КУЛЬТУРА

«АСТОРФЕСТ-2009» У КИЄВІ
Коли чарівниця осінь позолотила листя дерев, у Колонну залу імені Миколи Лисенка Національної філармонії завітав І міжнародний фестиваль музики Астора П’яццолли — «АсторФест-2009. «Осінь у стилі танго». Це — авторський проект керівника струнного квартету НФУ «Капріс-Класік» Леоніли Круглікової.

Квартет понад десять років працює в Національній філармонії, підготував цікаві програми, які з успіхом виконувались у містах України, Франції, Італії, Японії, Швейцарії, Росії, Португалії, країнах Балтії, Білорусі. Великий різноманітний репертуар колективу дає можливість знайти прихильників як серед молоді, так і старшого покоління.
Я зустрілась з пані Леонілою і запитала: як добираєте репертуар, твори яких композиторів привертають Вашу увагу?
— Зустріч із кожним композитором — це як перше побачення, потім знайомство, закоханість і любов,— зазначила музикант.— Ця подорож почалася від Баха до Моцарта, потім Равель і Шостакович, стежка привела до Чайковського і Рахманінова й несподівано виникла любов до музики Астора П’яццолли. Мені здається, що це буде найбільший роман і надовго! Завжди хочеться розгадати таїну композитора, проникнути в його думки, почуття, епоху. Дізнатись про його народження і смерть, про його оточення, друзів, кохання, про те, як народились його твори, про що ця музика. Ось що потрібно мені й слухачам! Ні ноти, ні форма, ні інтонація, хоча це теж надто важливо, але головне — це життя людського духу, який ми як виконавці повинні передати. Малювати звуком внутрішній стан, що в реальному житті ми так мало відчуваємо. Тому слухачі приходять на концерт і, затамувавши подих, чекають занурення в ці переживання, тонкої роботи своєї душі. В цьому сенс нашої діяльності.
— Коли Ви вперше прийшли до творчості Астора П’яццолли?
— Це був 2003 рік. Музика цього аргентинського композитора, його пристрасні фантазії в стилі танго зачарували мене і квартет, ми вирішили створити свою версію музики композитора. Концерт назвали «Танго свободи». Ця ідея захопила наших прихильників. У концерті взяли участь аранжувальник і баяніст В’ячеслав Самофалов, піаніст Юрій Руцинський, ударні — Юрій Хмельов і контрабас Юрій Бербенюк. Крім того, був режисер Сергій Чудовський, дизайнер Юлія Поліщук, продюсер Олексій Кругліков. Проект підтримали спонсори, серед них — національне виробничо-аграрне об’єднання «Массандра». Концерт пройшов з великим успіхом, і ми зрозуміли, що музика Астора П’яццолли хвилює не тільки нас, а й слухачів. Тому продовжили цю роботу. А з нами наш вірний лицар музики В’ячеслав Самофалов. Чудовий музикант, лауреат міжнародних конкурсів, заслужений артист України, композитор, диригент і педагог, а головне, він також захоплений творчістю П’яццолли.
Астор П’яццолла був не тільки композитором, він добре грав на бандонеоні. Це невелика гармоніка, особливо популярна в Аргентині. Вважається, що цей народний інструмент найкраще передає душу аргентинського танго. Цим мистецтвом володіє В’ячеслав Самофалов. Разом ми підготували нову програму «Астор П’яццолла і танго» за підтримки Посольства Аргентинської Республіки в Україні. Прозвучало 12 танго, була поезія Борхеса і Лорки у виконанні заслуженого діяча мистецтв України Світлани Корецької. Нас підтримала шведська фірма «Оriflame». Концерт пройшов з аншлагом. Разом із послом Аргентинської Республіки ми вирішили провести І міжнародний фестиваль музики «АсторФест-2009. «Осінь у стилі танго».
Як не прикро, прекрасні мрії розбивались об жорстку «кризову» дійсність. На щастя, фестиваль відбувся. Два дні панувало танго на сцені Колонної зали НФУ. В концертах узяло участь понад 70 виконавців. З-поміж них — юні лауреати міжнародних конкурсів Андрій і Богдан Топорівські, лауреат багатьох конкурсів гітарист Марко Топчій, скрипаль Ігор Баринін і гітарист Андрій Остапенко. Слухачі мали можливість послухати бандонеон, на якому грав Олександр Мітенєв (Росія — Нідерланди). Разом зі струнним квартетом НФУ «Капріс-Класік» у складі: Тетяна Хоменко, Соломія Горохівська (скрипки), Леоніла Круглікова — альт (керівник) і Євгенія Дячук (віолончель) у фестивалі брав участь Київський квартет саксофоністів НФУ (керівник — заслужений артист України Юрій Василевич), квінтет «Містерія з Луганська» (керівник — заслужений працівник культури України Сергій Пелюк, баян). Звучало танго і на домрі у виконанні Віктора Соломіна. Тамара Малишевська читала поетичне оповідання К. Паустовського «Ручьи, где плещется форель».
Роман із Астором П’яццоллою триватиме: наступна зустріч у березні 2010-го, на день народження композитора.

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • ДЕБЮТИ НЕ БЕЗ ОПТИМІЗМУ
  • НЕВІДОМИЙ ШЕДЕВР РОБЕРТА ШУМАНА