УКРАЇНА І СВІТ

ДІАЛОГ АЗІЙСЬКИХ ГІГАНТІВ
Світова економічна криза внесла корективи в розвиток економіки двох азійських гігантів — Індії та Китаю. Ситуація в Індії ускладнюється надзвичайною посухою, яка негативно позначилася на аграрному секторі країни. Тамтешній уряд, проте, запевняє, що за попередні роки накопичив потрібні запаси продовольства, тож, на відміну, наприклад, від Ефіопії в Африці, країна не претендує на міжнародну допомогу, аби нагодувати своїх громадян. Однак негаразди в сільському господарстві відчутно знизили загальні економічні показники країни.

Тим часом Китай, здається, відновлює темпи економічного розвитку, незважаючи на нестійкі тенденції до виходу з кризи у світовій економіці. Треба також зазначити, що й для Індії, і для Китаю дедалі більшого значення набуває двостороння торгівля. Вона динамічно розвивається, починаючи з 2001 року, коли країни розпочали складний процес нормалізації міждержавних відносин.
На цьому шляху є й камені спотикання, наприклад, підтримка з боку КНР вороже налаштованого до Індії Пакистану. Однак Делі та Пекін спромоглися залишити поза переговорним процесом цю суперечність.
Днями під час зустрічі з лідерами Асоціації співпраці країн Південно-Східної Азії голова Державної ради Китаю Вень Цзябао та прем’єр-міністр Індії Монмохан Сінгх домовилися розпочати переговори з питань територіальних суперечок у штаті Аруначал-Прадеш. Цей високогірний гімалайський штат був місцем бойових дій між Індією та Китаєм у 1962 році. Нині тут створюють щоразу більше контрольно-пропускних пунктів, які відіграють важливу роль в індійсько-китайській торгівлі. Звісно, ця домовленість має радше локальний характер, хоча навряд чи все, що стосується Індії та Китаю, зважаючи на їхній людський потенціал та економічні можливості, не впливає на співвідношення сил у глобальних масштабах.
Крім того, Вень Цзябао та Монмохан Сінгх досягли принципово важливої домовленості про спільну роботу над угодою про кліматичні зміни. Нагадаємо: в грудні 2009 року в Копенгагені має відбутися всесвітній форум з проблем довкілля. Досі Сполучені Штати відмовлялися скорочувати викиди вуглецю в атмосферу, посилаючись на неучасть у цих домовленостях нових великих індустріальних держав, якими є Індія та Китай. Це вкотре засвідчило, що від діалогу двох азійських гігантів дедалі частіше залежатимуть тенденції глобального розвитку.
також у паперовій версії читайте:
  • ГРОМАДЯНСЬКА ВІЙНА В ПАКИСТАНІ
  • ТУРБОТИ ЄВРОКОМІСІЇ
  • БАЙДЕН КОНСОЛІДУЄ СОЮЗНИКІВ
  • АФГАНІСТАН: ПОГЛИБЛЕННЯ КРИЗИ