СПОРТ

2:0 НА КОРИСТЬ ЛУЧЕСКУ
Мірча Луческу вперше здобув перемогу над київським «Динамо» під керівництвом Валерія Газзаєва. Донецький «Шахтар» у принциповому побаченні з головним конкурентом виявився значно сильнішим, хоча до звичного вже для «Донбас-Арени» розгрому не дійшло.

Поєдинок «Шахтар» — «Динамо» став центральною подією середи, коли відбулося чотири поєдинки Кубка України. В інших матчах були сюрпризи: приміром, першолігова луцька «Волинь» на власному полі оформила вихід до півфіналу змагання. Підопічні Віталія Кварцяного виявилися сильнішими за представника елітарного дивізіону — запорізький «Металург». У другому таймі команди обмінялися забитими м’ячами (на гол лучанина Кінаша відповів колишній гравець «Волині» Алозі), а в овертаймі на 101-й хвилині вирішальний м’яч забив Лопес — 2:1 на користь «Волині».
Схожий сценарій мав і поєдинок у Дніпропетровську, але різниця в тому, що господарі в додатковий час програли. У поєдинку «Дніпра» з донецьким «Металургом» першими забили дніпропетровці: з пенальті на 24-й хвилині відзначився Селезньов. Донеччани відповіли на 72-й хвилині голом Лазіча, а на 118-й хвилині жахливої помилки у своєму воротарському майданчикові припустився Лаштувка, й Іванко приніс перемогу своїй команді з рахунком 2:1.
Єдиний матч, у якому інтрига довго не «прожила», зіграно у Симферополі: «Таврія» познущалася зі столичної «Оболоні» — 4:0. Забивали Платон, Монахов і двічі Ідахор.
Поєдинок «Шахтар» — «Динамо» минув під акомпанемент дощу, який часом більше нагадував зливу. Мірча Луческу випустив на фартовий стадіон таких футболістів: П’ятов, Срна, Кучер, Ракицький, Кобін (Рац, 90), Хюбшман, Фернандіньйо, Жадсон (Гай, 89), Ілсіньо, Вілліан, Адріано. Валерій Газзаєв теж не надто здивував своїм вибором: Богуш, Бетао, Гіоане, Вукоєвич, Шевченко, Мілевський, Єременко, Михалик (Ярмоленко, 58; Гусєв, 74), Кравець (Алієв, 46), Хачеріді, Леандро Алмейда.
Чверть матчу минула в обопільних атаках, але до справжніх загострень доходило нечасто. Не надто логічним вийшов перший в українському «класико» гол: на 23-й хвилині бразильцеві Ілсіньо, котрий перебував на правому фланзі нападу, адресувалася довга передача зі своєї половини поля. Півзахисник побачив ривок Срни і головою відправив м’яч на вільне місце. Захисники ривок Даріо проґавили, а хорват, не роздумуючи, пробив у кут, у якому перебував Богуш. Голкіпер такого зухвальства не очікував, і куля від Станіслава поцілила в сітку. Звісно, далася взнаки дощова погода, але убезпечити свої ворота Богуш міг би, зробивши крок назустріч м’ячеві (1:0).
Після голу «Шахтар» не скидав обертів — ще в першому таймі перевагу мав закріпити Луїс Адріано, якого після класного рейду через півполя вивів на побачення з Богушем Ярослав Ракицький. М’яч після удару бразильця влучив у голкіпера.
Після перерви динамівці активізувалися, але до реальних загострень у володіннях Андрія П’ятова доходило нечасто. Валерій Газзаєв прорахувався із замінами — Алієв ще справді не готовий грати на високому рівні, Ярмоленко за 16 хвилин, проведених на полі, відзначився хіба що жовтою карткою за грубе порушення правил у протиборстві з Фернандіньйо.
Наприкінці зустрічі «Динамо» отримало кілька реальних нагод для того, щоб перевести гру в овертайм, але реалізувати небезпечні штрафні один із найкращих у складі киян Андрій Шевченко не зміг, а Артем Мілевський, пробиваючи головою з лінії воротарського майданчика, влучив в руки Андрія П’ятова. На той момент гості грали в меншості: Огнен Вукоєвич по-хамському повівся з Олександром Кучером, який під час виконання штрафного стояв у «стінці». На незначний поштовх Кучер відреагував «по-італійському»: впав як підкошений, і арбітр Володимир Сіренко запалив перед недисциплінованим легіонером червоне світло.
Вільних зон у захисті «Динамо» ставало все більше, і в компенсований час гірники забили «піжонський» гол, улаштувавши багатоходівку у штрафному майданчику гостей. Зусилля партнерів більярдним ударом під стійку завершив Фернандіньйо.
Коментарі тренерів після матчу були такими.
Валерій Газзаєв: «Треба бути об’єктивним — виконавці на деяких позиціях зіграли не так, як треба. У цьому, мабуть, заслуга футболістів «Шахтаря». «Шахтар» — гарна команда, котра протягом минулого і нинішнього року грає приблизно так, як ми передбачали. Щодо стадіону, він, звичайно, приголомшливий. За такої кількості вболівальників ноги самі несуть. Я бачив чимало стадіонів у світі, й, повірте, мені є з чим порівнювати».
Мірча Луческу: «Надзвичайно хороша гра, команди віддали всі сили на полі й грали із самовіддачею. Атмосферу, яка була сьогодні, можна порівняти з тією, що панує на стадіонах «Барселони», «Валенсії» й «Реала».
Гадаю, ми заслужено виграли у потужної команди. Проте цій могутності протиставили свої плюси — пресинг, роботу з м’ячем, швидкий перехід від оборони до атаки».
Отже, «Шахтар» вийшов до півфіналу Кубка України, де компанію йому складуть земляки з «Металурга», сімферопольська «Таврія» і луцька «Волинь». Чи зможе якась із цих команд завадити помаранчево-чорним укотре вибороти почесний трофей? Лише весна розсудить.
також у паперовій версії читайте:
  • МАГІЯ «ДОНБАС-АРЕНИ»
  • АРБІТРИ МОЖУТЬ ВСЕ?