БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ЯК НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ АТЕРОСКЛЕРОЗУ?
Серед захворювань, від яких потерпає людство, атеросклероз посідає одне з перших місць. За інформацією експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, він є найпоширенішою причиною інвалідності та смертності. Найбільше дошкуляє жителям європейських країн. До речі, городяни страждають від нього в три-чотири рази більше, ніж сільські люди.

ЗДОРОВИЙ СПОСІБ ЖИТТЯ ЗАПОБІГАЄ ВИНИКНЕННЮ ЦІЄЇ НЕБЕЗПЕЧНОЇ ХВОРОБИ
Чим небезпечний атеросклероз і які чинники провокують його виникнення? Як убезпечитись від цієї недуги і як з нею боротись, коли ви стали її жертвою?
На ці та інші запитання відповідає лікар-невролог Головного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ» Міністерства оборони України Маріанна Попова.
— Атеросклероз — хронічне захворювання, за якого стінки артерій твердішають, втрачаючи еластичність. Через це звужується просвіт артерій в результаті появи атеросклеротичних бляшок і зменшується кровотік,— говорить Маріанна Валеріївна.— Це, в свою чергу, погіршує кровопостачання певних органів, призводячи до їхнього кисневого голодування і порушення функцій, що провокує серцеві напади, інсульти та інфаркти.
— Чи відомі збудники атеросклерозу?
— Захворювання на атеросклероз спричиняють вікові зміни, спадковість, ожиріння, цукровий діабет, недостатня фізична активність, надмірні емоційні навантаження. Та головним чинником недуги є холестерин. Точніше, його надмірна кількість.
— Але ж його потребує наш організм...
— Безперечно, він, так би мовити, латає всі ушкодження організму. Проте не забувайте, що холестерин є двох видів — високої й низької щільності. Перший необхідний для відновлювальних процесів, він також запобігає надмірній зашлакованості, сприяючи збереженню цілісності внутрішньої поверхні судин. А другий виконує протилежну функцію: сприяє відкладанню холестерину.
— Чи не можна урівноважити надходження до організму цих холестеринів? Або домогтися, щоб він отримував лише той з них, який потрібен?
— Ви знаєте, хто і що найбільше шкодить здоров’ю людини? Сама людина. Наприклад, багато хто звик до їжі, яка не лише не допомагає підтримувати себе у відмінній фізичній формі, а й всіляко шкодить здоров’ю. Рівень шкідливого холестерину в організмі зумовлений нашим способом життя, харчуванням. Це означає, що потрібно утримуватись від продуктів, які містять надмірну кількість шкідливого холестерину (яйця, майонез, смажене м’ясо тощо). Я вже не кажу про те, що тютюновий дим, алкоголь дуже «засмічують» наш організм.
Атеросклеротичний процес уражає практично всі судини. Щоправда, залежно від того, в яких частинах тіла ця патологія найбільш поглиблена, розрізняють кілька його різновидів. Приміром, є атеросклероз, який найбільше дошкуляє судинам головного мозку, а є і такий, що найбільше уражає коронарні судини, нижні кінцівки тощо.
— Як людині розпізнати, який у неї атеросклероз?
— Зробити це не так складно. Атеросклероз коронарних судин часто спричиняє напади стенокардії, виникає відчуття стискаючого болю в ділянці серця: подібним чином воно реагує на дефіцит живлення. Коли ж атеросклерозом уражено мозкові судини, то людину супроводжують запаморочення, шум у вухах, у психіці відбуваються зміни, які позначаються на поведінці у повсякденному житті. Щодо наслідків атеросклерозу, то вони часто бувають сумними. Закупорка мозкової артерії може викликати її розрив і крововилив у мозок — інсульт. А атеросклероз нижніх кінцівок спричиняє гангрену й ампутацію ніг. Нехтувати цим захворюванням вкрай небезпечно.
— В якому віці людині потрібно найбільше остерігатися цієї недуги? Чи можна їй запобігти і якщо так, то як саме?
