ЛЮДИНА І ПРАВО

АЛЬТЕРНАТИВНІ ВИДИ ПОКАРАННЯ
Нині в українських тюрмах перебуває 146,5 тисячі ув'язнених. Цю цифру можна значно зменшити, запровадивши пробацію — вид засудження, за якого особу не позбавляють волі і вона протягом визначеного судом терміну перебуває під наглядом спеціальних органів.

ЗДАТНІ ПЕРЕТВОРИТИ ЗЛОЧИНЦІВ НА ВІДПОВІДАЛЬНИХ ГРОМАДЯН
Державницька функція
Як свідчить міжнародна практика, альтернативні покарання за неважкі злочини є ефективнішими, ніж традиційні. Ізоляція від суспільства спричиняє деградацію особистості, втрату соціальних зв'язків, професійних і трудових навичок, досить часто — здоров'я.
Створення служби пробації передбачено концепцією реформування кримінально-виконавчої служби до 2017 року. До слова, в Україні є певна практика із запровадження альтернативних покарань. Зокрема, у місті Южному Одеської області такий експеримент тривав у 1998–2003 роках. Прикро, що його результати не були закріплені на законодавчому рівні. На цьому наголошував під час організованої за підтримки Ради Європи експертної зустрічі з питань альтернативних покарань та пробації голова Державного департаменту з питань виконання покарань Олександр Галінський.
Підготовча робота із запровадження пробації розпочалась в нашій країні 1994 року. Проведено сотні тренінгів, відбулося десятки поїздок за кордон для ознайомлення з досвідом і тамтешніми моделями, щоб обрати найоптимальнішу. Перекладено кілька книжок, підготовлено посібники, за якими навчалися працівники Чернігівського коледжу, який випускає фахівців для пенітенціарної системи. Підготовлено законопроекти «Про пробацію» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації кримінального законодавства та організаційно-правових передумов впровадження пробації)». Здійснюється кілька пілотних проектів у Київській, Кіровоградській областях, в АР Крим.
Служба пробації — це не лише виконання покарання, вона має державницьку функцію: не просто здійснювати нагляд за засудженими, а сприяти їхній реабілітації, перетворенню порушників на відповідальних громадян, переконаний голова громадської ради з дотримання прав людини в установах виконання покарань при Міністерстві юстиції, старший менеджер з програмної діяльності міжнародного фонду «Відродження» Олександр Беца. На його думку, актуальність запровадження пробації зростатиме, адже світова фінансова криза, яка вдарила й по Україні, негативно позначається і на моральному стані суспільства, і на ставленні до законів.
Вартість нагляду за порушниками, яким призначено альтернативне покарання, їхнього соціально-психологічного супроводу в 10–20 (залежно від конкретного випадку) разів є меншою, ніж тримання під вартою. Тому потрібно так перерозподілити кошти, які виділяються для фінансування пенітенціарної системи, щоб створити повноцінну службу пробації.
Кількість рецидивістів серед «альтернативників» виявилася значно меншою, ніж серед засуджених до позбавлення волі. Заступник голови Держдепартаменту з питань виконання покарань Наталія Калашник навела такий факт: серед нагороджених за участь у ліквідації наслідків торішньої повені на Закарпатті було багато представників спецконтингенту.

Протидія з боку слідчих, прокурорів, адвокатів
До запровадження нових видів покарання, як виявилося, не готові ні судді, ні працівники Департаменту з виконання покарань, ні суспільство, наголосив голова Білоцерківського міськрайонного суду Володимир Санін. Йому спільно з кримінально-виконавчою інспекцією довелося докласти неабияких зусиль, щоб депутати міськради визначили підприємство, на якому засуджені могли б відбували таке покарання, як громадські роботи,— їм тривалий час відмовляли. Тоді суд в шести справах призначив саме таке покарання і поставив депутатів перед фактом. Дітися було нікуди, і для цього обрали шляхово-будівельну організацію.
У 2004 році Білоцерківському суду і кримінально-виконавчій інспекції запропонували запровадити елементи пробації. Володимир Санін одразу зрозумів: це саме те, що потрібно суддям. Адже зазвичай вони не знають, що це за особа, яка постала перед ними,— щонайбільше в карній справі знаходять дві характеристики на порушника. А з досудового звіту вони побачили людину, її оточення, тож охоче пристали на цей проект. Одразу довелося зіткнутися з протидією з боку слідчих, прокурорів і навіть адвокатів. Останні запідозріли в цьому конкуренцію, наче хтось зазіхав на їхній хліб, хоча самі не хотіли нічого робити, аби зібрати додаткові докази.
Що казати, навіть не всі старші віком судді сприйняли переваги досудового звіту (елементу пробації). Наполягали на тому, що його не можна складати, адже це порушує таємницю досудового слідства. Тому попервах звіт починали готувати лише тоді, коли карна справа надходила до суду, отож в інспектора було не два місяці, поки триває слідство, а значно менше часу, щоб більше дізнатися про порушника.
Досудовий звіт дав змогу загострити питання, які раніше залишалися поза увагою суддів. Вони побачили, що в людини, яка стоїть перед ними, є проблеми, які конче потрібно розв'язати, аби вона ніколи більше не скоїла злочину. На жаль, працівника кримінально-виконавчої інспекції обмежено в можливостях, тож у майбутньому йому слід обов'язково надати певні права і повноваження, щоб він міг усувати причину правопорушення. Пробація на досудовій стадії є потрібною також з огляду на те, що обвинуваченого, який скоїв нетяжкий злочин, потрібно довести до суду, адже він залишається у звичному оточенні, впливу якого не уникнути. На думку Володимира Саніна, було б краще, якби можна було в таких випадках застосовувати домашній арешт. Особливо щодо дітей з благополучних сімей, які втікають з дому і вчиняють кримінальні дії.

За поцуплений тазик— громадські роботи
У Білоцерківському міськрайонному суді стали масово призначати таке покарання, як громадські роботи, особливо в дрібних справах. Нині кримінальна відповідальність настає, якщо вартість украденого становить 60 грн 51 коп. — за поцуплену козу, гуску, тазик. Коять це люди, які живуть у сільській місцевості, ніде не працюють, не отримують пенсії. Їм не можна призначати такого покарання, як штраф, адже вони все одно його не сплатять. Оптимальним виходом у такій ситуації є громадські роботи. Володимир Санін прогнозує їхню навалу і застерігає: суди і кримінально-виконавча інспекція повинні до цього підготуватися. На Білоцерківщині нині вже 35 сільських рад, а також три міські організації готові приймати засуджених до цього виду покарання. Крім того, до справи долучилася громадська організація, яка купує власним коштом фарбу, а засуджені оновлюють спортивні майданчики, клумби. Фронт робіт надає також директор Білоцерківської школи № 1, який з розумінням поставився до ідеї альтернативних покарань.
Звісно, служба пробації не є всемогутньою, зауважила експерт Ради Європи з Італії Луїза Гандіні, але вона втілює іншу, ефективнішу філософію покарання: не відторгати порушника, а інтегрувати його в суспільство, стимулювати в нього бажання бути корисним своїй родині і громаді.

Ніна КЛИМКОВСЬКА
також у паперовій версії читайте:
  • ПРАЦІВНИКИ СУДІВ — НЕАДЕКВАТНІ
  • ЗАПИТУВАЛИ— ВІДПОВІДАЄМО
  • ПРОТИ ЗМІНИ ПІДСУДНОСТІ