ТЕХНІКА

КЛЕНОВИЙ ЛИСТ І ТРИЗУБ — РАЗОМ
У Києві протягом двох днів працював канадсько-український аерокосмічний й авіаційний бізнес-саміт, на якому побував кореспондент «ДУ».

1.
Головними завданнями цього ділового форуму, у логотипах якого фігурували червоний кленовий лист, що зображений на прапорі Канади, та наш тризуб, стало зміцнення наявних і налагодження нових обопільнокорисних контактів між різними структурами космічної та авіаційної галузей двох країн, пошук партнерів й інформування один одного щодо здобутків і перспективних можливостей для взаємовигідної співпраці, насамперед для реалізації спільних проектів. Про це красномовно свідчив девіз бізнес-саміту: «Аеrospace: now and the future», що означає «Авіація і космос: сьогодення та майбутнє».
Організаторами представницького заходу стали міністерство закордонних справ і міжнародної торгівлі Канади, Національне космічне агентство України та канадський Науково-технологічний центр, що працює в нашій країні.

2.
Виступаючи на церемонії відкриття бізнес-саміту, посол Канади в Україні Даніель Карон наголосив на тому, що в авіабудівній та космічній галузях, котрі в обох державах мають чималі досягнення і належать до пріоритетних, є великий потенціал для співпраці. Україна відома у світі, зокрема в Канаді, своїми розробками в галузі ракетобудування та іншої космічної й авіаційної техніки різноманітного призначення. А в Канаді проектують, виготовляють і постачають у різні країни сучасні супутники зв'язку, пасажирські та інші літаки тощо. Багато уваги приділяють і дослідженням у космічному просторі, де багатогранні перспективи відкриваються завдяки національним та міжнародним програмам, зокрема й тим, для виконання яких призначена МКС (міжнародна космічна станція), що нині працює на орбіті. В обох країнах здійснюють дистанційне зондування Землі з космосу — для потреб багатьох галузей, а також дослідження з космічної біології, матеріалознавства для авіаційної та космічної техніки. Масштабність багатьох з цих завдань утруднює їхнє самостійне вирішення, натомість потребує глобальної консолідації зусиль партнерів з різних країн, зокрема українських і канадських установ, підприємств, організацій і компаній, що працюють у сферах високих технологій (хай-тек), притаманних авіації й космонавтиці, науково-дослідним і проектно-конструкторським розробкам. На таку продукцію попит на світових ринках, тож вона має бути конкурентоспроможною.

3.
Про здобутки вітчизняної ракетно-космічної галузі та найважливіші перспективи двосторонньої українсько-канадської співпраці в цих сферах говорив на саміті генеральний директор Національного космічного агентства України Олександр Зінченко. Особлива увага була приділена укладеній нещодавно кредитній угоді між державним підприємством «Укркосмос» та канадською корпорацією «МасDonald, Dettwiller and Associates» (MDA) на суму 254,6мільйона доларів США. Цей кредит, що надається канадською стороною українській на десять з половиною років на вигідних для нас умовах, має цільову спрямованість і призначений на виконання робіт з проектування та виготовлення МDА першого українського телекомунікаційного супутника. Він стане основою для створення в нашій країні першої черги національної системи супутникового зв'язку. Як повідомив Олександр Зінченко, цей космічний апарат, який належатиме Україні, матиме на своїй платформі 20 транспондерів, котрі використовуватимуть не лише для потреб телебачення (зокрема для трансляцій матчів чемпіонату Європи з футболу у 2012 році), а й для вирішення вельми різноманітних зв'язкових (радіо, Інтернет тощо) та інших телекомунікаційних завдань — в інтересах і державних структур, і недержавних (на комерційних засадах).
До речі, канадська корпорація МDА (із штаб-квартирою у Ричмонді) має великий досвід у конструюванні, розробці та інтеграції супутникових систем до низки провідних програм. До її здобутків належать, зокрема, перші у світі: супутник прямої трансляції «Аnik-C», супутник мобільного зв'язку «МSat», супутник дистанційного зондування комерційного призначення «RadarSat-1» та інші високоефективні космічні апарати.

