КРИМІНАЛ

БАНКИ І ПРОКУРАТУРА
Нещодавно Генеральна прокуратура України поінформувала громадськість про свою роботу з наведення ладу в банківській сфері. Для цього, як відомо, там створено міжвідомчу робочу групу на чолі з заступником Генпрокурора Тетяною Корняковою, до складу якої увійшли представники ГПУ, Національного банку, Державної податкової адміністрації, СБУ, МВС і Мін'юсту. А ще представників банків, стосовно яких проводяться заходи щодо їхньої націоналізації, а саме віце-президента ВАТ «Комерційний банк «Надра» та радника тимчасового адміністратора ТОВ «Укрпромбанк».

До речі, прокурорам областей доручено взяти на особистий контроль розгляд заяв адміністрацій цих двох фінансових установ і забезпечити всебічність реагування на викладені у цих заявах факти порушення закону. На місця також передано перелік недобросовісних позичальників.
Нині усім зрозуміло, що головною причиною банкрутства було розкрадання грошей банків їхніми службовцями, які самі собі (або через підставних осіб) видавали величезні кредити без будь-якого наміру їх повертати. Проте очевидне ще не означає визнане у законному порядку. Так, постанови про порушення кримінальної справи щодо колишнього керівника ВАТ КБ «Надра» і керівників низки приватних фірм, котрі привласнили майже 400 млн грн, були оскаржені в суді. Генеральна прокуратура взяла участь у розгляді цих справ, і в результаті судових засідань постанови залишено у силі. Зокрема, Печерським районним судом м. Києва закрито провадження у справі за скаргою службових осіб однієї такої фірми-позичальника під назвою «Найт» на нібито незаконність порушення кримінальної справи.
Усього протягом поточного року прокурорами у банківській сфері порушено понад тисячу кримінальних справ, із яких 319 безпосередньо щодо службовців банків. Уже розслідувано і відправлено до суду 685 кримінальних справ цієї категорії, з них 199 — проти посадовців банків. На усунення порушень у банківській системі прокурорами внесено більш ніж 300 документів реагування, за розглядом яких 133 посадові особи притягнуто до відповідальності, відшкодовано 31,3 млн. гривень.
Утім, порушувати кримінальні справи — це не головне завдання прокуратури. Її важливіша функція — нагляд за належною роботою оперативних підрозділів МВС, СБУ та податкової міліції. Приміром, у 2009 році до органів внутрішніх справ надійшло понад 8,5 тисячі заяв і повідомлень про злочини, скоєні у банківській сфері. Зазвичай їхній зміст полягав у тому, що позичальник не виконує свої кредитні зобов'язання. Однак лише за кожною третьою такою заявою порушено кримінальну справу.
Не секрет, що правоохоронці, не бажаючи мати клопіт, нерідко без докорів сумління пишуть, ніби склад злочину відсутній. Але й прокуратура не дрімає: після перевірок прокурорами скасовано 236 постанов про відмову у порушенні кримінальної справи. За ними водночас порушили кримінальні справи, і за результатами розслідування кожну четверту з них передали до суду.
Ще більше «відмовних» постанов, а саме 727, скасували і повернули міліції для додаткових перевірок. Унаслідок цього слідчі порушили ще 34 кримінальні справи. А за допущені порушення закону за прокурорського втручання притягнуто до дисциплінарної відповідальності 163 працівники міліції.
Щодо проблемного «Укрпромбанку», то протягом нинішнього року у провадженні органів внутрішніх справ перебувала 31 кримінальна справа, пов'язана з його діяльністю, причому 21 справу відправили до суду з обвинувальним висновком. Установлено, що зловмисниками заподіяно збитків на суму 2,3 млн грн, які під час слідства не відшкодовано.
За банком «Надра» — 122 кримінальні справи, з яких 63 відправлено до суду з обвинувальним висновком. У ситуації, пов'язаній з ним, спричинено збитків на суму понад 3,3 млн грн, із яких відшкодовано маленьку дещицю — аж 256 тис. грн.
Наразі прокурори беруть участь у справах за позовами ВАТ КБ «Надра» до низки комерційних структур. Так, лише прокуратурою Києва в інтересах цього банку зроблено вступ до розгляду 14 справ. Загальна сума заборгованості перед цим банком у названих справах становить більш ніж 157 млн грн.
Нинішнього року в інтересах держави в особі банківських установ судами задоволено понад 800 позовів прокурорів на загальну суму майже 120 млн грн. На розгляді у судах перебуває ще 615 позовних справ із позичальників 170 млн грн заборгованості за кредитними договорами. Є й певні результати. Зокрема, завдяки зусиллям Генпрокуратури України фірма «Центрбудінвест» погасила кредитну заборгованість перед банком «Надра» в сумі 4,6 млн. грн.
У наглядового відомства країни є певні претензії й до українського уряду. Прокуратурою перевіряється законність виділення ним 37 мільйонів гривень сумському акціонерному товариству «Селмі», яке, за наявною інформацією, підконтрольне Федеральному агентству з атомної енергетики Російської Федерації. Цей випадок має пряме відношення до банківської сфери, бо ці кошти бюджетом України планувалося спрямувати на поповнення статутного фонду державних ощадного та експортно-імпортного банків. Нині з Кабінету Міністрів витребувано всі погоджувальні документи, які стали підставою для затвердження цього урядового акта.
Під час проведеної роботи гостро постала проблема, пов'язана з банківською таємницею. Існуюча система її охорони надто перешкоджає своєчасно і повно перевіряти банківські установи та їхніх клієнтів. Крім того, вона не дає можливості проводити у стислі терміни досудове слідство за фактами злочинів у банківській системі. Для її вирішення потрібно, на думку Генпрокурора Олександра Медведька, внести поправки до низки законів, зокрема «Про банки і банківську діяльність», а також про міліцію, прокуратуру, СБУ та до Кримінально-процесуального кодексу. Для користі справи варто юридично закріпити те, що до банківської таємниці не належать факти порушень, встановлені у ході інспекційних перевірок, проведених Національним банком України. Банківська таємниця не повинна також поширюватися на невиконані зобов'язання банків та їхніх клієнтів.

Юрій КОТНЮК
також у паперовій версії читайте:
  • ПІД СЛІДСТВОМ — НОВИЙ МОЙСЕЙ
  • ХРОНІКА ПРИГОД