідчена Анна-Карін Улофссон-Зідек вразила незвичною для неї вправністю в стрільбі. Йонссон не закрила всього одну з двадцяти мішеней і фінішувала з результатом 43 хв 1,4 с. Улофссон схибила на вогневому рубежі двічі, але завдяки високій швидкості відстала від колеги по команді всього на 26,2 с. Третьою на п’єдесталі пошани стала білоруска Дарія Домрачева, яка з двома промахами опинилася на відстані 1 хв 16,4 с. Між трійкою призерів і двома українками завершила індивідуальну гонку росіянка Світлана Слєпцова, яка певний час навіть вважала себе третьою (поки судді не уточнили кількість штрафних хвилин білоруської біатлоністки).
Першою серед наших спортсменок у першій десятці стала Валя Семеренко — два промахи, відставання від лідера 1 хв 34,6 с, а від третього місця — всього лише 18 секунд. На шостій позиції завершила гонку Оксана Хвостенко. Найвлучніший український снайпер, вона підтвердила свій статус, закривши всі двадцять мішеней на чотирьох вогневих рубежах, але швидкість «Хвостика» вже традиційно підводить — від Хелени Йонссон найдосвідченіша українська біатлоністка відстала на 1 хв 43,6 секунди.
Найгучнішим у кар’єрі успіхом відзначила початок олімпійського сезону Олена Підгрушна — один промах, 1 хв 59 с відставання, десяте місце в гонці. Дещо нижче за свої можливості виступила Віта Семеренко, яка з двома невлучними пострілами і відставанням 2 хв 29,3 с опинилася на двадцятій сходинці.
Результати індивідуальної гонки підтвердили, що на першу в сезоні естафету тренери мають ставити вже звичну четвірку — Підгрушна, Хвостенко, сестри Семеренки. Решта українських учасниць мають проблеми або зі швидкістю, або зі стрільбою: Інна Супрун з одним промахом відстала майже на п’ять з половиною хвилин (55-те місце), Лілія Вайгіна-Єфремова після успішного виступу на першому етапі Кубка Міжнародного союзу біатлоністів не змогла підтвердити своїх амбіцій — сім промахів в індивідуальній гонці не можуть компенсувати навіть швидкі лижі — з відставанням понад шість з половиною хвилин бронзова призерка Олімпіади фінішувала 76-ю. У Ніни Карасевич залишаються проблеми і на трасі, і на стрільбищі — чотири промахи, понад сім хвилин відставання, 84-те місце.
Напередодні ввечері індивідуальну гонку в Остерсунді провели чоловіки. Сьогодні на першому етапі день відпочинку, в суботу — спринти, в неділю — естафети.
також у паперовій версії читайте:
  • МЕССІ — НАЙКРАЩИЙ
  • ВІТАЛІЙ КЛИЧКО: «Я ЗНАЮ, ЯК ПЕРЕМОГТИ ДЖОНСОНА»
  • У цілому розклад сезону має такий вигляд.
  • КОЛИ Й ПЕНАЛЬТІ НЕ ДОПОМОГЛО