4.
У роботі зі створення телекомунікаційного супутника для нашої країни корпорація МDА співпрацюватиме з українськими колегами з державного конструкторського бюро «Південне» імені М. Янгеля, виробничого об'єднання «Південний машинобудівний завод» імені О. Макарова та деяких інших підприємств й організацій ракетно-космічної галузі України.
Запуск цього майбутнього супутника (його маса — близько півтори тонни) планується виконати орієнтовно у вересні 2011 року. Виведення космічного апарата на навколоземну орбіту планується здійснити з космодрому Байконур за допомогою однієї з ракет-носіїв із сімейства «Зенітів», котрі використовують у міжнародній програмі «Land Launch» («Ленд Лонч», що перекладається з англійської як «Наземний старт»).
Водночас мається на увазі, що запуск нового супутника не являтиме собою одноразову акцію. Намічається через кілька років після запуску згаданого першого українського телекомунікаційного супутника запустити на навколоземну орбіту другий космічний апарат аналогічного призначення, щоб нарешті наша держава мала у своєму розпорядженні супутникове угруповання такої спрямованості.
Генеральний директор НКАУ також висвітлив під час бізнес-саміту потенційні можливості українських конструкторських бюро, науково-дослідних інститутів і підприємств ракетно-космічної галузі, колективи яких, незважаючи на світову економічну кризу і пов'язані з нею фінансові труднощі, плідно працюють у Дніпропетровську, Києві, Харкові та інших містах нашої країни, відчуваючи підтримку з боку уряду України (як, до речі, і вітчизняне авіабудування).
Велику роль у дослідницьких та інших програмах космічного спрямування відіграє й наявна в Україні розгалужена мережа наземних центрів у Євпаторії, Севастополі, Мукачевому, Дунаєвцях, Макарові та інших пунктах.

5.
Про потенціал і досягнення аналогічних галузей науки, техніки й сучасних технологій виробництва в Канаді та про перспективи канадсько-української співпраці говорили на саміті радник Канадського космічного агентства Сільві Белан, директор з розвитку міжнародних ринків Асоціації аерокосмічної промисловості Канади Влада Шиліна, представник Інституту аерокосмічних досліджень Національної дослідницької ради Канади Девід Зімчик, виконавчий директор канадського Науково-дослідницького центру в Києві Ендрю Худ та інші фахівці з цієї країни.
На засіданні авіаційної секції форуму були представлені такі структури, як відома канадська літакобудівна компанія «Вombardier» («Бомбардьє»), Авіаційний науково-технічний комплекс імені О. Антонова, запорізьке КБ «Прогрес» (один з лідерів у галузі двигунобудування), харківський Національний аерокосмічний університет «ХАІ» імені М. Жуковського та інші. Доповідачами на засіданні космічної секції були керівники й провідні фахівці Інституту космічних досліджень НАНУ–НКАУ в Києві та його Львівського центру, канадської компанії «NovAtel» (компоненти супутникових навігаційних систем), казенне підприємство спеціального приладобудування «Арсенал» (системи орієнтації для ракетно-космічної техніки), ДКБ «Південне» тощо.
Канадсько-український бізнес-саміт у Києві засвідчив: відкриваються нові обрії для плідної співпраці.

Вадим ФЕЛЬДМАН
також у паперовій версії читайте:
  • ЗАПОРІЗЬКЕ АВТО НА РОСІЙСЬКОМУ ПРИЛАВКУ
  • ЕЛЕКТРОННИЙ НІС МОЖНА СТРОМЛЯТИ ВСЮДИ
  • ОСЕЛЯ, В ЯКІЙ НЕ ЗАМЕРЗНЕШ...
  • ВАНТАЖІВКА-РОБОТ