— Ще не так давно вважалося, що вона притаманна людям літнього віку. Проте останнім часом хвороба помолодшала: зі свого лікарського досвіду знаю, що на атеросклероз страждають молоді люди віком 30–35 років, і навіть підлітки. Чи можна запобігти цій недузі? Безперечно. Насамперед слід переглянути раціон харчування. Бажано обмежити вживання жирної їжі тваринного походження: воно є головним джерелом шкідливого холестерину. Тож необхідно замінити м’ясо рибою, в якій є чимало ейкозанової кислоти, що суттєво знижує рівень холестерину в плазмі крові. Деяким хворим потрібно менше споживати продуктів, що підвищують зсідання крові. А віддавати перевагу продуктам, які сприяють її розрідженню: зелені, салатам, водоростям, печінці тріски тощо. Вести якомога активніший спосіб життя, більше перебувати на свіжому повітрі, займатись спортом чи зранку робити зарядку.
— Що робити людям, котрі вже страждають від цього захворювання?
— Найперше не впадати у відчай: стреси, нервування певною мірою провокують його і загострюють. Якщо у вас атеросклероз, то потрібно підвищити фізичну активність: робити зарядку, приймати контрастний душ, розтиратись мокрим рушником. Доведено, що фізичні вправи підвищують в організмі рівень корисного холестерину, очищають кров від жирів. Наприклад, у спортсменів-бігунів, особливо на далекі дистанції, кров очищається удвічі швидше, ніж у звичайних громадян. Тому серед спортсменів практично немає таких, що хворіють на атеросклероз.
Корисно споживати грубу рослинну клітковину: житній хліб, салати, що сприяють виведенню холестерину. Особливо корисні кукурудзяні висівки. Тож дієтологи радять кардіологічним хворим і людям похилого віку вживати по столовій ложці висівок. Дотримуючись цих порад, можна протягом року знизити рівень холестерину в крові на 20–30 одиниць. Спеції також сприяють його зменшенню в крові й розсмоктуванню атеросклеротичних бляшок у судинах. Якщо ви вживатимете хоча б по невеликому зубчику часнику, то протягом місяця холестерин знизиться на 30–40 одиниць. Корисними для хворих на атеросклероз є курага і родзинки, котрі зміцнюють серцевий м’яз, тонізують нервову систему, лікують печінку — орган, який відіграє головну роль в очищенні організму від поганого холестерину. Дієтологи радять щоденно вживати 20–30 г цих сухофруктів, бажано з твердим сиром, можна додати до них лимони та апельсини. Вони корисні людям, у кого захворювання на початковій стадії. Відомо, що цитрусові запобігають виникненню інсультів та інфарктів.
Не варто захоплюватися кавою, особливо розчинною: вживання більш ніж двох філіжанок на день цього напою значно підвищує рівень холестерину.
Одним із найважливіших чинників у лікуванні хворих є очищення організму від шлаків і токсинів: якщо ми цього не зробимо, то жодні ліки не дадуть бажаних результатів.
— Як Ви порадите очищати організм?
— Для цього є чимало способів. Наприклад, голодування на воді раз на тиждень і триденне голодування на воді раз на місяць. Багато рекомендацій для очищення організму пропонує тибетська медицина. Зокрема, можна подрібнити 300 г часнику, залити його 400 г спирту і протягом тижня настоювати. Настій потрібно вживати тричі на день. Позбутись атеросклерозу допомагає петрушка, горобина звичайна, глід, цибуля, чистотіл, а також меліса. Вживання активованого вугілля, яке добре взаємодіє з молекулами холестерину, впродовж місяця знизить рівень холестерину в крові на 30–40 відсотків.
З-поміж хворих на атеросклероз переважають люди з надмірною масою тіла. Отже, потрібно її нормалізувати якомога швидше.
Я не радила б займатись самолікуванням: звертайтесь до невролога, який поставить правильний діагноз, визначить курс лікування, перед цим призначивши відповідні обстеження і консультації.

Інтерв’ю провів Сергій ЗЯТЬЄВ
також у паперовій версії читайте:
  • КОЛИ ТЕЛЕВІЗОР ТРЕТІЙ ЗАЙВИЙ
  • ЯКЩО ЗАКЛАЛО НІС...