РОЗМАЇТТЯ

ПЕРВІСНІ ЛЮДИ МАЛИ СВОЮ GPS-СИСТЕМУ
Історик і письменник Том Брукс вважає, що жителі Британії в період кам'яної доби були вельми вправними інженерами, а не варварами, повідомляє «The Telegraph». На його думку, вони подорожували з одного поселення в інше без карт завдяки складній мережі орієнтирів — мегалітичних і курганних пам'яток. Ця мережа вкриває всю південну частину Англії і територію Вельсу. До неї належить і знаменитий Стонгендж.

«Таке побудувати випадково просто неможливо. Отже, маємо відмовитися від погляду на наших прадавніх пращурів як на примітивні племена або припустити ймовірність зовнішньої допомоги місцевим жителям»,— зазначає Брукс.
Учений проаналізував 1500 пам'яток на території між Норфолком і Північним Вельсом,— різноманітні мегалітичні споруди, менгіри, кромлехи, кургани і каїрни. Кожна з цих пам'яток, як з'ясував Брукс, побудована в полі зору наступної. За допомогою системи GPS він визначив координати кожної з них і позначив на картах їхню позицію відносно одна одної. Виявилося, що всі вони становлять мережу з рівнобедрених трикутників (кожен з яких має дві сторони однакової довжини) і вказують на наступний пункт. Таким чином, людина, що стоїть біля Стонгенджа в графстві Вілтшир, може за допомогою цих орієнтирів дістатися до дольмена Леніон Квойт в графстві Корнуолл без карти.
Брукс вважає, що пам'ятки кам'яного віку створено близько п'яти тисяч років тому, коли після закінчення льодовикового періоду чисельність населення на Британських островах почала збільшуватися.

ЗАОЩАДИВ НА ВЕСІЛЛЯХ
Муніципальній чиновник з ПАР Мілтон Мбхеле з племені зулу одружився одразу на чотирьох одноплемінницях у провінції Натал, повідомляє РБК-Україна. Величезний святковий намет на кілька сотень гостей, білий лімузин, наречений у білому фраку і головне — одразу чотири наречені в європейських весільних сукнях — були досить незвичними в тих краях.
На церемонії 44-річний жених поцілував усіх своїх дружин й одягнув кожній на палець обручку, а потім повіз до себе додому. А наступного дня всі члени сім'ї зібралися, за зулуською традицією, на друге весілля.
Закони ПАР дозволяють полігамні шлюби. Та все ж, попри те що багатоженство поширено в племенах зулу і сваті, одруження на кількох жінках одночасно трапляється досить рідко.
Коли мультинареченого запитали, чому він вирішив так «відзначитися», відповідь вразила всіх. Виявляється — через ощадливість. Чотири бенкети поспіль він би просто «не потягнув», ось і знайшов вихід — об'єднати всі весілля в одне.
При цьому одна з наречених виходила заміж за Мбхеле повторно: 12 років тому вони вже обмінялися клятвами вірності, після чого жили в злагоді й народили 11 дітей.
«Я хотів, щоб вона була щаслива,— сказав наречений про свою першу дружину, якій подарував на весілля золотий годинник.— Я подумав, що вона буде рада, якщо я одружуся з нею вдруге, оскільки збирався взяти за дружин ще трьох. Вирішив, що це її якось утішить».
Як повідомляється, наймолодшим обраницям Мілтона 24 і 23 роки. Усі вони люблять свого чоловіка і змирилися з тим, що не будуть єдиними. Новоспечені молодиці житимуть окремо одна від одної.
також у паперовій версії читайте:
  • ЩО Б ПРИГОТУВАТИ?..
  • ЗІ СВІТУ ТВАРИН
  • ДИВА
  • НОУ-ХАУ
  • ФАКТ