РОЗМАЇТТЯ

У ЦЕНТРІ РИМА ВИЯВИЛИ ВІТАЛЬНЮ НЕРОНА
Італійські археологи виявили знамениту вітальню імператора Нерона, що «оберталася», описану Светонієм у «Житті дванадцяти Цезарів». Вони вважають, що незвичайний обідній зал, у центрі якого крутиться платформа, наслідуючи обертання Землі, є частиною знаменитого імператорського «Золотого будинку», повідомляє tsn.ua.

Цю назву палац дістав за неймовірну розкіш і золоті фрески. Будівля, споруджена на місці вигорілого під час пожежі 64 року міста, займала величезну площу і простягалася до Палатинського пагорба.
«Палац не можна порівняти з жодною з відомих пам'яток римської архітектури,— розповідає керівник розкопок Франсуаза Вільдьє.— Особливість споруди полягає в тому, що в її основу покладена незвичайна платформа, що обертається. Нині вже розкрито склепіння з рухомими панелями із слонової кістки, а також фундамент і поворотні механізми».
Правда, Нерон недовго насолоджувався розкошами. Того самого року, коли спорудження «Золотого будинку» було завершене, спалахнуло повстання проти імператора, й він наклав на себе руки. Згодом палац розібрали, а на його місці з'явилися нові будівлі.


ОНУЧКА «ПРОДАВАЛА» НАДОКУЧЛИВУ БАБУСЮ
Десятирічна Зої Пембертон з Великої Британії виставила на інтернет-аукціон eBay свою бабусю Меріон Гуделл. В оголошенні внучка описала її як «надокучливу», але «приємну» жінку, яка має хобі — розгадування кросвордів, повідомляє lenta.ru.
За словами Зої, вона вирішила продати бабусю після того, як та не раз різними проханнями заважала їй дивитися телевізор. «Не знаю, скільки б могли ми отримати за неї, напевно, 99 пенсів»,— каже дівчинка. Тим часом її батько Томас зазначає, що в бабусі й онучки чудові стосунки й вони люблять одна одну.
Попри те, що Зої оформила свою пропозицію в жартівливій формі, працівники інтернет-аукціону оголошення вилучили. Як пояснив представник eВay, правилами аукціону не дозволено торгувати людьми. Водночас він зазначив, що на оголошення надійшло кілька відгуків. Проте, яку суму пропонували відвідувачі інтернет-аукціону за Меріон Гуделл, інформації немає.
Як відомо, eВay часто використовують для продажу різноманітних незвичних товарів. Торік двоє чоловіків виставили на аукціон своє життя. Одним з них був британський мільйонер Девід Пайпер, хворий на рак, другим — житель австралійського міста Перт Іен Ашер. Британська пенсіонерка пропонувала місце в кріслі, через яке постійно сваряться її родичі. А в червні цього року в графстві Ворвікшир чоловік вирішив продати прах свого батька — хотів помститися за те, що той відмовився від нього в дитинстві.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • РЕКОРДИ
  • МАНДРИ