СПОРТ

ЩЕ ОДИН КРОК
Найважливіша гра збірної України у відбірному циклі до фінальної частини чемпіонату світу-2010 — саме таким був підтекст матчу українців зі збірною Англії, незаперечним фаворитом групи. Англійці вже здобули путівку до Південноафриканської Республіки, однак Фабіо Капелло поставив перед підопічними завдання — виграти всі матчі. Тому не дивно, що до Дніпропетровська англійці приїхали оптимальним складом.

На початку матчу українським уболівальникам довелося похвилюватися. Практично відразу після стартового свистка до штрафного майданчика гостей з наших фан-секторів полетіло кілька запалених фаєрів, через що рефері поєдинку Дамир Скомина зупинив гру. Англійці від перших хвилин захопили ініціативу. Гості контролювали м’яч, пресингували по всій площині поля, змушуючи наших футболістів помилятися в простих ситуаціях. Українці грали переважно на контратаках.
Не встигли команди відчути смак гри, як стався епізод, який кардинальним чином переломив перебіг поєдинку. Мілевський вийшов сам на сам з голкіпером гостей Робертом Гріном і прокинув м’яч собі на хід. Останньому нічого не залишалося, як зачепити руками ноги нашого нападника. Справедливе пенальті і вилучення. Капелло замінив найактивнішого в стартові хвилини Аарона Леннона. Пробивати одинадцятиметровий взявся Шевченко. Після його удару м’яч влучив у стійку із зовнішнього боку. Однак розчарування не зупинило українців. Картина на полі радикально змінилася, бо саме після цього моменту наші футболісти зрозуміли — таких англійців можна й треба обіграти. Гості всім складом «сіли» на своїй половині — Руні, Лемпард, Джеррад, здавалося, зникли з поля. Щодо останнього, то Василь Кобін просто-таки «з’їв» лідера «Ліверпуля» (після перерви Капелло замінив Стівена на Мілнера).
Українці не переставали наполегливо атакувати. В одному з епізодів Кобін підібрав м’яч біля штрафного майданчика суперника і почав зміщуватися в центр. У цей момент захисник гостей вибив м’яч прямо на Назаренка. Сергій сильно пробив з лівої — рикошет від Ешлі Коула, і м’яч у сітці воріт. Після цього гості великими силами пішли вперед і навіть були близькими до того щоб відігратися. Хачеріді помилився, створюючи штучний офсайд, унаслідок чого Лемпард опинився віч-на-віч з П’ятовим, але пробив за кілька сантиметрів від дальнього кута воріт. Наші відповіли негайно. Ротань скинув м’яч головою на Мілевського, і той пробив у стійку!
До завершення першої половини матчу англійцям вдалося відсунути гру зі своєї половини поля, але не далі. А от українці прагнули забити ще. Шевченко отримав передачу від Ротаня і мав би забити, але дуже довго вагався і зрештою пробив невлучно. Можливість змінити рахунок мав й Олексій Гай, якого «забули» у воротарському майданчику під час кутового. Хавбек «Шахтаря» пробив головою трошки вище від воріт. На доданих хвилинах Шевченко переміг у єдиноборстві Ешлі Коула, потім — пас на Мілевського, та той не зміг віддати м’яч партнерові.
У другій половині зустрічі українці почали грати на втримання рахунку. Навіть якщо зважати на той факт, що англійців було на одного менше, не варто забувати про рівень їхньої підготовки й бажання головного тренера будь-що перемогти. Капелло вирішив пожвавити лівий фланг — Джеррард пішов відпочивати, натомість Мілнер додав чимало клопоту Василеві Кобіну. Наші відійшли назад — і суперники розігралися. Маючи на гравця менше, англійці десять хвилин не дозволяли українцям не те що провести нормальну атаку, а й перейти на їхню половину поля. Наші пробували збивати темп, але особливого успіху не досягли — гості пресингували по всьому полю. Та все ж гострий голевий момент створили саме українці. Ракицький з 30 метрів сильно пробив у ближчий кут — воротар зміг зреагувати і витягнути неймовірний м’яч. А за кілька хвилин не реалізував відмінний шанс Лемпард.
У подальшому нашій команді вдалося лише два рази створити небезпечну ситуацію біля чужих воріт. Першого разу Шевченко опинився поза грою. Автор другої — Ярослав Ракицький віддав пас на Ярмоленка. Андрій вибіг проти Джеймса, але переграти його не зміг. До честі нашої збірної, українці вистояли і зберегли потрібний результат. На останніх хвилинах нашим співвітчизникам могли зіпсувати настрій Руні та Лемпард, але їм не пощастило. Тож після цього поєдинку українці випередили Хорватію на одне очко й взяли ситуацію в боротьбі за друге місце під свій контроль.
У завершальному турі українцям потрібно було обіграти на виїзді аутцайдера групи — збірну Андорри. Іншого результату від збірної України, мабуть, ніхто й не чекав, можливо, окрім Срни чи Білича. Наші футболісти хоча й продемонстрували надто спокійну гру, але здобули важливу для себе перемогу, залишивши «з носом» команду хорватів.
Михайличенко в грі з андоррцями зробив лише дві зміни в стартовому складі. Замість Тимощука вийшов Михалик, а Ротаня з Гаєм заступили Ярмоленко та Гусєв. У першому таймі українці не форсували подій, часом їхня гра здавалася авантюрною, особливо відзначився П’ятов. Після одного з навісів воротар ледь не перекинув м’яч у свої ворота, а трохи пізніше виникло непорозуміння з Кобіним — і знову небезпека біля воріт українців. Команда Андорри такі моменти могла вважати своїм подвигом у цій грі. Гол Шевченка на 22-й хвилині значно покращив настрій наших співвітчизників. У другій половині гри господарі мали якийсь шанс лише протягом перших 15 хвилин. Далі голи у ворота Андорри посипалися, як листя восени. Гол Гусєва, красивий автогол андоррців, супергол Ракицького з 25 метрів, влучні удари Селезньова та Ярмоленка — і 6:0 на користь збірної України.
У завершальних матчах групи хорвати на останній хвилині, завдяки удару Кранчара, вирвали перемогу в збірної Казахстану (2:1), а збірна Англії не мала ніяких проблем у протистоянні білорусам — 3:0. В англійців двічі відзначився Крауч та одного разу — Райт-Філліпс.

Підсумкова таблиця шостої відбірної групи
В Н П М О
1. Англія 9 0 1 34:6 27
2. Україна 6 3 1 24:6 21
3. Хорватія 6 2 2 19:13 20
4. Білорусь 4 1 5 19:14 13
5. Казахстан 2 0 8 11:29 6
6. Андорра 0 0 10 11:39 0
Жеребкування стикових матчів, переможці яких вийдуть у фінальну частину чемпіонату світу-2010, відбудеться 19 жовтня. У тих іграх візьмуть участь збірні, котрі посіли друге місце у своїх кваліфікаційних групах, за винятком команди, що показала дев’ятий результат. Ці матчі відбудуться 14 і 18 листопада.

Михайло ГЕРАСИМЕНКО
також у паперовій версії читайте:
  • АФРИКА ЗБЕРЕ НАЙКРАЩИХ