УКРАЇНА І СВІТ

ВІДДАЛЕННЯ ЯПОНІЇ
Один із високопоставлених американських дипломатів, який займається Азією, заявив газеті «Вашингтон пост», що «нині найважче не з Китаєм, а найважче з Японією». Політики правлячої у Японії вже півтора місяця Демократичної партії ще під час виборчої кампанії, у якій їм пощастило усунути від влади лібералів (вони правили понад півстоліття), декларували зміну відносин зі США, щоб вони «стали рівнішими». Відразу після приходу до влади свого кабінету прем'єр-міністр Юкіо Хатояма пообіцяв переглянути договори зі Сполученими Штатами про бази на острові Окінава.

Американці вважають Окінаву «незатоплюваним авіаносцем» і розмістили там свої бази. Одна з них під містом Футенма кілька десятиліть викликала особливо наполегливі протести японців. У 2006 році Вашингтон і Токіо постановили, що вісім тисяч морських піхотинців переведуть на американський острів Гуам, а аеродром — до іншої, менш заселеної частини Окінави. Але тепер новий уряд у Токіо запропонував перенести летовище за межі Окінави.
Нещодавно у Токіо перебував із візитом міністр оборони США Роберт Гейтс. Він відмовився від спільного обіду з міністром оборони Японії, а прем'єрові Хатоямі сказав, щоб той нарешті «зрушив із місця» й підтримав старий договір. На це міністр закордонних справ Японії відповів: «Не будемо діяти так, як нам говорить Вашингтон». Сам Хатояма підтвердив, що факт приїзду Гейтса «не означає, що тепер треба ухвалювати всі рішення».
«Уперше за багато десятиліть Японія бунтує проти США. Відносини Японії зі США опинились під загрозою»,— заявив агентству АФП аналітик із Токіо Мінору Моріта.
Тверда поведінка нового уряду багатьом у Японії подобається, проте деякі вважають, що це — дешевий популізм і Хатояма хоче здобути політичну популярність, тому ставить під загрозу стратегічні інтереси країни.
Новий уряд Японії, очевидно, хоче послабити залежність від Америки. Кілька днів тому він разом із Китаєм підтримав ідею створення східноазіатської спільноти, у чому спостерігачі побачили прагнення «обірвати пуповину», яка з'єднує регіон зі Сполученими Штатами.
Гейтс поїхав із Токіо з порожніми руками, але після нього відразу з'явився начальник штабу збройних сил США адмірал Майкл Мюллен. Міністр закордонних справ Японії цього разу пом'якшив позицію свого уряду, але тільки трохи, бо сказав, що свій аеродром США можуть залишити на Окінаві, але він мусить об'єднатись з іншою американською базою Кадена. Проте це також не відповідає задумам Вашингтона, який хоче, згідно з договором від 2006 року, будувати нову базу.

Петро ПЕТРІВ
також у паперовій версії читайте:
  • ХТО ДАСТЬ НА АФГАНІСТАН?
  • СКЛАДНИЙ ВИБІР