СПОРТ

ЗОРЯНИЙ ЧАС ДЕВІДА ХЕЯ
Англієць Девід Хей — новий чемпіон світу у надважкій вазі за версією WBA. У поєдинку, який минулої суботи відбувся в Ганновері, він за роздільним рішенням суддів переміг росіянина Миколу Валуєва за підсумком усіх дванадцяти раундів. Рахунок суддівських записок — 114:114, 112:116, 112:116.

Росіянин зазнав своєї другої поразки, при цьому він показав не найгірший бокс у своїй кар’єрі і візуально виглядав не гірше свого суперника. А Хей, хоча й поводився протягом більшої частини бою так, нібито він є чемпіоном, а Валуєв претендентом, здобув перемогу лише за рішенням рефері.
Обидва боксери розпочали бій з розвідки, явно не намагаючись форсувати подій. За три хвилини бійці не провели жодного чистого удару, однак чітко продемонстрували свою тактику. Валуєв був готовий проводити бій від оборони, приймаючи більшу частину ударів на себе та викидаючи швидкий джеб. Хей же намагався дістати суперника одиночними або подвійними боковими, діючи на швидких контратаках та з миттєвим відходом від Валуєва. З перших хвилин британець (і це попри різницю в зрості на більш ніж 20 сантиметрів) обрав відкриту стійку, рідко піднімаючи руки до обличчя. Увесь бій дуже помітною була різниця у швидкості — Хей встигав не тільки «жалити» боковими та інколи й двійками, а й спокійно ухилятися від атак Валуєва. Ця швидкість реакції британця призвела до того, що перший раз росіянин чисто влучив у суперника лише у п’ятому раунді. А вперше боксери по-справжньому обмінялися ударами на останніх секундах шостого раунду. Протягом усіх наступних раундів Хей нарощував перевагу та збільшував кількість серійних атак. Англієць проводив як мінімум по два чисті удари в голову суперника за кожну трихвилинку. На дванадцятий раунд Валуєв вийшов накручений тренером Олександром Зіміним, який наказав боксеру просто навалюватися на суперника. Половину раунду Хей відходив від атак Валуєва, а потім вибухнув чудовою серією, яка фактично змусила росіянина стати статистом. Однак Хей, який за звичкою відійшов назад, не встиг добити суперника.

Микола Валуєв:
— За великим рахунком, Хей нічого не показав, крім двох-трьох ударів, які він провів на останніх секундах дванадцятого раунду. Але судді винесли рішення, яке вважали правильним. У мене немає до них жодних питань. Мій суперник обрав правильну і розумну тактику, але вона не робить честі. Це навряд чи було схоже на бокс. Я просто втомився бігати за ним по рингу. Це був не двобій, а марафон.

Девід Хей:
— До бою багато хто говорив, що я збожеволів, оскільки прагну битися проти гіганта. У Валуєва найміцніше підборіддя в історії боксу. Він витримав стільки моїх ударів! Я планую зібрати всі пояси в надважкій вазі. Річ у тім, що на бій з Валуєвим у мене був дуже гарний контракт. А якби я спочатку зустрівся з Віталієм Кличком, то навряд чи справа дійшла б до поєдинку з Миколою, оскільки запропонований братами контракт був просто кабальний. Але наступний двобій я зобов’язаний провести з Джоном Руїзом.
Чемпіон світу за версією WBC у суперважкій вазі українець Віталій Кличко так прокоментував підсумки поєдинку Валуєв — Хей. «До цього Валуєв боксував з Холіфілдом і Руїзом,— нагадав він.— Ці боксери мали перевагу, але судді все одно віддавали перемогу Валуєву. Зараз вони присудили виграш Хею. Думаю, це об’єктивно. Хей був кращий. Всі бачили, що в нього було більше влучних атак. Валуєв, крім рідкісних випадів, нічого не зміг зробити. Перед боєм я говорив: у Валуєва немає швидкості, щоб виграти в Хея, а в Хея немає сили удару, щоб нокаутувати Валуєва. Тому нічого дивного, що британський боксер вийшов переможцем за очками». «Якби мене запитали, з ким із них мені краще провести об’єднувальний бій, я б однозначно вибрав Валуєва,— продовжив Віталій.— Цей персонаж підходить для об’єднавчого поєдинку. Думаю, тепер апетити промоутерів Валуєва будуть меншими. У майбутньому я не проти запропонувати Валуєву боксувати зі мною за пояс чемпіона світу за версією WBС. Однак, на жаль, Валуєв не сам обирає продовження своєї кар’єри. За нього це роблять Вілфрід Зауерланд і Дон Кінг. У будь-якому разі поки мені потрібно перемогти 12 грудня Кевіна Джонсона. Не варто забігати наперед». Також Віталій Кличко висловив упевненість у тому, що він зможе нокаутувати і новоспеченого чемпіона світу Девіда Хея. «Я готовий поборотися з ним у будь-який час, і я нокаутую його. Я готовий показати всім, що є найсильнішим у світі»,— зазначив Кличко.
також у паперовій версії читайте:
  • ГРИП — НЕ ПРОБЛЕМА
  • ДОНЕЦЬКИЙ ПІВФІНАЛ
  • «ШАХТАР» ЗІГРАЄ З БОЛГАРАМИ
  • ФУТБОЛЬНА «ЕНЕЇДА»
  • ОЛІМПІАДА-2020 в ПАР?
  • САФІН НА ПЕНСІЇ