СОЦІАЛЬНА ПОЛІТИКА

КРАЩЕ МЕНШЕ, АЛЕ СТАБІЛЬНО

Як відомо, уряд ухвалив рішення підвищити зарплати найменш оплачуваним працівникам бюджетної сфери — лікарям, учителям, бібліотекарям, поштарям. Звичайно, в суспільстві цю новину зустріли неоднозначно. Річ у тім, що ми звикли до того, що ухвалюють рішення про підвищення мінімальної зарплати і в результаті зростають всі зарплати, в тому числі й високопосадовців. А тут раптом виокремили кілька категорій працівників. Чи справедливо це?
Ситуацію роз'яснила міністр праці та соціальної політики України Людмила Денісова.


Звичайно, треба підтримувати всіх працівників. І уряд це робитиме, коли будуть кошти. Нині їх бракує і в держави, і в роботодавців. Якщо буде узаконено мінімальну зарплату в розмірі 744 грн, оклад працівника першого розряду становитиме 892 грн.
Отже, лише поточного року на це буде необхідно 8,2млрдгрн, а наступного — 72млрд грн. Такі суми потрібні, за розрахунками Мінпраці й Мінфіну, щоб профінансувати всі виплати, виходячи з рівнів, запропонованих депутатами.
Міністр зазначила, що нині, незважаючи на кризу, стабільно і в повному розмірі виплачуються пенсії та інші соціальні виплати. А що буде після того, як різко зростуть соціальні стандарти?
Тим-то уряд йде шляхом підтримки деяких категорій найменш оплачуваних працівників. Більше того, Кабінет Міністрів вносить на розгляд парламенту поміркованіші за темпами й розмірами проекти про підвищення соціальних стандартів. Зокрема, в бюджеті на 2010 рік заплановані доплати на ліки пенсіонерам, котрі отримують найменші пенсії, й взагалі уряд активно працюватиме, щоб підтримати найнезахищеніші верстви населення.
Звичайно, сумно, що держава не може, як хотілося, підвищити соціальні стандарти. Проте уряду не відмовиш у логіці. Напевно, справді краще, щоб стандарти були реальними і виплати за ними — стабільні, ніж декларувати високі рівні, за якими нічим буде платити?
Коли ці рядки були вже написані, Рада затвердила мінімальну зарплату з 1-го листопада в розмірі 701 грн.
також у паперовій версії читайте:
  • МЕМОРАНДУМ ПРО ГІДНУ ПРАЦЮ
  • ЩО ДАЄ ДОПОМОГА З ЧАСТКОВОГО БЕЗРОБІТТЯ
  • ПІДТРИМКА НЕ ТІЛЬКИ ІНВАЛІДІВ, А Й РОБОТОДАВЦІВ
  • ЯК ЗАХИСТИТИ БЮДЖЕТ ПФУ ВІД НЕВЛАСТИВИХ ВИПЛАТ?
  • ДЛЯ СІМЕЙ З ДІТЬМИ ДИПЛОМАТИЧНИХ СЛУЖБ