СПОРТ

ПЕРЕМОГА АНТИФУТБОЛУ
Збірна України не їде до Південної Африки на чемпіонат світу з футболу. За 180 хвилин протистояння з національною командою Греції підопічні Олексія Михайличенка не спромоглися забити у ворота Александроса Цорваса жодного м'яча, натомість чемпіони Європи 2004 року в першому таймі матчу-відповіді відзначилися голом, якому судилося стати вирішальним.

Прийнято стверджувати, що батьків багато у перемоги, а от у програші звинувачують насамперед тренера. Здається, поразка «синьо-жовтих» від нащадків еллінів теж має багато співавторів. Не варто знімати відповідальності з Олексія Михайличенка, та це не він змарнував слушні нагоди в Афінах. Гол на виїзді, як показала в протистоянні з росіянами збірна Словенії, цілком може стати вирішальним. Олег Гусєв, Андрій Шевченко, Артем Мілевський чи Ярослав Ракицький на стадіоні «Спірос Луїс» могли забити м'яч, який враховувався б за два.
Не тренер вирішив провести матч у Донецьку, де збірна України ще жодного разу не здобувала потрібного результату і де для вболівальників потрібно спеціально друкувати текст зі словами Національного гімну.
Не Михайличенко встановив захмарні ціни на квитки в зустрічі, у якій підтримка «дванадцятого гравця» була збірній потрібна, як повітря. Права на реалізацію перепусток на матч у столиці Донбасу Федерація футболу України делегувала компанії «Україна футбол інтернешнл», в якій порахували, що 200, 400, 600 і 800 гривень за квиток на звичайнісінькі вболівальницькі місця — це нормальна ціна. Таким чином, нездари-маркетологи обікрали збірну України більш як на 20 тисяч прихильників — саме стільки місць виявилися порожніми.
Для порівняння: за 350–370 гривень на матчах «Шахтаря» в чемпіонаті України і Лізі Європи можна отримати обслуговування за класом Silver Premium, що передбачає не тільки центральні місця на «Донбас Арені», а ще й включені у вартість квитка їжу і напої в «Срібному барі» до, в перерві і після матчу. Оплата в розмірі 650–700 гривень дає право на обслуговування за класом Gold, є також категорії Platinum і Diamond.
Після першого поєдинку в Афінах прихильники збірної України продовжували вважати наших футболістів фаворитами. Для цього були підстави — в зустрічі, що завершилася внічию 0:0, було обмаль небезпечних моментів, та «синьо-жовті» створили небезпек аж ніяк не менше, ніж їхні опоненти.
Суботній поєдинок збірна України провела в такому складі: П'ятов, Ракицький, Кучер, Тимощук, Шевченко, Гусєв, Мілевський, Хачеріді, Кобін, Михалик, Ротань.
Німецький наставник греків Отто Рехагель довірив таким виконавцям: Цорвас, Вінтра, Спіропулос, Папастопулос, Кірьякос, Морас, Кацураніс, Карагуніс, Салпінгідіс, Самарас, Гекас.
Безбарвна гра, в якій ставилося завдання насамперед не пропустити, яскраво продемонструвала, що насправді обом суперникам нема чого робити на чемпіонаті світу. Контрастом на цьому тлі були інші суботні поєдинки, в яких опоненти в атаці шукали своє щастя.
Збірна України — досить дивний персонаж на європейській футбольній арені. Коли Шевченко і компанія зустрічаються з англійцями чи хорватами, то і гра наших співвітчизників здається осмисленою. Коли ж доходить до команд Казахстану, Білорусі чи Греції, смисл кудись зникає і розпочинається важка робота, знущання з уболівальників. Власне, на стадії плей-оф команда Михайличенка зустрілася зі своєю копією.
Порівняно з першим матчем в Афінах у протистоянні на «Донбас Арені» Олексій Михайличенко замінив обох флангових півзахисників, замість Ротаня і Гусєва зіграли Ярмоленко і Шевченко, а Алієв підсилив центр атаки. Отто Рехагель не став винаходити велосипед і вирішив зіграти від оборони, випустивши п'ять захисників, склад греків набув такого вигляду: Цорвас, Спіропулос, Вінтра, Кіріакос, Морас, Папастопулос, Самарас, Карагуніс, Кацураніс, Харістеас, Салпінгідіс. На лаві для запасних залишився головний герой відбірного циклу Гекас.
Уже на стартових хвилинах українці мали забивати, та Шевченко свої нагоди змарнував. Після цього на кожний випад господарів гості відповідали своїм небезпечним моментом, та півгодини гри минули без забитих м'ячів.
А от на 31-й хвилині греки забили єдиний гол на два матчі двох збірних. Самарас, ледь перейшовши центральну лінію поля, чітко відпасував між Хачеріді і Кучером на Салпінгідіса, який залишив почесний ескорт захисників позаду, вийшов на побачення з П'ятовим і впевнено переграв воротаря.
Після цього українцям під акомпанемент набридливого листопадового дощу треба було забивати двічі, натомість гості отримали можливість грати в улюбленій манері. Більш як година ігрового часу не принесла жодної надії, і в Донецьку в середу тріумфували греки, які тепер зіграють на полях Південноафриканської республіки.
Своїм старшим колегам приклад гри з рівним суперником показала минулої п'ятниці молодіжна збірна України. Підопічні Павла Яковенка в рамках відбірного турніру чемпіонату Європи 2011 року на виїзді зустрічалися з бельгійськими ровесниками. Дубль Олега Голодюка і надійна гра в захисті дозволили виграти з рахунком 2:0 і на кілька днів одноосібно очолити турнірну таблицю восьмої групи. У вівторок молодіжна збірна Франції у Реймсі на доданих арбітром хвилинах дотисла словенців (1:0), тепер в активі українців і французів по три перемоги і дві нічиї з ідентичними показниками забитих і пропущених м'ячів — 8:3. На цьому етапі відбору українцям залишилося провести три поєдинки: 29 травня 2010 року на виїзді проти мальтійців, 3 і 7 вересня — вдома проти французів і словенців.

Антон ШУЛЬГА
також у паперовій версії читайте:
  • АНРІ ПОЗИЧИВ РУКУ МАРАДОНИ