УКРАЇНА І СВІТ

НОВІ ЗАВДАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ ДИПЛОМАТІЇ
Минулого тижня в Києві відбулося представлення українському дипломатичному корпусу нового міністра закордонних справ Петра Порошенка. На нараді послів з нагоди цієї події наголошувалося на потребі внести корективи в зовнішньополітичну стратегію України. Президент Віктор Ющенко наголосив на незмінності дипломатичних пріоритетів, пов'язаних із завершенням роботи над угодою про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з Європейським Союзом. Крім того, президент пропонує зосередитися на поглибленні відносин з НАТО. Голова Верховної Ради України Володимир Литвин на тій самій нараді зазначив, що треба відмовитися від зовнішньополітичних зусиль, які розколюють суспільство. Серед таких проблем названо акцентування уваги на історичних кривдах України в її взаєминах з Росією. Отже, ми вкотре стали свідками демонстративної незгоди представників еліти щодо пріоритетів у зовнішній політиці країни.

Водночас вкотре констатовано, що основним критерієм ефективності роботи дипломатів має бути їхня допомога в подоланні економічної кризи. З огляду на це набуває важливості реанімація відносин з найближчими сусідами України. Тож не випадково свій перший закордонний візит після відвідання недавнього кишинівського саміту СНД міністр закордонних справ Петро Порошенко здійснив до Мінська. Завдяки переговорам з білоруськими керівниками вдалося повернути двосторонні контакти в прагматичне русло. Знову на порядку денному постало питання завершення Білоруссю ратифікації угоди про демаркацію кордону. Наголошувалося на важливості збільшення та збалансування в інтересах обох сторін обсягів українсько-білоруської торгівлі. Особливу увагу сторони приділили перспективним енергетичним проектам. Отже, в разі позитивної динаміки українсько-білоруських відносин можна сподіватися на позитивні результати співпраці.
І нарешті, 23 жовтня 2009 року відбувся візит керівника вітчизняної дипломатії до Москви. Показово, що до призначення Петра Порошенка на посаду міністра закордонних справ його, як активного учасника подій Помаранчевої революції, в Росії вважали персоною нон грата. Однак заяви, виголошені ним відразу після призначення на посаду міністра, які стосувалися важливості РФ як стратегічного партнера України, явно були взяті до уваги.
У підсумку важливий діалог, який українська та російська сторони два тижні тому розпочали в Харкові, триває. Нагадаємо, що тоді під час зустрічі міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова та виконувача обов'язків керівника зовнішньополітичного відомства України Володимира Хондогія йшлося про важливість активізації двосторонньої співпраці на регіональному рівні. Адже саме така форма взаємодії здатна сприяти розв'язанню конкретних проблем громадян обох держав, які періодично виникають у прикордонних регіонах.
Це стало свідченням готовності української дипломатії від прискіпливого підрахунку історичних кривд повернутися до економічного прагматизму у відносинах з Росією. Адже світова економічна криза відчутно позначилася на позиціях виробників обох країн на ринках одна одної. Серед переваг співпраці — питання визначення ціни на енергетичні носії, вартості оренди баз Чорноморського флоту в Криму, кооперація задля реалізації спільних проектів, зокрема в галузі літакобудування. Візит Петра Порошенка до Москви дає підстави досить позитивно оцінювати напрацювання напередодні запланованої на листопад зустрічі керівників урядів України та Росії в Сочі. Позитивні тенденції у сфері торгівлі та виробничої кооперації можуть зарадити Москві та Києву в подоланні взаємних політичних непорозумінь.
також у паперовій версії читайте:
  • СКАНДАЛИ ПО-ЄВРОПЕЙСЬКОМУ
  • ПОРОЗУМІЛИСЬ
  • ДЕСТАБІЛІЗАЦІЯ В ІРАНІ