БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!

ТАНЦЮВАЛЬНА ТЕРАПІЯ
Людина молода, поки танцює. З давніх-давен в танці вбачали набагато більше, ніж пересування під звуки музики. У багатьох народів рух під час танцю втілює історії про кохання, страждання, життя і навіть смерть. Та найголовніше те, що танці приносять величезне задоволення, насолоду.

У деяких народів танок вважається головним засобом лікування багатьох захворювань. І хворі після танцювального лікування часто одужують. Цілющі властивості танцю давно використовують у медицині США. Американські вчені створили танцювальну терапію. А після організації Американської асоціації танцювальної терапії лікування танцями набуло офіційного визнання.
Вперше про танцювальну терапію я почула на міжнародній конференції «Подаруймо один одному здоров'я». Яким було здивування майже всіх присутніх у залі після того, як ведучий конференції повідомив, що всі три дні будуть присвячені... танцям.
Безперечно, не знайдеться людини, котра не танцювала б хоч раз у житті. А яке ж ми отримуємо полегшення, розслаблення, радість і, як виявляється, ще й оздоровлення після того, коли потанцюємо.

Рух — це життя
Заняття танцями чудово розвивають координацію руху. А рух взагалі допомагає інтенсивному скороченню м'язів для більшого перекачування крові серцем, судинами, що й створює умови для поліпшення кровообігу в усьому тілі. Танці розвивають дихальну систему. Вони реально допомагають позбутися застудних захворювань, бронхіту і полегшують страждання від астматичних нападів.
Та слід пам'ятати й про те, що кожний танцювальний рух викликає певну реакцію нашого мозку. Людям із підвищеною нервовою збуджуваністю допоможуть повільні, послаблюючі рухи під час танцю. Однак для того, щоб танок набув справді лікувального характеру, необхідно індивідуально для кожного підібрати ритм, рух і музику.
Танцювальна терапія не завжди вражає красою видовища. Головна її мета — душевне зцілення, вирішення проблем кожного хворого. Спеціаліст із танцювальної терапії має настроїти своїх пацієнтів на боротьбу з недугою.

Хворобам— відставку
Танцювальна терапія особливо важлива для тих, хто веде малорухливий спосіб життя. Якщо довго сидіти і мало рухатись, це може призвести до вагоспазму. Внаслідок цього до кінцівок кров не надходитиме в достатній кількості. Крім того, сидячий стан частіше викликає біль і заніміння в попереку та крижах, звідки і беруть початок усі нерви.
Спеціаліст із танцювальної терапії з 30-річним стажем Хелен Лефко видав книжку «Танцювальна терапія», де наголошує: «Краще танцювати в колі. Якщо ми бачимо поруч із собою обличчя друзів, це допомагає заспокоїтись і розслабитись».
Рухи «лікувальних» танців імітують ті рухи, котрі ми виконуємо щодня — це вмивання, розчісування, одягання тощо. Танцювальна терапія дає навантаження нашим м'язам, зміцнюючи їх. Це вкрай необхідно людям похилого віку, бо в них зникає легкість у рухах і відновити її можна за допомогою лікування танцями та співом. Бо співи досить активно допомагають у роботі судин головного мозку, швидко розширюючи їх. Що й позбавляє від головного болю і покращує пам'ять.

Зустрінемося в Гідропарку
У Київському гідропарку є танцювальний майданчик для одиноких людей. Якось я підійшла до усміхненої пари, яка тільки-но відтанцювала своє коло. Очі в обох випромінювали щастя. На мої запитання Іван Степанович відповів: «За цей танцювальний майданчик ми весь час боролись із владою. Хотіли його відібрати, не розуміючи, що час, проведений на ньому,— єдина радість для нас. Два роки тому померла моя дружина, і я залишився самотнім і безпорадним. У дітей своє життя. Почав хворіти і, чесно кажучи, готувався до смерті. Але одного разу моє життя повністю змінилося. На свято Перемоги пішов до Гідропарку і там випадково зустрів свого інститутського однокурсника. Він привів мене на цей танцювальний майданчик. І я ожив! Помолодів! Там зустрів і свою долю — Марію Гаврилівну. Ми разом з нею привели кількох своїх знайомих до Гідропарку на танці. Я щасливий від того, що рухаюсь, танцюю. Тиск нормалізувався, головні болі зникли, внутрішні органи працюють справно. Життя набуло іншого змісту. Хочеться ще жити! Хочеться співати улюблені пісні, які дарують нам чудовий настрій і радість».
Справді, танцювальний майданчик сприяє другому народженню багатьох людей похилого віку, які були в повному відчаї. Танцювальна терапія та співи стали досить корисним засобом для якісних змін у житті не лише людей похилого віку, а й молодих. Бо співи і танцювальний рух сприяють боротьбі з хворобами, піднімають настрій, що значно продовжує життя, працездатність і життєрадісність.
То ж недаремно молоді люди поодиноко або ж парами почали приходити на майданчик, щоб поспівати, потанцювати разом із усміхненими людьми похилого віку. Багато з них зустріли тут свою половинку і щасливо живуть.

Кілька порад
l Танцювальні рухи можна робити під приємну мелодію одному вдома.
l 10–15 хвилин танцю — і організм оживає, відновлюються сили, покращується кровообіг, з'являється чудовий настрій.
l Танцювати слід у добре провітрюваному приміщенні, але без протягів.
l Якщо танцюєте в парі, то з приємною вам людиною. Адже під час танцю ви обмінюєтесь життєвими силами.
l Частіше робіть рухи потягування вгору, трясіть руками, ногами (як котик), повертаючи тулуб вправо, вліво, м'яко присідайте, робіть повільні, обережні нахили та повороти головою для покращення кровообігу судин головного мозку.

Обіцяли — виконайте!
Зимові свята — чи не найкращий час, щоб перевірити надію танцювальної терапії.
Та шкода, що є лише танцювальний майданчик просто неба. А ось приміщення для проведення зимових танців досі не побудували.
Тож талановиті співаки та танцюристи Гідропарку з великою надією чекали на те, що державні керівні структури відгукнуться і подарують їм радість, збудувавши хоча б невеличке приміщення для оздоровлюючих танців та пісень на цьому майданчику.
У вересні поточного року Київська міська рада видала проект рішення щодо створення клубів дозвілля для пенсіонерів, малозабезпечених та одиноких непрацюючих громадян. Якщо він втілиться в життя, це буде гарним подарунком для киян.

Галина ЛИТВИН
також у паперовій версії читайте:
  • МОЛОКО ПРОТИ ОСТЕОПОРОЗУ
  • ДІЗНАЙТЕСЯ, ЧИ БЕЗПЕЧНИЙ ВАШ МОБІЛЬНИЙ!
  • «ПАРКІНСОНІЗМ» МОЖНА ЗАГАЛЬМУВАТИ
  • ЛІКУЄМОСЯ ВДОМА