РОЗМАЇТТЯ

МІСЦЯ, ДЕ ЇДЯТЬ ТУРИСТІВ
На планеті чимало місць, де туристи — любителі живої природи — ризикують потрапити на обід до представників тамтешньої фауни, повідомляє tsn.ua.
У національному парку Ману, що на східних схилах перуанських Анд, живе найбільший хижак Південної Америки — ягуар. Він полює на капібар, але може нападати на худобу і навіть людей. Ягуар зазвичай стрибає на жертву зі спини або збоку, хапає за шию, ламає шийні хребці й іноді прокушує череп.


Узбережжя нижньої Каліфорнії й південний берег ПАР — улюблене місце проживання великої білої акули. Тутешні хвилі також облюбували серфери та дайвери. Хоча нападів акул, що закінчувалися б фатально, не так багато, але покалічених у цих водах чимало.
На території національного парку Као Сок (Таїланд) живе найбільша у світі популяція королівської кобри. Цей плазун виростає до шести метрів завдовжки і має запас отрути достатній, щоб убити слона. Тут також є чимало інших змій, які вбивають щороку кілька сотень місцевих жителів.
У національному парку Південної Луангви (Замбія) репутацію найлютіших убивць мають бегемоти. За рік їхніми жертвами стають 100–150 місцевих жителів і кілька туристів. Тварини, котрі мають ікла завдовжки до півметра і бігають удвічі швидше за людину, вельми агресивні, особливо молоді особини. Вони легко перевертають човни, але особливо небезпечними бувають уночі, коли виходять годуватися на берег.
Озеро Байкал (Росія) — один із останніх регіонів, де можна побачити дикого вовка. Зустріч із ним наодинці не обіцяє нічого хорошого. В байкальських лісах також можна натрапити на рись і бурого ведмедя.
Найлютішими хижаками Австралії є крокодили. Вони живуть у всіх водоймах північного узбережжя. Їхніми жертвами здебільшого стають рибалки. Проте й туристи мають гарні шанси «поспілкуватися» з крокодилами у національному парку Какаду, особливо у липні-серпні, коли холоднокровні рептилії весь день гріються на сонці.
Жителі рівнини Серенгеті (Танзанія) потерпають від нападів левів. Їхніми жертвами за останні 20 років стали понад 600 місцевих фермерів і скотарів. Туристи захищені від них краще за місцеве населення, проте і їм не варто розслаблятися та ігнорувати попередження місцевих гідів.
Щоосені містечко Черчілл у канадській провінції Манітоба наповнюється туристами, які прагнуть ближче подивитись на міграцію найбільших сухопутних хижаків — білих ведмедів. Аби 600-кілограмовим тваринам не закортіло поласувати натуралістами, навколо міста встановили спеціальні пастки.
В Індії, Непалі й Бангладеш щороку сотні людей стають жертвами тигрів. Хоча зараз через браконьєрів цей могутній звір став в Індії рідкістю, але його все ще можна зустріти в національному парку Рантхамбхор.
Небезпечними є дракони з острова Комодо (Індонезія): величезна рептилія бігає досить швидко, щоб наздогнати людину і покалічити її своїми гострими, як бритва, зубами. Укус комодського варана смертельний, бо крім отрути, в рану потрапляє понад півсотні видів патогенних бактерій.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ФАКТ