КУЛЬТУРА

СЕЗОН ВІДКРИВАЄ ПРЕМ'ЄРА
У Київському муніципальному академічному театрі опери та балету для дітей і юнацтва подвійне свято: відкриття театрального сезону і прем'єра.

Тут підготували музичну казку-феєрію Сергія Баневича «Стійкий олов'яний солдатик» за творами данського письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Ім'я санкт-петербурзького композитора Сергія Баневича теж відоме киянам. У театрі йде його опера «Історія Кая і Герди» на сюжет андерсенівської казки «Снігова королева». Він — автор більш як 100 композицій різноманітних жанрів. Але найпопулярніші його твори — для дитячої аудиторії. Сергій Петрович володіє неповторним мелодичним даром, його музику люблять виконувати артисти, а діти легко запам'ятовують мелодії, які належать різним персонажам.
Музична казка-феєрія «Стійкий олов'яний солдатик» з'явилась на сцені Ленінградського театру «Балтійський дім» у 1984 році й успішно була виконана понад 400 разів. Лібрето створив Микола Денисов. Цей твір уперше поставлено в Києві на сцені Великого залу Національної музичної академії України імені П. Чайковського. Вистава виявилась веселою і яскравою. Дирекція Муніципального академічного театру опери та балету для дітей і юнацтва запросила випускницю факультету музичної режисури Ларису Леванову здійснити нову постановку казки. І от відбулась прем'єра в оновленому театрі.
Розповідає режисер-постановник Лариса Леванова: «Вистава в театрі вирішена в іншому ключі. Спектакль ведуть слуги просценіуму (артисти хору), які виходять із символічними серцями. Була ідея саме в пролозі показати їх і дати почути стукіт цих сердець. А надзавдання спектаклю — іграшковими серцями запалити справжні. Ідеї музичного оформлення подав художній керівник театру Олексій Баклан. Майже всі розмовні діалоги покладено на музичний супровід оркестру. Оригінальним є й сценографічне рішення.
Артисти театру натхненно виконують ролі іграшок. Шляхетний Стійкий олов'яний солдатик — Олександр Монастирський; єдина танцювальна роль прекрасної Балерини дісталася Ользі Пастернак. Веселий іграшковий Кінь — Юрій Євчук, актор з прекрасними голосом і дикцією. Порадували глядачів й інші виконавці.
Режисер-постановник Лариса Леванова підготувала три склади виконавців, кожен артист своєрідно розкриває образ свого персонажа. Диригент-постановник — досвідчений музикант Анатолій Бойченко, художник-постановник Людмила Нагорна, хормейстер Анжела Маслєнникова, балетмейстер-постановник Віктор Литвинов доклали чимало зусиль, щоб вистава викликала багато емоцій і роздумів.
Колектив театру готує для юних глядачів прем'єри ще двох вистав-казок. До зимових канікул — мюзикл «Дівчина-птаха, або Зачарований чумак». Музика — Ігоря Поклада, лібрето — Олександра Вратарьова. А до весняних канікул заплановано балет «Айболить та Бармалей» за казкою К. Чуковського. Композитор, автор багатьох балетів і мюзиклів,— Юрій Шевченко. Диригент-постановник — Олексій Баклан.
У жовтні театр запрошує шанувальників балету на вистави, приурочені до 65-річчя видатного танцівника, хореографа і педагога Валерія Ковтуна (1944–2005).

Раїса ВАХРАМЄЄВА
також у паперовій версії читайте:
  • ПАНОРАМА УКРАЇНСЬКОЇ МУЗИКИ
  • «МОЛОДІСТЬ» НАБЛИЖАЄТЬСЯ
  • ПРИРОДА В АКВАРЕЛЯХ ВАСИЛЯ РОМАЩЕНКА