БЕЗПЕКА

МУСКУЛИ ВАРТИ Й СТРАХИ ОБИВАТЕЛЯ
Виставковий центр «Київ-Експо-Плаза» в листопаді проводив 14-ту міжнародну виставку «Безпека-2009». Організатори назвали її всеосяжною, і з ними можна погодитись. Свої досягнення продемонстрували близько 200 установ, підприємств та компаній з України, Росії, Білорусі, Німеччини, Франції, Угорщини, Польщі, Фінляндії, Італії... Багато фірм, які працюють у сфері безпеки, транснаціональні.

Свої стенди мали науково-дослідні установи МВС і Служби безпеки, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації, конструкторсько-технологічний центр Міністерства оборони, а також недержавні служби безпеки України. З першого погляду помітно, що діло поставлено на солідну основу. Залишається дивуватися, чому при такій солідній базі громадяни України живуть в умовах постійного страху, а сусідка кожен вечір супроводжує дочку з роботи.
Був навіть конкурс красунь «Miss Security Ukraine-2009». Приємно дивитися на міцних «ангелів безпеки», які швидко й професійно можуть скрутити шию порушникам правопорядку. Після перегляду виставки охочим до чужого добра (безперечно, вони виставку поза увагою не залишили) прийдеться задуматись над сенсом життя. Більшість відвідувачів залишала виставку з почуттям, що кримінал в Україні втрачає силу під беззаперечним тиском правоохоронних органів та служб. Можна сподіватися, що під час проведення «Євро-2012» найменше правопорушення буде негайно припинене.

Нано підставляє плече
Безпеку громадян України, хоч і не в однаковій мірі, забезпечують вельми солідні українські та зарубіжні фірми та організації. Цікаво познайомитися з експозицією Національної академії наук. Її інститути проводять фундаментальні дослідження, без яких неможливо створити елементну базу систем безпеки. Напівпровідники та монокристали, захист від корозії, нанотехнології, специфічні теми — все поставлено на службу і знаходить застосування в розробках українських підприємств. Звичайно, ці розробки буде використано і в інших галузях, наприклад у медицині. Зокрема, розроблено прилад та методику спектральної діагностики внутрішніх оболонок ока, який кращий за німецький «Цейс».
Тепловізори Інституту фізики надпровідників використовують і в медицині, і при контролі підземних трубопроводів. А в криміналістиці їх можна використати при пошуку зловмисників у темряві. По термосліду можна визначити, наприклад, коли було виключено двигун автомобіля або коли він рушив з місця стоянки.
Безпека — це і наука, і високі технології, і міжнародне співробітництво. Спеціалісти, які працюють у цій індустрії, досвідчені та добре обізнані зі станом справ у своїй сфері. Цьому сприяють і спеціалізовані видання.
Солідний журнал «Сети и бизнес» статті українською мовою ще не друкує, але початок зроблено. В ньому вміщена стаття «Пригоди мегатрейдівських козаків у дніпровських плавнях». Це про «1-й міжнародний ІТ-чемпіонат з риболовлі (ІТ — то інформаційні технології.
У спеціалізованому журналі для інженерів-електроніків «CHIP» частину статей та майже всі рекламні матеріали надруковано українською. Виходить, що інженери-електроніки зі своїми чіпами та схемами повертаються до рідної мови, тоді як політики продовжують нагнітання обстановки, бо вони «думають на російській». Мабуть, не безплатно «думають»!
Помітно, що хто хоче — той працює, використовуючи іноді й англійські або німецькі спеціальні терміни як доповнення до російських чи українських. Все вирішує економічна доцільність, а не емоції.
У виставці брали участь як великі промислові транснаціональні об`єднання, так і зовсім маленькі приватні підприємства. Вам потрібне аналітичне дослідження — звертайтесь до спеціальної фірми. А штемпелі, печатки, таблички можете купити у приватного підприємства. Якщо на комп’ютері опрацьовуєте цілком таємні або «чутливі» документи, то від чужих зазіхань його захистить інше мале підприємство.
Багато фірм вирішує проблеми в комплексі. Наприклад, до системи безпеки «Каштан» входять домофони, відеоспостереження, аудіо- та відеодомофонні системи, електромеханічні, електромагнітні кодові замки та клавіатури, відеокамери з трансфокатором, які можуть стати в пригоді, щоб роздивитися обличчя підозрілої особи великим планом.
Фірма «Сапсан» пропонує системи безпеки, в яких використовують відеокамери «Мікродіджітал» 52 типів та 3 роботизовані швидкісні змінні об’єктиви. Саме такі системи установити б на перехрестях доріг у сільській місцевості, де кримінал вільно розгулює на автомобілях та мотоциклах, обкрадаючи беззахисних селян! Спостереження можна накопичувати, і при надходженні заяви в міліцію про крадіжку або інші протиправні дії переглянути записи. Спеціалісти розробили такі системи, а тепер справа за владою на місцях. Ціни на такі системи спостереження та фіксації не захмарні. Їх не використовують, бо, певно, не зацікавлені.
Коли вже зовсім скрутно, то термінової допомоги можна чекати від компанії «Стелс». Досить купити картку, а потім в разі виникнення проблеми описати її. Натреновані хлопці та дівчата з’являться, немов з-під землі. Можуть прибути і на білому або камуфльованому бронетранспортері з малюнком розгніваного сірого вовка. Бронетранспортери потрібні, бо ними можна зупинити і вантажівку. А взагалі, він задуманий для всякого випадку під час «Євро-2012». Мабуть, поїздка на українському бронетранспортері буде чимось особливим для зарубіжних VIP, для яких уже приготовані також броньовані «Мерседеси» та інші престижні автомобілі.

