УКРАЇНА І СВІТ

НАТО ВИХОДИТЬ З АФГАНСЬКОГО «ПОЛОНУ»
Генеральна Асамблея ООН визнала «вільними і справедливими президентські вибори в Афганістані», переможцем яких став Хамід Карзай. 19 листопада 2009 року в Кабулі відбулася його інавгурація на другий президентський термін.

Напередодні цієї події президент США Барак Обама завершив консультації щодо можливої зміни стратегії в Афганістані. Стало відомо, що американський президент не має наміру збільшувати американський військовий контингент, який зараз нараховує 40 тисяч солдатів. Основним завданням контингенту НАТО в Афганістані вкотре визнано підготовку власної афганської армії, яка має нести головну відповідальність за стан безпеки в країні.
Водночас від Хаміда Карзая зажадали реальної боротьби з корупцією, яка процвітає в місцевих органах влади. Правда, у зв’язку з цим послідовною американську стратегію навряд чи можна назвати, адже Центральному розвідувальному управлінню США на підкуп талібів найближчим часом буде виділено понад мільярд доларів. Отже, основною військовою стратегією стає підкуп через старійшин афганських племен учасників руху талібан. Нагальним завданням визнано також урізноманітнення афганської економіки. Адже досі головним експортним товаром Кабулу залишаються наркотики. За цих обставин ледь не як сенсаційною було сприйнято інформацію про те, що Афганістан цього року експортував до Індії аж 75 тонн яблук.
Зрозуміло, що «прибутків» від такої торгівлі не вистачає на нагальні потреби населення країни. Тому Японія запропонувала США замість військової участі надання своєї фінансової допомоги Афганістану. Водночас афганська проблема дедалі частіше вривається у внутрішньополітичний порядок денний європейських країн — членів НАТО. Британському прем’єр-міністру Гордону Брауну довелося перепросити матір солдата, який загинув у Афганістані, за лист співчуття з власноручними граматичними помилками. У свою чергу новопризначений міністр оборони ФРН Карл-Теодор цу Гуттенберг закликав німецьке суспільство до відкритої дискусії щодо доцільності негайного виведення контингенту бундесверу з Афганістану. Реагуючи на ці тенденції, Генеральний секретар НАТО Андерс Фог-Расмуссен заявив, що впродовж 2010 року Північноатлантичний альянс передасть відповідальність за безпеку самим афганцям і не виконуватиме в цій країні роль окупаційних військ. Якщо це дійсно відбудеться, НАТО нарешті спроможеться вийти з афганського полону з відносно невеликими втратами своєї репутації. Принаймні здається, що еліти країн НАТО до цього історичного рішення вже дозріли.
також у паперовій версії читайте:
  • РОСІЯ ШУКАЄ ПОРОЗУМІННЯ З ЄС
  • ПОТРІБНА СПІВПРАЦЯ
  • ІРАК ГОТУЄТЬСЯ ДО ВИБОРІВ
  • ЮВІЛЕЙНИЙ САМІТ