Криміналу не позаздриш...
Шестисотий «Мерседес» зможе витримати вибух зразу двох ручних гранат. Його максимальна швидкість — 250 км/год або й більше, якщо відключити обмеження електронікою. Важить цей монстр 2690 кг. Навіть прострелені колеса мають аварійний хід 50 км на швидкості 80 км/г. Автомобіль обладнаний системою перевірки на вибухівку, має протипожежну систему моторного відсіку та нижньої частини кузова. За це чудо автомобільної техніки досить заплатити 430 або 630 тис. євро.
Пересічні громадяни для захисту своїх автомобілів та іншого майна можуть скористатися унікальною системою «Крімі-Стоп». В ній використовується маркування мікрочастинками та мікрочіпами з нанотехнології. До складу маркування входить нікель, тому змити точки не вдасться, тим більше що їх наносять до півтори тисячі. Можна приліпити спеціальну наклейку, щоб великодушно попередити зловмисників, що на автомобіль та його агрегати нанесено наномаркування. Про це на виставці не розповідали, але відомо, що замаркований у такий спосіб автомобіль сам зможе сповістити про своє місцезнаходження. Наприклад, раденькі зловмисники проїжджають біля непримітної опори вуличного освітлення зі спеціальним пристроєм, до якого входить ультрафіолетовий випромінювач для виявлення промаркованих об’єктів. Він зчитує інформацію і передає сигнал тривоги. Далі — справа техніки. У принципі, той же пристрій здатний заблокувати двері та вимкнути двигун. У крадіїв буде трохи часу подумати про свій поганий вчинок у комфорті та теплі, поки міцні хлопці візьмуть їх «під біленькі ручки».
Багато техніки для систем безпеки українські фірми купують у зарубіжних країнах. Мабуть, сьогодні цьому є виправдання. Але дивує, що з-за кордону до нас привозять навіть кусачки чи плоскогубці. Або прості дверні замки та пластикові деталі для прокладки проводів та кабелів електричних мереж. Де ж регулююча роль Міністерства промислової політики? Невже українці вже не можуть виробляти навіть прості металеві вироби? ВОНА (ВІН, ВОНИ) ПРАЦЮЮТЬ?
Тому слід віддати належне українським підприємствам, які зберегли та примножили свій науково-технічний потенціал. Наприклад, СКБ «Електронмаш» з Чернівців демонструвало свою протипожежну автоматику та сигналізацію. В проспекті названо 77 виробів, що зовсім немало для невеликого підприємства. Доступні ціни, гарний вигляд, надійність продукції викликають повагу до організації. Цікаво, що рекламний проспект цієї фірми на російській мові, бо надходить багато замовлень з Росії.
На протилежній стороні України, в Харкові, також не сидять, чекаючи невідомо чого. Фірма Detectix випускає пожежні сигналізатори з мікроконтролерами та імпульсні джерела безперервного енергопостачання. ВАТ «Завод «Індекс» випускає обладнання для обробки поштових відправлень. Попитом користується, наприклад, електронна маркувальна машина.
У Полтаві фірма «Явір» не тільки займається охороною об’єктів, а ще й заснувала готель, в якому гості міста почувають себе, немов у Бога за пазухою. Автомобіль можна залишити на автостоянці з упевненістю, що там до нього зловмисники навіть не подумають підійти.
Київська фірма «Алай» проектує та випускає вироби для монтажу охоронних та протипожежних систем. Вона має представництва в Одесі, Львові, Ужгороді, Здолбунові, Харкові та Запоріжжі. Помітно, що ділова активність найвища в Києві. Саме київські фірми відіграють найважливішу роль у зв’язках із зарубіжними країнами, в результаті чого передовий досвід стає доступним для українських проектувальників та інженерів.
А що робити людям з глибинки? Пам`ятати, що часто грандіозний бізнес в Америці розпочинався з гаража. Подивіться на комп’ютер чи лазерний принтер марки «НР» і згадайте Уільяма Хьюлітта та Девіда Паккарда. Це їхній гараж став пам’ятником. Тож головне не сидіти, чогось чекаючи.
Фірма «Альтоніка» зі свого пульта забезпечує радіоохорону автомобільного транспорту за 100 км від Києва. Помітно, що дорожній бандитизм в Україні пішов на спад, вантажівки безпечно їздять і вдень, і вночі.
Запорізька фірма «Пронан» використовує систему контролю транспорту «Глобус». Для цього на автомобіль встановлюється комплект апаратури глобального визначення місцезнаходження GPS/GRPS. Передача даних про рух автомобіля з цінним вантажем виконується через Інтернет. Оператор фірми завжди знає, де в даний момент знаходиться автомобіль, з якою швидкістю рухається. Сигнали тривоги про несанкціоноване втручання або відкриття вантажного відсіку передаються автоматично. Плата за використання системи невелика. Захист та покарання гарантуються швидкими діями охоронців. А ще в цій системі повинен бути вертоліт.
Запорізька «Пронан» — то ще й техніка контршпигунства, аудіо- та відеозапису. Її спеціалісти можуть швиденько знайти канали, якими «перетікає» в небажаному напрямку важлива інформація. Локатори та аудіорегістратори, мікрофони та диктофони, пошукові прилади — це все «Пронан».
Захист та безпека — не пусті слова. Тут діло поставлено широко і на надійну основу. Розроблено державні нормативно-методичні документи, перелік яких займає вісім сторінок друкованого тексту. Слова: «Ви примножуєте, а ми — охороняємо!» зовсім не пусті.

Володимир РЕПАЛО
також у паперовій версії читайте:
  • ПЛЮСИ ОЧЕВИДНІ. ПОГОВОРИМО ПРО МІНУСИ